Spännande nyförvärv hos Réden

26

image-9

En onsdagskväll med sport och spel utöver det vanliga.
Daniel Redén kan ta huvudrollen i vad som lovar att bli en av årets rivigaste V86-omgångar.
– Jag har aldrig kört ett snabbare träningsjobb i hela mitt liv, säger tränaren om en av sina fyra starthästar.

 

Veckans V86-meny på Solvalla och Bergsåker är några ingredienser rikare än en vanlig onsdagsanrättning.
Köttbenet som torde få det att vattnas i munnen på de flesta spelare är förstås de 9,3 miljoner kronor som flyttades vidare när ingen hittade åtta rätt förra veckan.
Lägg därtill läckerbitar som landets nye fixstjärna Nuncio och kval till Europaderbyt så finns även förutsättningar för travsport av högsta klass.
Som extra krydda bjuds två hästar som är helt obekanta för den svenska travpubliken.
Och inte vilka hästar som helst.
Den ene har tjänat nästan åtta miljoner kronor.
Den andre är mycket bättre…
För om fyraårige Propulsion lever upp till vad Daniel Redén uttryckte om sitt nyförvärv efter träningsjobbet på Solvalla för två veckor sedan väntar en häftig upplevelse i V86-2.
De här raderna saxas från stallets hemsida stallzet.se:
”Han joggade ensam runt på 1.11,5/1600 meter och Daniel var fullständigt lyrisk efteråt.
– Det är den bästa häst jag någonsin kört, utbrast han direkt efteråt.”

Ord som Redén inte riktigt vill kännas vid när vi når honom vid unghästauktionerna i Lexington, USA, på jakt efter nya talanger.
– Det är mest en rolig grej, att jag säger till skötaren ”det här är stallets bästa häst” efter den sista jag kör på dagen. Vi har ju så många fina hästar i stallet. Men visst var han grymt fin, säger Redén som specialiserat sig på att hitta topphästar på andra sidan Atlanten.
Sommarens dubbla världsrekordlöpare, tillika den snabbaste travaren på svensk mark genom tiderna, Delicious U.S. är det mest aktuella exemplet på ”fynd” i auktionsringen.
Elitloppsdeltagaren Shaq is Back är ett annat.
Shaq var den förste jag köpte för fem år sedan. Sedan dess har jag åkt till USA en eller två gånger om året, totalt har det väl blivit 20 hästar inkluderat några som fått stanna kvar och tävla där.
Vilket är det bästa köp du gjort hittills?
För mig personligen är det Delicious. Det är en häst som betyder väldigt mycket för mig, det har klickat mellan oss. Men ekonomiskt för företaget är det Trixton.
Och den största floppen?
Trots att han tog sin första seger för oss i går (söndag) så måste jag säga Order By Keeper. Även om det inte var någon av de dyrare så trodde jag att han skulle ta till sig vår träning på ett bättre sätt. Men nu pekar det i alla fall äntligen åt rätt håll.

”Hästen bara joggade”
Att Trixton inte förknippas med Daniel Redén beror på att han blev kvar i USA och för Jimmy Takter tog hem världens största unghästlopp Hambletonian, närmast före Nuncio.
En skada gjorde att tävlingskarriären slutade efter blott 19 starter med drygt sex miljoner kronor på kontot och numera verkar han som avelshingst i USA.
Men faktum är att Redén vid detta sitt första och framtill i måndags enda besök i Lexington hittade en annan ettåring som han blev nästan lika förtjust i.
– Jag hade nästan exakt samma siffror när jag betygsatte hästarna. Men den andre var uppe i ringen tidigare och gick upp i 250 000 dollar så vi valde att vänta på Trixton och bjuda på honom i stället.
Att Trixton skulle bli hela auktionens dyring med en prislapp på svettiga 360 000 dollar var inte lätt att veta då. Inte heller att Redén två år senare skulle få en ny chans att bjuda på ”den andre”, en brun Muscle Hill-son vid namn Propulsion.
– Det var en ”mixed-sale” inför årets Hambletonian. När jag såg att Propulsion fanns med så blev det en ”wow-känsla”. Jag förstod att han skulle bli dyr eftersom han kom från så starka prestationer, men jag gjorde bedömningen att hästen fortfarande har mycket kvar att ge.
210 000 dollar föll klubban på denna gång och på onsdag kommer en första vink om fyraåringen som har två raka segrar på 1.09-tider i ryggen ska sorteras in bland stallets toppar eller floppar.
– Det är en väldigt speciell häst som halvgalopperar när man kör långsamt och har lite hyss för sig allmänt. Men så fort jag vände upp med honom på Solvalla kände jag att han visste precis vad han skulle göra. Tanken var att ge honom ett rejält test eftersom han bara tränat i leran innan, men så fort hade jag inte tänkt köra. Jag har aldrig kört ett snabbare träningsjobb i hela mitt liv, men hästen bara joggade på väldigt bra sätt trots att han sprang med tunga skor.
Det låter som en ganska klar vinnare på onsdag…?
– Nej, det vågar jag inte lova. Det är mycket nytt för honom, framförallt distansen som han aldrig tävlat på. Han kommer dessutom att tävla med ”bonnbalans” även i loppet, tunga järnskor och med bomull i öronen. Det viktigaste för mig är att ge honom en bra upplevelse, att han ska känna att det är roligt att tävla.

Varnar för Whitehouse
Med 650 000 kronor på kontot slipper Propulsion tävla i högsta klassen, men det gör inte Redéns andra nyförvärv Little Brown Fox (V86-4) som tjänat ihop nästan åtta miljoner kronor och gör första starten sedan april 2014.
Han blev svårt sjuk då han kom i fjol och fick buköppnas för att överleva. Vi hade i princip gett upp och lånat ut honom som ridhäst en period. Men sedan släppte vi honom i hagen och efter en tid såg han så pigg ut att vi bestämde oss för att börja träna lite. Sedan har det bara pekat uppåt. Det är en riktig ångvält som var jättebra i kvalet när han sprang 1.15 i sin ensamhet, men han har långt kvar och vi tar ett lopp i taget.
Om Propulsion och Little Brown Fox skulle mötas på onsdag, vem skulle vinna?
– Det skulle Propulsion göra, men det förringar inte Foxen som också är spännande för framtiden, säger Daniel Redén som även skickar upp en duo till Bergsåker där tioårige hedershästen Traveling Man ser ut att ha passande förutsättningar i V86-1.
– Ja, jag måste säga att det ser lite spännande ut. Hästen har alltid gått väldigt bra i ledningen och det vore intressant om han kunde nå dit. Även om han var sjuk i sin senaste start och har varit struken efter det så är jag inte orolig för formen. Som hästen känns i träningen är han inte långt från samma slag som då han tog sina segrar i juli.
Sist ut är årets sprintermästarfemma 11 Whitehouse Express i V86-5.
– Det är en fin häst som det krånglat lite för i år, men kapaciteten finns. Senast visade han riktig uppåtform och sköt till otroligt bra vid fritt. Han var inte alls toppad till Sprintermästaren utan kom direkt från behandling då och gick mest ut på chans. Formen är minst lika bra nu och med rätt resa är han riktigt spurtstark.
Vem tror du har störst vinstchans av dessa fyra?
– Det kan jag inte svara på. Men den som jag vill varna för är Whitehouse Express eftersom han verkar riktigt uppåt för dagen och jag misstänker att han kan bli lite bortglömd.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.