Solvalla satsar offensivt.
En startbil med publikplatser är ett av många nya grepp som ska locka tillbaka publiken till Sveriges nationalarena för travsport.
Pengarna ska komma från ”Solvallastaden”, ett projekt som beräknas ge en miljard i nettointäkter.
– Vi ska lyfta upplevelsen här på plats på Solvalla, berättar banans tillförordnade vd Mats Rosén.
En specialbyggd startbil med plats för nio betalande åskådare var den brinnande nyheten när Solvalla på onsdagen kallade till pressträff för att informera om banans framtid.
– Det finns startbilar där man har haft möjlighet att åka med, men vad jag vet blir det här den första i världen som är specialbyggd för besökare, förklarar Mats Rosén sedan han visat upp den Dodge Ram 3500 Crew Cab som inom ett halvår skall stå färdig att släppa iväg Solvallas Jubileumspokal och samtidigt ge de nio passagerarna ett unikt perspektiv.
– Det kommer byggas en bur på flaket, där kommer man att sitta i skålade stolar på ett säkert sätt. Buren kommer att vara av glas så att man kan se ut, däremot så kommer det mot hästarna att vara sådant glas att man inte ser in. Tanken är att vi lägger till en upplevelse utan att något annat förändras, det ska inte finnas någon risk att något stör själva startögonblicket.
Premiären blir under banans näst största tävlingsdag för året, Jubileumspokalskvällen 17 augusti och kostnaden beräknas till 1,2 miljoner kronor.
– Vi har en hel del att göra när det gäller upplevelsen på plats på Solvalla, startbilen blir en del av det. Stallbacksvisningar, att åka tandemsulky är två andra exempel på ”travnära upplevelser” som vi har i dag. Men det finns mycket mer att göra. Vi vill synliggöra för människor att vi är speciell typ av anläggning som kan ge andra upplevelser än vad många tänker sig, säger Rosén.
Servicecenter, uteservering och travsimulator
En annan nyhet är att Solvalla med start 1 juli kommer att överta verksamheten för sina restauranger, vilket man hoppas ska ge ett kulinariskt uppsving.
– Jag tror det kommer att bli ett lyft för våra besökare. Det bästa sättet att ta hand om sitt varumärke är att göra det i egen regi, slår Rosén fast samtidigt som han presenterar sin nyanställda restaurangchef Morgan Lydebring.
Förändringar som ligger ännu närmare i tiden är ett servicecenter som invigs i samband med V75-finalerna 2 april samt att man börjat byggnationen av tre uteserveringar som beräknas stå klara inom fyra veckor.
– Dessutom har vi köpt in en travsimulator som vi ska placera på Ströget. Där kommer man att kunna sitta i sulky och försöka köra travlopp, för att få uppleva lite av den känsla som kuskarna gör. Leveransen blir 29 mars, men där är inget datum satt för när den kommer att tas i bruk, berättar Mats Rosén.
Plånbok på en miljard
På längre sikt väntar ännu mer omvälvande förändringar av själva anläggningen. Detta tack vare det stora bostadsprojektet ”Solvallastaden” som ska sätta arenan i en helt ny ekonomisk situation.
– Solvallastaden, det kommer att vara vår plånbok. Det kommer att göra att vi kan ta rejäla, stora grepp inför framtiden. Vi räknar med att vi ska börja sälja byggrätter om ungefär ett år. I dagsläget räknar vi med att det blir ungefär 1 200 bostäder och det är marknaden som styr värdet.
Mellan tummen och pekfingret, hur stor nettointäkt beräknas det bli för Solvalla?
– Vi tror väl att det ungefär kommer att ge ett bidrag på en miljard, sedan kan ju marknaden förändras, men så ser det ut just nu.
Vad är tidsplanen?
– Målsättningen är att Solvallastaden ska börja byggas så snart som möjligt. Om allting går som det ska kan första spadtaget tas 2018, säger Mats Rosén.
Solvalla inte bara tävlingsdagar, Utegym, lekland för barn o vuxna vildpark i slänterna bakom läktarna, Kanotpaddling Bällstaån.