Stefan Hultman: "Vi har följt ST:s karensregler"

223

stefan hultman

Att travhästen Panne de Moteur lämnat ett positivt dopingprov efter försöket till Elitloppet har chockat trav-Sverige.
På onsdagen kom beskedet att även B-provar är positivt.
Nu berättar tränaren Stefan Hultman om mardrömmen.
– Det är tråkigt för hela sporten. Mitt namn är redan smutskastat och även om jag senare blir friad är skadan redan skedd. Vi har gett hästen Hippotrim, men följt ST:s karensregler med marginal.
Det är dagen efter beskedet att travhästen Panne de Moteur lämnat ett positivt A-prov och vi får en pratstund med tränaren Stefan Hultman.
– Det var så klart ett hemskt besked att få; att vi skulle ha en häst i stallet som lämnat positivt prov. Jag fattade ingenting. Men när det sedan var Panne de Moteur och Hippotrim blev det mest en massa frågor i huvudet. Jag vet att vi har gett honom Hippotrim och jag vet också med säkerhet att vi följt alla regler till 110 procent.
Hippotrim är en antibiotika som är vanligt i landets stallar och ges som en pasta i munnen på hästen. Svensk Travsport har 96 timmars karens på Hippotrim och det innebär att en häst som behandlats inte får starta på fyra dygn.
– Panne de Moteur gick jobb på fredagen före Elitloppet och hostade ett par gånger på hemvägen. Normalt kunde man trott att det var grus eller damm som gjorde att han hostade men eftersom vi haft lite unghästar med halsinfektion så kontaktande jag veterinär. Vi valde sedan att sätta hästen på Hippotrim eftersom vi hade marginal till nästa start. Vi ville mota Olle i grind så att hästen inte utvecklade en halsinfektion, berättar Stefan Hultman och fortsätter:

Fick fem doser
– Hästen fick fem doser, fredag-lördag-söndag-måndag och sedan den sista på morgonen på tisdagen. Vi journalför allt och när ST var här i går plockade jag fram pärmarna direkt. Men fakta är att hästen nu lämnat ett positivt A-prov, men hur det kan vara positivt när vi följt karenstiderna? kan jag inte förklara. Men jag hoppas vi kan få svar. Jag kan konstatera att jag vet till 110 procent att vi skött det vi ska göra när man använder Hippotrim. Man måste kunna lita på de karenstider som finns för olika läkemedel. Hur kommer det sig att hästen hade kvar det i kroppen? Jag kommer aldrig mer lita på 96 timmar på Hippotrim, utan kanske på 14 dagar som ST hade som karens förut.
Man har alltså ändrat på karenstiden gällande Hippotrim?
– Ja, så är det.

Gav Hippotrim i duschhallen
Hur gick det till när ni gav Panne de Moteur medicinen?
– Hästen fick det i duschhallen som ligger ifrån stallarna, och det är alltid samma person som ger det. Allt för att inte riskera att det blir någon kontaminering. Panne de Moteur står inte heller bredvid någon annan häst och boxen bredvid är tom, berättar Stefan Hultman.
– Sedan det som hände med Jocose i Frankrike för många år sedan har vi tajtat upp alla rutiner och vi använder aldrig medicinering i stallarna.
Finns det ingeting du känner som ni kan ha gjort fel? Överdosering till exempel?
– Nej, jag kan stå upp och säga att jag vet exakt när, hur och vad vi gett hästen. Däremot kan jag inte ge någon förklaring till att vi har ett positivt A-prov. Men som jag sa; jag hoppas utredningen kan ge ett svar.
Hur mår du själv av det som hänt?
– Jag mår bra. Men jag tycker det är tråkigt. Jag vet vi gjort allt rätt, men är samtidigt medveten att det blir skriverier. Det är tråkigt för hela sporten. Mitt namn är redan smutskastat och även om jag senare blir friad är skadan redan skedd. Det är hemskt.
– Ändå, på nått sätt, känner jag mig trygg. Jag kan gå och lägga mig med ett gott samvete och det är A och O för mitt välmående. Du kan inte sköta det här proffsigare än vad vi gör det i mitt stall. Det är hundra procent sanning, säger Stefan Hultman.
På onsdagen kom beskedet att även B-provet visar spår av trimetoprim som finns i Hippotrim. Därmed är det klartlagt att Panne de Moteur hade ämnet i kroppen i försöket till Elitloppet. Svensk Travsport fortsätter nu utredningen och Panne de Moteur har startförbud tills hästen har lämnat ett negativt dopningsprov.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.