Stenströmer på Guldjakt inför V75 på Åby

337

image

En ung prinsessa och en ärrad krigare.
Your Highness och Noras Bean är galjonsfigurerna i ett av landets hetaste travstall.
På lördag kan de ge sin tränare en efterlängtad SM-titel.
– Det ser otroligt spännande ut, säger Ulf Stenströmer.

Det är dags för den årliga SM-lördagen på Åbytravet.
Totalt ska sju svenska mästare koras, ponnytravarna som drar igång tävlingarna, de tre mänskliga titlarna för ungdomar, lärlingar respektive ryttare, samt de för hästar.
I den senare kategorin rids Monté-SM utanför V75-spelet medan Sto-SM utgör V75-3 och huvudloppet Svenskt Mästerskap avrundar omgången.
I det sistnämnda ska Noras Bean visa om han är en sliten föredetting som borde ha slutat när han var på topp eller den världsstjärna som årets resultat visar.
– Han kommer att tävla som den obesegrade kungen som har en Prix de France-seger i resultatraden, det tror jag absolut, slår tränaren Ulf Stenströmer fast.
Samme Stenströmer som i våras trodde att hans genombrottshäst och vapendragare hade gjort sitt på tävlingsbanan.
För bakom de fyra raka segrarna under 2014 döljer sig en viktig detalj, att den elvafaldige miljonären egentligen lagt tävlingsskorna på hyllan.
Det var inför Olympiatravet i april som Noras Bean visade hälta och ströks.
Kort senare kom beskedet att karriären var över och i samband med Axevallas trippeltrav i juli avtackades nioåringen under pompa och ståt.
Det var i den stunden som Stenströmer insåg att han begått ett misstag.
– När jag tog tömmarna i en hand och hela campingen hoade åt oss, det var då det hände. Hästen tyckte att det var helt underbart, samtidigt som jag aldrig känt honom bättre i travet. Då såddes det ett frö i huvudet att vi kanske skulle prova en gång till. När sedan avelssäsongen var slut hade jag ett möte med företrädaren för hästen. Noras älskar att träna och istället för att låta honom skrota i en hage i väntan på nästa säsong så körde vi igång, säger Stenströmer.

Bäst i andra starten
På Årjäng för knappt tre veckor sedan var det dags för comeback och Noras gjorde ingen besviken när han förlängde sin segerrad, må vara i ytterst ljummen konkurrens.
– Loppet i sig sa egentligen ingenting, han hade tränat snabbare inför än han behövde springa för att vinna. Men dagarna efteråt var det spänt. Hur hästen skulle kännas, om problemen med kotsenskidorna skulle återkomma. Men tack och lov har han inte haft några känningar.
Men det är problem som man aldrig blir kvitt?
– Det gäller att hålla efter hela tiden. Kyla benen efter varje pass, ge regelbunden massage för att hålla igång blodcirkulationen, annars kan det bli en vätskebildning som trycker på och gör ont. Men nu ser det ut som att vi kan hålla det i schack och hästen har inte veterinärbehandlats sedan skadan våras.
Vad gäller dagsformen låter Stenströmer förbluffande självsäker trots det långa tävlingsuppehållet.
– Han brukar alltid vara som allra bäst i andra starten efter tävlingspaus. Jag körde honom för några timmar sedan och hästen kändes jättebra, han är nog så fräsch nu som då han vann Prix de France i vintras. Även om läget blev tufft så tror jag att han kan vinna.
Två gånger har Noras Bean jagat SM-titeln, närmast var han 2011 som tvåa bakom Yarrah Boko. Då precis som på lördag startade han från spår åtta bakom bilen och överraskade många genom att blåsa till ledningen.
– Han är otroligt explosiv när han får starta där ute och de två gånger som vi ”tryckt av” honom därifrån har han faktiskt spetsat. Det är inte otänkbart att det blir samma taktik den här gången, säger Stenströmer som även har ett obesegrat huvudlag att plocka fram.
– Hästen har tävlat med öppet eller norskt huvudlag hela karriären, men i de tre första starterna i år gick han med rullar. Han kan inte ha dem före loppet, men förmodligen smyger vi in på banan och sätter på dem efter provstarterna.

”Makalöst fin”
Att självförtroendet är på topp kanske inte är så konstigt. 18 segrar på 47 starter under september gör stall Stenströmer till ett av landets absolut formstarkaste och SM-guldet kan mycket väl vara bärgat redan efter V75-3.
– Jag har sagt att Your Highness ska bli landets bästa sto 2015, men hon får gärna visa det redan på lördag. Hästen kommer i alla fall att göra ett kanonlopp.
Vad grundar du det på?
– Att hon gått riktigt bra på slutet utan att få vinna och varit grym i de två senaste jobben, makalöst fin. Dessutom kommer vi att testa henne med jänkarvagn i värmningen och känns det bra får hon tävla så för första gången i karriären. Jag tar även med ett norskt huvudlag, hon har alltid tävlat med öppet.
Blir det full gas även här?
– Ja, jag tror att Björn (Goop) kommer att vara lite mer offensiv den här gången. Hon har knäckt ledaren från dödens i varje start på slutet och förhoppningsvis har konkurrenterna noterat det. Jag har full respekt för Canaka B.F, men hon blev bortlottad och skulle min häst komma till spets blir hon inte lätt att rå på.
Det låter som att du räknar med att åka hem med minst ett SM-guld?
– Nej, absolut inte. Men jag hoppas innerligt. Det vore fantastiskt kul och skulle verkligen vara värt att fira.

Det här berättar Ulf Stenströmer om sina övriga två V75-hästar:
– 12 Divas Revansch (V75-5) håller samma fina form som resten av stallets hästar och gick ett jättebra lopp senast. Det blev för långt fram till en trio som drog undan, men han vann klungspurten enkelt och tog mark på täten till slut. Däremot är det ingen häst man kan toppa i träningen, vi har provat vid ett par tillfällen och då har den blivit hejdundrande galopper. Men han är som sagt i väldigt bra slag för dagen och skulle det klaffa med hårdare tempo och bättre ryggar än senast skulle det kunna vara en monsteroutsider.
– 5 Bear Dancer (V75-6) tycker jag ska ha bra segerchans. Han har fått springa i dödens två gånger i rad och kämpat strålande så där kan man verkligen tala om toppform. Vill man ha honom lite extra startsnabb så går det att sätta på jänkarvagn vilket han inte haft på ett tag. En av anledningarna är att kuskarna brukar vilja köra honom i vanlig vagn eftersom han kastar oerhört mycket grus när han springer och i jänkarvagnen blir man mer utsatt. Men även om Ulf (Ohlsson) är fåfäng och inte gillar att bli smutsig så tror jag att han prioriterar att vinna lopp så troligen kan jag övertyga honom. Skulle hästen komma till ledningen så blir han svårslagen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.