Stig H längtar till EXTRA V75 20 augusti på Solvalla

139

image-26

På onsdag bjuder Solvalla på en kanonkväll med högklassiga V75-tävlingar där Stig H Johansson kör sitt andra travlopp sedan 2005.
I Ahlsell Legends möter han de andra kusklegendarerna och i Jubileumspokalen har han sin stjärna Claes Boko till start.
– Det är sådana här publikfester man ser fram emot och som kryddar hela året, säger Stig H Johansson.

Solvalla bjuder på en magisk afton då det vimlar av stjärnor bland såväl två- som fyrbenta profiler. Jubileumspokalen med en miljon kronor till vinnaren avslutar den extra V75-omgången. Ett fantastiskt fint lopp där de absolut bästa femåringarna i Norden drabbar samman. Ett annat mycket speciellt lopp är Ahlsell Legends i V75-inledningen. Där möts kusklegendarer som Stig H Johansson, John Campbell från USA (världens vinstrikaste kusk genom tiderna), Berndt Lindstedt, Helen A Johansson, Heinz Wewering med flera i en kuskmatch.
– Det finns några sådana här arrangemang på de stora banorna som skapar den speciella atmosfären och nerven som drar extra publik. Den här kvällen på Solvalla är helt klart en sådan, säger Stig H Johansson.
– Jubileumspokalen drar väl mest men kan vi bidra till mer publik med vårt lopp så är det jättebra. Det är en sådan tävlingsdag man ser fram emot och som kryddar hela året. Med sådana här publikfester och bra klass på tävlingarna så längtar man redan till nästa år när den är över.

”Känns inte konstigt – sitter i ryggmärgen”
Stig H Johansson, som slutade köra travlopp år 2005, gjorde i fjol ett undantag då han var med i det här nyinstiftade legendarloppet. Han ställer upp även i år och ska köra V75-vinnaren O.P.’s Flirt.
Hur känns det att återigen svinga sig upp i tävlingssulkyn?
– Det känns faktiskt inget speciellt konstigt. Man har väl sådan rutin och har kört så pass mycket lopp genom åren att det sitter i kroppen och i ryggmärgen. Sedan har man naturligtvis inte de kvaliteter som man hade när man körde regelbundet och tävlade på den höga nivån som man gjorde då. Man kan heller inte hålla den höga nivån hela livet och vi vuxna människor är medvetna om att kapaciteten inte ökar efter 50 år. Det var också därför jag slutade köra lopp, säger Stig H Johansson, nyss fyllda 69 år.
– Även om jag inte kör riktiga lopp längre så kör jag kvallopp regelbundet och tränar kanske fler hästar än de flesta andra som är med här. Det var egentligen ingen speciellt annorlunda upplevelse när jag körde det här loppet i fjol och jag tycker inte att det känns konstigt nu heller.

Besvikelse i fjol
I fjol körde Stig H Johansson Jaguar Broline i Ahlsell Legends. Men hästen underpresterade och slutade oplacerad. På onsdag kör Stig H O.P.’s Flirt som tränas av amatören Markus Pihlström.
– Min häst i fjol gick inte som förväntat och var en besvikelse. Vad det berodde på vet jag inte. Vi får hoppas på bättre resultat i år och hästen jag kör ska vara i bra form och vi har fått ett bra läge. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Stig H.

”Campbell – en elegant och fantastisk driver”

Är det någon av de andra inbjudna kuskarna som du beundrar lite extra och varför i så fall?
– Jag vill inte nämna någon extra men det som är roligt naturligtvis är ju att John Campbell är med. Han är en elegant och fantastisk driver som håller högsta klass i USA och som inte har varit här på länge. Så det ska bli kul att få möta honom igen.
Är det någon skillnad annars på kuskarna och hur loppen körs idag, gentemot när du slutade köra för nio år sedan?
– Ja, det är stor skillnad och det känns som att det har hänt en hel del de senaste åren. Det är sällan som det blir några lopp med en ”tråklunk” som exempelvis gulddivisionen i Bollnäs blev nyligen. Nu är det körning i loppen hela tiden och varför det har blivit så har jag inget bra svar på. Men som helhet har det varit en positiv utveckling både på kuskarna och hur loppen körs.

”Har rätt inställning”
Stig H Johansson har även med Claes Boko i Jubileumspokalen från spår tre. Hästen vann på ett övertygande sätt i senaste starten från dödens, och fick då en plats i loppet.
– Det är verkligen ett stjärnspäckat lopp kan man säga. Claes Boko (V75-7) är bra men han måste väl höja sig ytterligare en nivå och få ett för honom passande lopp i högt tempo om han ska ta någon framskjuten placering. Det är ett tufft lopp men han har rätt inställning när han har bra dagar och när travet flyter. När det gör det så gör han alltid bra prestationer.
Blir du chockad om han vinner?
– Nej, chockad blir man väl aldrig i den här branschen för allting kan hända, men det känns tufft på förhand att han ska göra det, säger Stig H.

”Var inte bra senast”
Stig H Johansson har ytterligare två hästar till start i V75 på onsdag.
– Great Society (V75-2) vann ett billigt lopp senast men nu är det tuffare emot och ett sämre läge. Han får vara med och skaffa sig hårdhet mot på papperet bättre hästar. Jag tror inte att det är någon riktig vinstchans.
– Up Date Hoss (V75-4) var inte bra i Bollnäs senast och varför vet jag inte. Han var bra i Finland och hade tränat bra inför senaste starten och det har han även gjort efteråt. Det känns som att hästen är i fin författning men han var som sagt inte bra i finalen. Det här blev ett inte så enkelt lopp som man hade hoppats på. Det är klart bättre än man trodde på förhand eftersom femåringarna har Jubileumspokalen och det har körts Åby Stora Pris. Jag tror att han gör ett bra lopp men det ser inte så enkelt ut från bakspår mot de här hästarna, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLullus Nästagångare 18-20 augusti 2014
Nästa artikelMack Lobell och John Campbell träffas igen på onsdag

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.