Stig H och Victory Tilly önskar God Jul!

351

victory tilly god jul

Yngsta barnbarnet har hunnit upp i tonåren så det var ett tag sedan Stig H Johansson behövde dra på sig tomtemasken på julafton.
Men för travpubliken fortsätter mästertränaren att vara julens stora tradition.
Inslaget med uppläsningen av Viktor Rydbergs Tomten har sänts i tv sedan 1999.
– Det var en knölig text att lära sig – men den satt till slut i alla fall.

Snön föll över folk och fä i huvudstaden dagen efter vårt besök på Stig H Johanssons träningscamp i Upplands Väsby norr om Stockholm.
Det är vissnade gräsmattor och vattenpölar som gäller på gården den här tisdagen. Alltså så långt ifrån det där med ”snön lyser vit på fur och gran” som det står i dikten av Viktor Rydberg.
Stora Alby är på 125 hektar och det är lätt att orientera fel bland stallar, boningshus och träningsbanor.
En dam med en liten hund möter oss vid ett av stallen.
– Ska ni träffa Stig? Har ni inte bilder tillräckligt på honom? säger hon och skrattar.
Svärmor Stina Andersson har talat. Stina är mamma till Karin Johansson och bor med maken Lennart i ett av husen på gården.
Hon är ”mormor” när Stig H pratar om julen. Mormor som lagar hans favorit på julbordet: ris à la Malta. Men mer om det senare.
Det är mycket hundar på Stora Alby. Lena ”Sirocco” Berglund bidrar med några av dem. Hästskötaren som jobbat i 33 år hos Stig H Johansson har cocker spaniel som vi hälsar på innan vi ska träffa chefen för det juliga reportaget.
”Jag är tillgänglig från 13.00”, har Stig H Johansson skrivit i ett sms. Apropå det där minutschemat han alltid levt efter, och enligt sägnen, också följt hela livet.
Ett misstag i kommunikationen gör att han kommer fem minuter efter utsatt tid.
Stig H tittade in på kontoret och inte i Victory Tillys stall när han letade reporter och fotograf efter lunchen. En sen Stig H. Travhistoria?

Uppspelt – inte tillknäppt
Stig H Johansson anses vara en av de största travtränarna i världen genom tiderna. Kalendern har alltid varit fulltecknad och utåt har det för det mesta handlat om den korrekte och lite tillknäppte yrkesmannen.
Men den bilden har förändrats med åren. Stig H sitter i televisionen och kommenterar trav och har under åren också börjat visa mer och mer av sina privata sidor.
Hustrun Karin och schäfertiken Bella, tio år, kommer i släptåg med Stig. Victory Tilly, 20 år i mars, ska vara med på bilden och paret propsar på att piffa till den gamla stjärnan före fotograferingen.
Stig sopar av stallgången och Karin ordnar med Victory Tillys lugg.
Vi tar tillfället i akt och frågar vem som stått för julklappinköpen i familjen under åren?
– Jag kan villigt erkänna att jag varit dålig på det. Det har varit Karin som skött det där nästan helt. Det kan ha berott på att jag haft lite mer att göra än andra i familjen. Men framför allt är jag så jädra ointresserad helt enkelt. Så man kan säga att jag tycker att det är roligare att få än att ge! skämtar Stig H.
Se där, ett underlag till rubrik sagt på skämt, men som ryckt ur sitt sammanhang, vänder lite på begreppen.
– Jag har förresten sagt att vi ska sluta med julklappar. Men det har man förstås inte haft något för. Ingen har lyssnat, säger den snart 70-årige travtränaren, som har dottern Tova från ett tidigare äktenskap och barnen Jenny, 25, och David, 28, tillsammans med sin Karin.
Stig H Johansson om julen…
– Julen är en stor högtid för oss i familjen. Men den har förändrats lite grand från det att vi hade små barn, till att de blev tonåringar och nu vuxna. Då blir det ju ett lite annat stuk på det hela. Inte så ”tomtigt” och ”klappigt” längre. Vi har alternerat lite grand mellan husen i släkten om var vi ska vara någonstans på julafton. I år kommer vi inte att vara här på julafton utan hos vår dotter Tova och hennes familj i Bollstanäs. Mormor och morfar är med. Och Elly, Challes mamma. Det finns inga riktiga småbarn när vi firar längre. Fanny är yngst och hon har hunnit fylla 17.
Stig H Johansson om julmaten…
– Man äter ju inte den typen av mat annat än på julen. Och då är det något att längta efter. Olika sorters sill. Janssons frestelse. Ål. Ja, och så ris á la malta naturligtvis – en specialare som mormor alltid gör.
Stig H Johansson om att jobba på jul…
– Det brukar inte bli så mycket ledigt, men lite i alla fall. Själva julafton har stuket av en lördag då personalen bara jobbar på förmiddagen. Sedan brukar det vara tävlingar juldagen och på annandagen. Vissa år har vi tävlat i Frankrike över jul, men aldrig på julafton.
Stig H Johansson om sin insats i televisionen med inslaget där han läser dikten Tomten…
– Vi spelade in här uppe i skogen och det jag starkast kommer ihåg av det är att det var knöligt att lära sig den där texten. Men den satt till slut i alla fall. Ja, den har hållit sig några år nu och det…är ju bra. Något att vara stolt över.
Stig H Johansson om hästen han har bakom sig under fotograferingen, ett tag världens snabbaste travare och den vinstrikaste hästen i Sverige genom tiderna med 37,7 miljoner kronor intjänat…
– Vi har haft många jättefina hästar under åren. Men utan tvekan är han den jag håller högst. Victory Tilly gjorde något som ingen annan klarat i Sverige vad gäller intjänat. Och en segerstatistik på 70 procent på den nivå han tävlade…ja, det är väldigt svårslaget. Han har alltid varit väldigt behaglig att ha att göra med. Han körs inte längre men är ute i hagen om dagarna. Sommartid är han pappa till unghästarna och fostrar dem. Han har betet lite längre bort här i skogen där går han hela somrarna och lurar och har det bra.
Stig H Johansson om att han fyller 70 i sommar…
-Jag har inga planer på att sluta med det här. Hoppas kunna hålla på i många år till och fortsätta att ha hälsan i behåll, säger Stig H Johansson.
Innan vi avslutar fotosessionen ber fotografen Lasse om en sista bild. Han hade tänkt sig en i stalldörren med ljuset från…
Stig H Johansson tar det på uppstuds och avbryter:
– En sista bild?! Nä, det får vi hoppas att det inte blir. Visserligen vet vi inget – men jag är ju bara 70 år trots allt.

Föregående artikelDagens Dubbel Jägersro/Solvalla
Nästa artikelSebastian K årets äldre i USA

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.