Stulna ponnyn Ella hemma i Umeå igen!

41

stulna ponnyn hemma

En augustinatt 2005 stals ponnyn Ella från sin box.
Linda Nordberg i byn Ström utanför Umeå har annonserat och efterlyst sin häst över hela Norden.
Elva år senare – när hoppet rimligen skulle ha varit ute – är ponnyn hemma igen.
– Det kom ett samtal och det visade sig att Ella varit i Finland i alla år.

En historia med både mörka och ljusa inslag kunde börja att rullas upp för någon månad sedan då Linda Nordberg fick ett meddelande på sin facebook-sida.
Meddelandet var skrivet på finska och det är inget språk Linda behärskar.
Men det fanns en bild också – på en shetlandsponny med bekant utseende.
– Det var en väldigt gråhårig häst som var väldigt likt Ella. Av meddelanden som skickades senare förstod vi att det faktiskt var hon också. Ella var chipmärkt, vilket uppmärksammades av en finsk veterinär vid en undersökning, säger Linda Nordberg, vars son Simon bara var några veckor gammal när hästen rövades bort 2005.
I dag är pojken elva och det finns även en ett år yngre Elin i familjen.

Sulkyn såld
Barnen är i skolan när vi hälsar på den här soliga aprildagen. Under besöket i Ström blir vi visade på en stallbyggnad tom på hästar där boxarna är belamrade med cyklar och trädgårdssaker.
Ponnytravsulkyn som Ella tränades i är däremot såld.
Linda Nordberg väntade i många år på att Ella skulle komma tillrätta igen, men blev tvungen att ge upp och det nybyggda stallet blev ett förråd.
Ella placerades därför hos grannarna rakt över vägen när hon kom hem igen för en vecka sedan, där det finns sällskap och hagar med utedrift.

Ella blev Petterina
Den nu 19-åriga ponnyn basar över några tinkerhästar och kallblod i hagen. När en av de stora hästarna kommer för nära hörs ett pipigt gnägg från den lilla.
Självförtroendet är gott och hästen är fin i hullet. Något som visar att hon behandlats väl på den privata ridskola i mellersta Finland som varit hennes hem.
I Finland kallades Ella för Petterina. Folket som äger ridskolan hävdar att de handlade i god tro när de köpte hästen.
– Jag har ju ingen anledning att inte tro på det. Men lite konstigt är det att folk köper hästar utan att få några papper. Vem de köpte Ella av vill de inte heller säga. Hon är så gammal nu och kommer att få leva ett lugnt pensionärsliv och köras lite lugnt bara. Det finns shetlandsponnys som blir riktigt gamla och jag hoppas få ha henne hos mig i tio år i alla fall. Det känns så fantastiskt att hon är hemma igen, säger Linda.

”Undvika bråk och tjafs”
Inom EU ska alla hästar ha hästpass. Eftersom det slarvats med den saken har EU inför nya hårdare regler som trädde i kraft 1 januari i år.
Det var den nya hästpassförordningen som gjorde så att Ella kom till rätta igen. När den finska ridskolan tog hästen till veterinär för registrering uppdagades att den redan var chipmärkt.
– Vi åkte dit och hämtade Ella och eftersom de ville behålla henne köpte jag tillbaka hästen för 800 euro. Det var vad jag fick av försäkringsbolaget. Jag ville undvika bråk och tjafs. Vem de köpte av är inte lönt att börja gräva i heller eftersom brottet är preskriberat.

En våg av stölder
I augusti 2005 stals flera shetlandsponnys i Sverige. Två hästar försvann från Bro utanför Stockholm varav en återträffats. De två som stals från Norrbyn i Hörnefors, några mil från Linda Nordberg, är fortfarande borta.
Borta är även shetlandsponnyn Pysen – Lindas andra häst som försvann samtidigt som Ella.
– Han är lite äldre och är 22 år i dag. Jag köpte Pysen när jag ville få annat att tänka på efter att ha blivit sängliggande efter en bilolycka. Pysen blev min räddning, min rehabilitering som fick mig ut i början. Att vi hittade Ella på en ridskola är en tröst i alla fall. Jag hoppas att Pysen har haft det bra någonstans han också, säger Linda Nordberg,

Fotnot: Linda har sidan StolenPonys på facebook där hon fortsätter att efterlysa Pysen.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.