”Super Silje” gör entré på V75

52

image-16

Det norska kallblodsfenomenet Lannem Silje med sin uppfödare, tränare och ägare Ola Skrugstad. På lördag blir Lannem Silje storfavorit i V75 på Momarken. Foto av TOM JÖNEHAG

Kallblodsfenomenet Lannem Silje, eller ”Super Silje” som hon kallas i Norge efter en svit på 30 raka segrar, gör entré i V75 på lördag.
För sin 75-årige ägare och tränare Ola Skrugstad har hon varit värdefull på många sätt.
– Hon har räddat min ekonomi och min verksamhet från konkurs. Jag har kunnat investera i maskiner och ännu fler mjölkkor, säger bonden från Dovre.

Lannem Silje har tjusat den svenska travpubliken vid flera tillfällen tidigare. Hon är den kallblodiga superstjärnan som har sopat rent och varit överlägsen sina konkurrenter. Även hingstarna. Lannem Silje har bland annat vunnit Kriteriet och Derbyt i såväl Norge som i Sverige. Hon har slagit norskt rekord, svenskt rekord och världsrekord. Det femåriga stoet har tjänat fem miljoner kronor och efter en svit på 30 raka segrar så förlorade hon oväntat näst senast. Hon fick då nöja sig med en tredjeplats men senast var hon åter tillbaka i vinnarcirkeln efter att ha varit helt överlägsen.
– Det är en väldigt speciell häst, en enastående individ. Hon brukar ingen energi när hon bara länger på steget och man märker inte hur fort det går. Man måste absolut ha klocka med sig när man kör henne. Hon är både stark och framförallt väldigt speedig. Hästen har ett lätt och fint trav och gör alltid vad hon ska, säger Ola Skrugstad.
– Att hon förlorade näst senast berodde på att banan var väldigt dålig på Bjerke. Hon fick inget fäste. Man får annars acceptera att hon kan förlora ibland och det hade hon gjort förr eller senare. Men i just det loppet var det banan som fällde henne. Så här efteråt skulle vi ha kört ett annat lopp och då hade också resultatet blivit annorlunda. I senaste starten var hon återigen överlägsen när hon vann på Leangen.

Lannem Silje var räddningen
Lannem Silje, eller ”Super Silje” som hon kallas i norska medier, tränas av mjölkbonden Ola Skrugstad i Dovre, som ligger 20 mil från Trondheim. Han är själv uppvuxen med hästar och har tränat fram flera riktigt bra genom åren som amatörtränare. Bland annat Lannem Siv och Lannem Sjura, där den sistnämnde är mamma till Lannem Silje. Ola Skrugstad har även fött upp Lannem Silje och hans stjärna har förstås betytt väldigt mycket.
– Jag har 44 kor som mjölkar nu och det kan jag tacka Lannem Silje för. Hon började springa in pengar precis under den perioden då jag hade dålig ekonomi och verksamheten höll på att gå i konkurs. Tack vare henne kunde jag rädda kvar allt och köpa nya mjölkkor och även en mjölkmaskin och andra saker till gården. Så allt som jag har investerat här är Lannem Siljes förtjänst, säger Ola Skrugstad, som för dagen tränar fyra travhästar vid foten av Dovrefjället.

Beskriv hästen som individ. Hur är hon att handskas med och vad är det framförallt som gör henne så bra?
– Ja…jag har redan varit inne på hennes teknik som gör att hon tar längre steg än vad andra hästar gör. Det är en väldigt speciell teknik som gör att farten blir hög utan att hon anstränger sig. Hon är helt suverän när hon ska öka farten och bara sträcker på sig. Har du inte klocka med dig när du kör henne så blir du lurad över hur fort det går. Sedan är hon väldigt snäll och enkel att ha att göra med. Mycket behaglig och aldrig några problem. Egentligen är hon en för enkel häst för att vara så här bra, säger Skrugstad och skrattar.
– Jag har ju fött upp henne och egentligen märkte jag inte att det var något extra förrän vi började köra snabbjobb. Hennes mamma var ju fenomenal så visst hade man lite förhoppningar att det skulle bli en bra häst, men att det skulle bli så här kunde man aldrig tro. Jag tyckte inte att det var någon fart i henne från början innan jag tog med mig klockan ut och då blev jag överraskad och förstod att hon var något utöver det vanliga.

Vill vara med i Elitkampen

Vilka är de absoluta höjdpunkterna i karriären och hennes bästa lopp?
– Det är derbyt på Bjerke som var det största och bästa loppet hon har gått. Hon har gjort många fina lopp även i Sverige och slagit hingstarna. Bland annat sprang hon 1.20 i Bollnäs i fjol över sprinterdistans. Hade det gått fortare första femhundra metrarna så hade hon nog gått under 1.20 den dagen.
– Hon kan avsluta i 1.18-tempo sista halvvarvet om det behövs och i ett lopp i Bollnäs så avslutade hon i 1.14-fart.
Det är många travfans som vill se Lannem Silje i Elitkampen under elitloppshelgen. Kommer hon att starta där?
– Jag har god lust till det men då måste hästen vara 110 procent i ordning. Jag hoppas det men hon ska gå några lopp till innan så får vi se. Fast är hon som hon är just nu så vore det aktuellt, säger Skrugstad.

”Är inget hokus pokus”

Innan dess är det V75 som gäller på lördag i den norsk-svenska omgången på Momarken som kryddas med en jackpot. Lannem Silje startar med 20 meters tillägg i V75-5 och blir storfavorit. Tror du att hon vinner igen?
– Jag har en bra känsla att hon ska göra det om det blir fin bana. Hon har startat i Momarken fyra, fem gånger tidigare och vunnit där och banan brukar vara bra. Det blir spännande, det är några hästar som hon inte har mött tidigare och Lome Brage är väl den som är tuffast emot. Fast å andra sidan har den hästen inte varit ute på länge samtidigt som min är i form.
– Jag tycker att hon är lite hissigare i jobben nu än tidigare, alltså lite piggare och mer taggad. Det kanske har att göra med att vi har fått vårväder nu med sol, även om det är fortfarande är kyla i luften. Hon går med sin vanliga balans, guldskor fram och aluminiumskor bak. Det är inget hokus pokus med henne. Vi har provat barfota en gång i träning och det fungerade inte för då gräver hon ner sig i gruset med bakhovarna.
– Vi har 40 mil till Momarken och hästen reser alltid bra. Hon både äter och dricker väldigt bra, till och med mer när hon är ute och reser än vad hon gör annars. Hästen går lös i bilen och bara gosar sig. Kusken Tor Wollebaek bestämmer som vanligt taktiken och jag är optimist. De andra får vara riktigt bra om de ska slå henne, säger Ola Skrugstad.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.