Svanstedt om vägen till Elitloppet 2016

66

elitloppet 2016

Åke Svanstedt lämnar nu Florida och flyttar till New Jersey där tävlingssäsongen drar igång på allvar i USA.
På fredag startar han elitloppsaktuella Resolve på The Meadowlands.
– Allt har gått enligt ritningarna. Men loppet på fredag är bara ett led i uppbyggnaden. Det är den 8 maj som hästen ska ha form och visa att han är något för Elitloppet, säger Svanstedt.

Sista träningsjobben på Vero Beach den här våren är precis avklarade när vi når Åke Svanstedt på telefon tisdag eftermiddag. Efter en vinter och vår med enbart träning av hästarna är det nu dags att bege sig norrut. Under onsdagen går flyttlasset till hans andra gård Legend Farm i New Jersey. Redan till helgen drar tävlingssäsongen igång på allvar i USA.
– Jag har precis kört sista jobbet för dagen och onsdag morgon flyttar vi upp till New Jersey. Nu är man sugen på att köra lopp igen. Det har varit lugnt en längre tid då vi har tränat hästarna på morgnarna och förmiddagarna men sedan har jag varit ledig. Det ska bli kul att komma igång igen och det blir en intensiv period som väntar i sommar och i höst, säger Åke Svanstedt.

”Tvååringarna ser bättre ut i år”
Svanstedt har 71 hästar i träning och av dessa är 33 tvååringar. Han är inne på sin tredje tävlingssäsong sedan flytten till USA och är full av tillförsikt inför vad som komma skall.
– Det ser bra ut och som helhet jag tycker att tvååringarna ser lite bättre ut i år gentemot i fjol. De är mer samlade i gruppen och det är 75 till 80 procent av dem som ligger på tider mellan 1.23 till 1.25. Det är mindre skador på dem i år och det blir spännande att se när de börjar tävla i sommar.
– Nu ska de få två veckors semester innan vi börjar att träna dem igen. De har en tuff tid framför sig och ska ner många sekunder i tider innan de börjar starta i juni, juli. Då ska de kunna springa 1.14-tider när de ska kvala.
– Sedan ska det bli spännande att se hur treåringarna presterar i år och det är några som har utvecklats bra under vintern. Treåringarna reste upp till New Jersey i fredags och vi ska kvala elva av dem nu på lördag. Vi kvalade sju treåringar förra lördagen och dagen innan körde jag ett lopp på Meadowlands och blev tvåa, fortsätter Svanstedt.

”Resolve är mer tränad i sandbanan i vinter”
De närmaste veckorna ska det också avgöras om vi får se ”Grön kusk” under elitloppshelgen. Svanstedt deklarerade redan i höstas att han siktade mot Elitloppet med sin femåring Resolve. I lördags kvalade hästen på tiden 1.11,7 och inkom som trea efter Bee A Magician och Creatine. På fredag är det dags för årsdebut och Svanstedt låter mycket nöjd med sin stjärna.
– Resolve har tränat på bra i vinter och det har inte varit något negativt alls. Om man jämför med förra vintern så känns han bättre och är mycket mer tränad i sandbanan. Han har även gått två rundbanejobb, ett efter 1.23 och ett efter 1.18, säger Svanstedt.
Vad säger du om kvalloppet han gick i lördags?
– Det var bra. Han hade nummer nio och hamnade som sjunde, åttonde häst. Jag körde bara lugnt i början, 1.14 de första åttahundra metrarna. Men sedan gick det jäkligt fort de sista åttahundra. Han avslutade 1.08 sista fyrahundra men jag tror att han sprang 1.08 även sista åttahundra och det gjorde han i andraspår. Han mattades inte av något men det var svårt att ta sju längder på Bee A Magician och Creatine.

Träningsbalans på fredag
På fredag är det dags för en riktig start för Resolve då han möter den nordamerikanska eliten på The Meadowlands. Det är sju hästar med i loppet och han möter återigen Bee A Magician och Creatine. Dessutom är Jimmy Takters Shake It Cerry med. Resolve har spår sex bakom bilen över distansen 1609 meter med bilstart.
Hur ser du på årsdebuten?
– Vi kör ett lite försiktigt upplägg så här i början. Det blir liksom två lopp på en vecka, först kvalet och sedan det här loppet. Jag ser det som ett led i uppbyggnaden och det är den 8 maj som hästen ska ha form. Han kommer att gå med PG-skor på fredag vilket han även tränar med. Efter det loppet så är det 14 dagar till den 8 maj vilket passar bra.
– Allt har varit normalt efter kvalet och han kommer att gå framåt med de här genomkörarna som han får i sig. Han var lite seg i benen efter all tung träning i vinter men allt har gått enligt ritningarna så här långt, säger Svanstedt.

”Då blir det barfota runt om och full laddning”
Söndagen den 8 maj körs Elitloppet Playoff på The Meadowlands där vinnaren blir direktkvalificerad till Elitloppet. Den dagen blir det även en hel V64-omgång med Grand Slam som innehåller loppen från Meadowlands. Då ska det alltså avgöras om det blir någon resa till Sverige och Elitloppet för Resolve.
– Om allt går enligt planerna ska han ha bra form den 8 maj. Då blir det tävlingsbalans, barfota runt om och full laddning. Då får vi se om det blir något att åka med till Solvalla. Är han så bra som jag vill ha honom då så siktar vi på Elitloppet. Men går hästen inte som jag förväntar mig så struntar vi i det. Det är en stor grej att åka till Solvalla och därför måste vi testa ordentligt, säger Åke Svanstedt.
Du har tidigare pratat om att ifall du åker till Solvalla med Resolve att du även ska ta med dig ett par fyraåringar, både för Fyraåringseliten men även till Harper Hanovers lopp. Blir det så?
– Ja, det var tänkt så från början men nu har de så många penningstinna lopp att tävla i samtidigt i USA så jag vill hålla det öppet än så länge.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.