Det svenska stålet biter bra i Frankrike i år

358

paris

Det svenska stålet fortsatte att bita bra när det franska vintermeetinget avslutades på lördagen.
Sanity och On Track Piraten grejade en svensk dubbel i storloppet Prix de l’Union Europeenne.
– Han var riktigt fin igen och gör det bara så bra, sa Sanitys tränare Malin Löfgren direkt efter loppet.
Det har varit en formidabel vinter i Paris för svensk travsport.
Maharajahs bragd i Prix d’Amerique följdes upp med seger för Noras Bean i Prix de France.
Och det är inte bara i de allra största loppen som de blågula hästarna har levererat.
Var och varannan dag har svenska hästar tvålat till fransmännen och det var en talande avslutning på meetinget när Sanity på lördagen vann Prix de l’Union Europeenne före On Track Piraten.
– Det är ungefär 20 delägare här nere som stått och skrikit och tårarna har sprutat. Men nu är det champagnen som sprutar istället. Vi äger stället kan jag lova, sa en segerrusig Malin Löfgren i telefon från Vincennes stallcafé en stund efter loppet.
Sanity hade inte startat sedan han vann på Vincennes i mitten av januari, men han visade ingen ringrost. Körande Franck Ouvrie kunde lugnt köra till ledningen och efter att ha fått springa i relativt lågt tempo sprintade Sanity undan till solklar seger på kilometertiden 1.14,5 över 3 000 meter.
– Även om det gick långsamt första 1 500 meterna var jag lite orolig för att gå i ledningen här över 3 000 meter brukar inte vara lätt, men när jag såg hur fin han såg ut i sista sväng kände jag att det kunde gå vägen och på upploppet skrek jag så att Charlie (tvåårige sonen reds.anm.) började grina. Men efter loppet ropade han ”heja Sanne”, sa Löfgren med ett skratt.
Segern var värd 650 000 kronor och därmed har Sanity på två starter under det franska vintermeetinget tjänat 1 137 400 kronor. Totalt har åttaåringen, som inledde karriären som rikshäst och ägs i över hundra andelar, sprungit in 8,7 miljoner kronor.
– Han åker hem på fredag och troligen kommer vi att starta honom i V75 ganska omgående. Tanken är att vara med i något försök till Olympiatravet och sedan får vi se lite.
Elitloppet?
– Det är inte jag som styr det men i Elitloppet vill alla vara med, så jag hoppas att han visar att han är värd en plats där.

”Som en saga”
On Track Piraten, för dagen körd av Pierre Vercruysse, fick ett fint lopp i tredje par invändigt. I slutsvängen kom han ut som andra häst i tredjespår innan han levererade en kraftfull spurt till andraplatsen, värd 360 000 kronor.
– Det blev lite för lågt tempo för vår del men han gjorde det jättebra och vi är jätteglada för andraplatsen. Det är bara att gratulera Sanity och det var ju jättehäftigt att vintermeetinget fick avslutas med svensk dubbelseger, det är som en saga nästan, sa On Track Piratens tränare Hans R Strömberg, även han på stallcafét.
On Track Piratens vinterfacit på tre starter i Paris blev en sjätteplats och två andraplatser, vilket inbringat 630 000 kronor. Han åker precis som Sanity hem till Sverige på fredag och även för hans del är det Olympiatravet som hägrar.

Mer svensk segerglädje
Lördagen i Paris bjöd på ännu mer blågul glädje när svenskägde Conrads Fredrik spurtade hem en segercheck på 260 000 kronor i Prix de Montsoreau med sin tränare Jarmo Niskanen i sulkyn. Det var hästens fjärde seger i Frankrike sedan han lämnade Sverige i somras och hittills har han tjänat över 1,1 miljoner kronor på fransk mark.

Kulltopp spurtade hem miljon
I dagens största lopp sett till prispengarna, Prix de Selection med ett förstapris på nästan en miljon kronor, gick segern till Sébastien Guarato-tränade fyraåringen Aladin d’Ecajeul och Eric Raffin. Hästen skrällvann det franska treåringskriteriet i december och nu befäste han sin position som en av kullens bästa hästar när han från ledarens rygg spurtade till säker seger före loppets favorit, två år äldre Uhlan Du Val, som startade med 25 meters tillägg.

Ola Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Eskilstuna 2/3-2014
Nästa artikelResultat V75 2014-03-01: Ludde är stekhet nu