Svenskt femtepris i Australiens "Elitlopp"

210

australie

Det krävdes en svensk kusk för att få Ridgehead Cahore att trava på andra sidan jorden.
Torbjörn Jansson lotsade den europeiske gästen till femtepriset i södra halvklotets största travlopp Great Southern Star på lördagen.
Vann i stor stil gjorde nyzeeländske Vulcan.
Torbjörn Jansson och Johan Untersteiner var på plats när Oceaniens nya storlopp avgjordes på banan Tabcorp Park utanför Melbourne på lördagskvällen lokal tid.
Jansson för att köra Terje Melnäs-tränade Ridgehead Cahore i storloppet med 1,7 miljoner kronor i samlade prispengar, över distansen 1 720 meter autostart och precis som Elitloppet med försök/final samma dag.
Efter galopper i de båda uppvärmningsloppen hade de australiska totospelarna uppenbarligen tappat förtroendet för den exotiske gästen som var minst betrodd i sitt försök. Det verkade emellertid varken Jansson eller Ridgehead Cahore ta någon hänsyn till när man respektlöst kastade loss från köposition och via ett mäktigt speedryck i fjärdespår svepte fram till tätparet i slutsvängen.
Sista biten tröt krafterna, men tredjeplatsen var mer än nog för att gå vidare till finalen.

En miljon till vinnaren
Där blev det en startposition i andra ledet bakom bilen varifrån Jansson fann fjärde par utvändigt och rygg på storfavoriten Vulcan.
Första 800 meterna travades på långsamma 1.14,2 varpå Vulcan vreds ut till attack av körande Tim Butt med svenskekipaget kloss i rygg. In på upploppet orkade inte Ridgehead Cahore hålla kontakten och krigade till sig femteplatsen i skuggan av Vulcan som stack ifrån över upploppet på tiden 1.12,4.
Belöningen för vinnaren blev en full miljon medan Ridgehead Cahore gjorde sin första avbetalning på den långa resan genom att tjäna runt 80 000 kronor.
Nu fortsätter äventyret ”down under” där storloppen i Nya Zeeland närmast står för dörren.

Vill komma till Elitloppet
För sjuårige valacken Vulcan, som nu ståtar med fyra raka segrar, kan det emellertid bli aktuellt att göra den omvända resan.
Tränarbröderna Tim och Anthony Butt anmälde efter storsegern intresse för en tripp till Europa och i synnerhet Elitloppet på Solvalla om två månader.
– Jag har precis pratat med dem och de är väldigt sugna på att komma till Solvalla. De var med för drygt tio år sedan med Lyell Creek och vet vad som krävs för att konkurrera i Elitloppet. Det vore spännande att se Vulcan mot våra största stjärnor, hästen var riktigt bra i kväll, säger storloppspromotorn Klaus Koch på plats i Melbourne.

Robin Johansson

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.