Sveriges enda hopp på Söndag

23

backfire v75 söndag

Backfire är den enda svensktränade hästen i Copenhagen Cup, som avgörs på söndagen i Charlottenlund. Foto av LARS JAKOBSSON

Tio kombattanter, men bara en svensk. Startfältet i Copenhagen Cup består av några riktiga stjärnor och det är nu upp till Breeders Crown-vinnaren Backfire att försvara de blågula färgerna i Danmark.
– Men det blir verkligen tufft. Det är några riktiga kanoner med i det här loppet, säger tränaren Tomas Malmqvist.

Femåriga Backfire hade ett riktigt kanonår i fjol med bland annat segrar i Breeders Crown och i Drottning Silvias Pokal samt en andraplats i Stochampionatet. Nu står ytterligare ett storlopp för dörren.
Copenhagen Cup, V75-7, avgörs på Charlottenlund i Köpenhamn på söndagen och startfältet är av yppersta klass. Tillsammans med fixstjärnan Maven, Prix d’Amerique-tvåan Voltigeur de Myrt och färske Olympiatravsvinnaren B.B.S.Sugarlight gör svenska Backfire upp om sammanlagt 625 000 svenska kronor i förstapris.
– Det ska verkligen bli en upplevelse. Jag har inga förväntningar utan ser egentligen bara fram emot ett spännande lopp, säger Backfires tränare Tomas Malmqvist.

Yngst i fältet
Backfire är tillsammans med Robert Bi fältets yngsta deltagare. Det är, som Tomas Malmqvist säger, inte längre årskullseliten som står för motståndet.
– Nej, det är det inte utan det är några riktiga kanoner med i det här loppet. Men det var ju ingen hemlighet på förhand utan vi visste att det skulle bli ett riktigt tufft lopp.
Trelleborgstränaren skruvar därmed ner segerchanserna rejält.
– Hon får nog svårt att vinna loppet även om hon skulle serveras en perfekt resa. Men med klaff tror jag absolut hon kan bli trea-fyra.

Formen på topp
Senast kommer Backfire från seger i ett femåringslopp på V75 vid Åby den 25 april. Formen är det i alla fall inte något fel på.
– Hon var fantastisk då. Som hon växlade tempo i loppet imponerade verkligen på mig, säger Tomas Malmqvist och fortsätter:
– Men som sagt möter hon helt andra hästar nu och har ett annat utgångsläge.
Ja, spår sex bakom bilen över drygt 2 000 meter. Bu eller bä?
– Nja. Jag vet inte riktigt. Det kunde ha varigt sämre, men jag hade också gärna haft ett spår ännu längre invändigt. Varken bu eller bä kanske. Backfire är ganska rask iväg, men jag tror inte att hon tar en längd på samtliga invändigt om henne. Dock tror jag nog att hon är tillräckligt snabb för att skaffa sig en bra position.
Utrustningsmässigt siktar man inte på att göra några förändringar från senast. Det innebär barfota runt om och norskt huvudlag.
– Det funkade bra då och då vill vi inte ändra något.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.