Takters taktiska triumf på Åby

91

takter triumf

On Track Piraten är Sveriges bästa travhäst.
Johnny Takter svarade för en mästerlig kuskinsats när världens snabbaste dalahäst försvarade sin titel i Svenskt Mästerskap.
– Äh, jag tog en chansning att gå invändigt på upploppet.

Svenskt Mästerskap med en halv miljon kronor till vinnaren var lördagens huvudnummer när inte mindre än sju SM-tecken skulle delas ut på Åby i samband med veckans V75-tävlingar.
Titelförsvararen On Track Piraten hade hittat tillbaka till sin höstform och kom till start med två raka segrar i ryggen. Men när Mosaique Face kom till ledningen och Adrian Kolgjini fick bestämma tempot till låga 1.15,1 första varvet såg det mörkt ut för konkurrenterna. Då valde Johnny Takter att göra sitt första drag i loppet och bytte ut tredje par utvändigt mot positionen utvändigt ledaren. När sedan Adrian Kolgjini själv valde att dra upp tempot på sista bortre långsidan så skapade han samtidigt en lucka bakom sin häst och Johnny Takter högg blixtsnabbt när han gjorde sitt andra drag.
Genom slutsvängen hade Johnny Takter läge att attackera utåt i banan, men han väntade och väntade och valde sedan att attackera invändigt via Åbys open stretch (extra spår invändigt) på upploppet. Ett drag som blev vinstgivande sedan On Track Piraten plockat fram sitt fighterhjärta sista biten.
– Jag älskar den här hästen, han ser ut som Usain Bolt, långa mörka ben och fin lätt kropp, sa Johnny Takter.
Rättviktränaren Hans R Strömberg var förstås stolt och nöjd med sin SM-vinnare.
– Han är helt fantastisk. Han har utvecklats för varje år och det känns som han blir starkare och starkare, det är suveränt bra. SM är stort för oss och vi återkommer gärna.

Sto-SM till Danmark
I Sto-SM (V75-3) blev det skrällseger genom 13-oddsaren Jumble Ås som via en stark slutspurt i fjärdespår sista 400 metrarna gick ifrån till årets andra seger i elfte starten tillsammans med sin tränare Flemming Jensen.
Vinsten var värd 500 000 kronor och segertiden 1.13,2 över distansen 2 140 meter, autostart.
– Det var första gången jag körde Sto-SM, konstaterade dansken nöjt
Loppet fick en rivig inledning där Eketorpets Tess motvilligt blev av med ledningen till Valnes Chilly efter 1.06 första 500 metrarna. Eketorpets Tess fick sedan luckan på upploppet och var tapper som tvåa.

Tjejer i SM-topp
Lördagens största skräll kom i Ungdoms-SM utanför V75-spelet där Linda Allercrantz serverade 45-oddsaren Vice President ett smyglopp som gav full utdelning när ledaren Trito Sisa galopperade på upploppet.
– Jag har inga ord. Det känns som jag drömmer. Det är bara helt underbart, kommenterade Halmstadlärlingen.
Linda Allercrantz var sedan när att skrälla även i Lärlings-SM (V75-5) med 24-oddsaren Bazir Dimanche, men hon fick nöja sig med andrapriset. Segern gick istället till Sandra Eriksson och 26-oddsaren Electrifying.
– Jag trodde knappt det var sant att det var så enkelt när vi kopplade greppet. Jag tror det kommer att ta ett tag att inse att jag vunnit ett så stort lopp, sa Bodenlärlingen.
En annan lycklig SM-vinnare var Josefine Ivehag som bjöd på mycket känslor efter triumfen i Monté-SM. Åbylärlingen red titelförsvararen Ypsilon Boko åt tränaren Marcus Savin.
– Det är otroligt stort. Det största jag vunnit, sa Josefine Ivehag samtidigt som hon kämpade med glädjetårarna.
Ryttar-SM vanns av Solvallas Jenny Brunzell som bjöd på en uppvisning tillsammans med favoriten Almar.
– Ju närmare mål vi kom desto piggare blev han. Jag hade en överlägsen häst, sa segrarinnan.

Västerboonthenews imponerade stort
En häst som imponerade på Åby var Västerboonthenews som dominerade silverdivisionen (V75-1) från start till mål i mäktig stil. Petri Puros sexåring såg helt oberörd ut när han mer eller mindre såg ut att jogga ifrån konkurrenterna på nya rekordet 1.10,9 över 1 640 meter, autostart.
– Petri sa redan när han började med honom att det är en gulddivisionshäst, nu förstår jag, sa kusken Peter Ingves.
Lover Face är en häst som tänt till rejält hos Veijo Heiskanen. Från bakspår i V75-2 avgjorde sexåringen med en mäktig sista bortre långsida från fjärde par utvändigt.
– Jag fattar ingeting, han blir bara bättre och bättre. Sådan här förvandling har jag inte varit med om tidigare i mitt liv. Det känns ändå som han springer på halvfart, sa en mycket imponerad Veijo Heiskanen.

Familjeglädje
Familjeglädje blev det sedan dottern Hanna Andersson-Odder först vunnit Ponny-SM med Emmeros Fantasia och sedan Robert Andersson och Anette Odders Silver Annie skrällt i klass II (V75-4).
Silver Annie smögs i fjärde par invändigt av Erik Adielsson och levererade sedan en femstjärning slutspeed när luckan kom in på upploppet. Veijo Heiskanen såg segersäker ut bakom ledaren Dencos Nemo Kilab som blev snuvad på mållinjen.
I bronsdivisionen (V75-6) tog Bear Dancer en promenadseger i händerna på kusken Ulf Ohlsson, som fick bestämma som han ville i spets. Axevallas Ulf Stenströmer tränar fyraåringen.
190,9 system med sju rätt på V75 belönades med 108 710 kronor. Sex rätt gav 680 kronor och fem rätt 48 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunch – Dubbeln Skellefteå 2014-10-12
Nästa artikelVeijo vann Grosser Preis von Deutschland!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.