Tandläkaren som valde hästar pga en Gorilla

149

hästtandläkare

Tandläkare Torbjörn Lundström älskar sitt jobb och han är hästarnas bästa vän. Här är det V75-stjärnan Food Money som undersöks på Djurtandvårdskliniken i Västra Husby.Foto av Kanal 75

När Torbjörn Lundström gick tandläkarutbilningen fanns ingen tanke på att jobba med hästar.
Men ett speciellt möte på Kolmården förändrade allt.
– Jag träffade på en gorilla och fick undersöka den i munnen. Då trillade liksom polletten ner. Just det…mina djur hemma har också munnar och tänder!

Han har ett av de viktigaste jobben i Trav-Sverige. Ett lika annorlunda som spännande arbete.
Sedan drygt 25 år driver Torbjörn Lundström, 59, Djurtandvårdskliniken i Västra Husby på östgötaslätten strax väster om Söderköping.
– Jag kan se i munnen vad hästen har varit med om. I slemhinnorna läser jag nyheterna och i tänderna ser jag historien. Genom att förstå vävnader kan man utläsa vad en häst varit med om. Jag kan läsa en häst i munnen som andra läser morgontidningen, säger Torbjörn Lundström.

V75-vinnare på återbesök
När vi besöker kliniken är V75-vinnaren Food Money på plats för ett återbesök efter en rotfyllning.
För drygt ett år sedan hade Food Money problem med en akut infektion. Torbjörn Lundström hittade och åtgärdade problemet.
– Vi gjorde en röntgenundersökning och där såg man väldigt tydligt, en bild som var kristallklar, infektion. Då bestämde vi oss för att vi skulle öppna tanden och göra i princip det man gör när man rotfyller en tand. Jag tror att det rann ut en deciliter var när vi öppnade upp tanden.
– Hästen blev nästan en halv meter längre. Nu överdriver jag lite…, men när trycket släpper är det en befrielse naturligtvis. Symptomen försvinner nästan omedelbart. Det är lyckligt när man kan åstadkomma det. Det är inte alltid det är så enkelt, men i det här fallet gick det väldigt bra, säger Torbjörn Lundström.

Fick en segertavla
På en vägg på djurvårdskliniken hänger en segertavla med Food Money, som kom med posten från en tacksam hästägare och tränare.
– Jag skickade en kopia på en segertavla vi fick när vi vann V75 på Örebro, som tack för hjälpen helt enkelt, säger Thomas Jezek.
Och tavlan är uppskattad.
– Det var väldigt trevligt måste jag säga, väldigt trevligt att få ett foto från en av hans segrar på V75. Det har vi satt upp på hedersplats i fikarummet. Det är klart att man blir glad över respons från hästägarna, säger Torbjörn Lundström.
– Naturligtvis är det roligast när det går bra, vilket det gjort i det här fallet. Vi uppskattar alltid att få reda på hur det går, även om det ibland inte går som man tänkt sig. Det är viktigt för oss så man inte fortsätter att göra saker man inte borde. Uppföljning är oerhört väsentligt när man jobbar med vård. Det är inte en statisk kunskap som man en gång lär sig och sen händer det ingenting. Det sker en utveckling och man måste pröva och ompröva sina strategier hela livet. Man blir aldrig fullärd. Det är väl snarare så att ju äldre man blir desto mer inser man hur lite man kan.
Hur viktiga är tänderna för djur?
– Tuggsystemet, som det handlar om, är den första delen som all mat passerar, den som vi tar in och överlever på. Om man ser på en häst till exempel är det uppenbart att om de får ett tillstånd som gör att de inte kan tugga och äta på ett bra sätt så kommer de att dö svältdöden helt enkelt. Som tandläkare är det uppenbart att man faktiskt är med och räddar liv när man jobbar med hästar.

Bytte tvåbenta patienter mot fyrbenta
Torbjörn Lundström arbetade tidigare som allmäntandläkare på sjukhuset i Norrköping. Men så en dag växlade han spår och bytte sina tvåbenta patienter mot fyrbenta.
– Det som väckte mitt intresse var mötet på Kolmården för många herrans år sedan när jag träffade på en gorilla och fick undersöka den i munnen. Då trillade liksom polletten ner. Just det…mina djur hemma har också munnar och tänder!
– Jag har lärt mig väldigt mycket av att titta på olika djur och deras tänder, allt ifrån delfinerna som lever i vatten till elefanter, hästar och små, små barn.
Torbjörn Lundström har aldrig ångrat sitt vägval i livet.
– Jag måste nog stanna upp lite ibland för att tänka efter. När man sitter och rotfyller en huggtand på ett lejon och har en stor lejonhanne i knät. Det är en känsla som man aldrig kan vänja sig vid. Då känner man sig som en liten pojke som får sin dröm uppfylld.
– Det var en rad tillfälligheter som gjorde att jag började jobba med både Kolmårdens djur och med hästar, som varit mitt stora intresse. Det skulle ta en hel vecka att beskriva min fascination för det finns så mycket att berätta.

Hästen är nummer ett
Men det är hästen som är djuret nummer ett för Torbjörn Lundström.
– Hästarna är fantastiskta. Det är det mest fantastiska djuret att titta i munnen. Det är just det här att tänderna förändras, det är levande celler, man ser förändringen. När man tittar på tänderna så ser du vad de gjorde för ett år sedan, det står i tandens struktur.
– Det är likadant med de mjuka vävnaderna, de presenterar det här nyhetsflödet. Det är Rapport, Aktuellt eller TV4-nyheterna. Slemhinnorna talar om hur läget är nu. Medan du får en ny roman varje gång du tittar på tändernas slitage. Det är spännande varje gång du tittar in. Det spelar ingen roll om det är någon som söker för något som är allvarligt, att hästen är halvdöd eller att det bara är en liten koll. Den här litteraturen den står här. Den är som ett bibliotek framför dig varje dag när du går ner till kliniken.

Fotnot: På lördagen visar TV12 ett reportage om Torbjörn Lundström i V75 Direkt, med start klockan 14.00. Inslaget kommer även att ligga på atgplay.se.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.