Tillman i tårar efter fartfesten

44

image-6

Jennifer Tillman satte plattan i mattan direkt från start med Royal Fighter, som höll hela vägen och fixade segern i Meadow Roads lopp. En fantastisk prestation på en otrolig tid. 1.09,8 över 1 640 meter. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Det var upplagt för fartfest. Och vilken uppvisning det blev. Kusken var i tårar och tränaren redo för Elitloppet.

Lutfi Kolgjini var ute efter ledningen i Meadow Roads lopp med favoriten Quick Fix, men snabbast från start var invändige Royal Fighter. Kusken Jennifer Tillman ville köra i spets, något som den offensive Jägersrotränaren inte var villig att acceptera. De två kombattanterna stred sida vid sida och första halvvarvet noterades på smått osannolika 1.05 innan Kolgjini gav sig och kröp ner i rygg.
Jennifer Tillman hade lagt allting på ett kort och avslutade som hon hade börjat, genom att trycka gaspedalen i mattan. Quick Fix orkade inte alls. Övriga hästar bakifrån närmade sig över upploppet, men kunde inte fånga in en minst sagt heroisk stjärna.
Tiden i mål? 1.09,8 över 1 640 meter autostart. En rejäl putsning av hästens tidigare rekord som löd 1.11,2.
– Det här är det sjukaste jag har varit med om, sade en tårögd Jennifer Tillman, som knappt kunde prata.
– Han är så sjukt bra. Jag kan inte förklara hur det är att sitta bakom honom.

”Lyssnade inte på det örat”
Under den inledande fartduellen mellan Royal Fighter och Quick Fix utspelade sig en ordväxling mellan de två kuskarna. Enligt Tillman var det mera av en monolog undertecknad Lutfi Kolgjini.
– Ja, han ville ju till ledningen precis som han deklarerat före loppet. Men jag lyssnade inte på det örat. Den här gången var det min tur att köra i spets. Jag visste att jag hade en bättre häst än vad ”Ludde” hade, sade hon.
Tränar hästen gör Per K Eriksson, som nu hoppas få en inbjudan till Elitloppet.
– Vi har faktiskt laddat för det här loppet. Vi ville visa alla vad den här hästen går för och samtidigt ge Royal Fighter och Jennifer chansen att få en inbjudan. Han skulle inte göra bort sig i Elitloppet, sade Eriksson och fortsatte:
– Han är en riktig krigare. Skulle vi få en inbjudan hade vi tackat ja.
Prispengen var 80 000 kronor och noterbart är Royal Fighter i och med segern ännu är obesegrad med barfotabalans. Detta var fjärde gången som hästen gick utan skor.
Tvåa kom Daniel Redéns Daley Lovin och trea slutade Robert Berghs Global Money.

Raja Mirchi-sonen krossade motståndet
Det var inte många spelare som trodde att Lutfi Kolgjinis Partizan Face skulle ta karriärens första seger i V86-4. Men hästen, som bara var spelad till fem procent, krossade motståndet i treåringsloppet och vann många längder före övriga ekipage.
– Jag har alltid trott på den här hästen och sagt att det kan bli riktigt kul så fort han tar åt sig loppena. Tidigare har han bara sprungit runt och latjat, men nu borrade han bara ner sig och bara tågade på, sade Lutfi Kolgjini i vinnarcirkeln.
Partizan Face är en avkomma till stjärnan Raja Mirchi.
– Ja, han är väldigt lik sin far. Stor i stegen precis som Raja.
Segern var värd 50 000 kronor. Tvåa kom Tellmeastory och Ville Karhulahti och trea slutade Issaquah Sund och Daniel Redén.

Mystery Love ordnade miljonutdelning
Inför den avslutande avdelningen stod det redan klart att utdelningen för åtta rätt skulle ge mycket pengar. Minst 300 000 kronor om favoriten Sebastian Sund korsade mållinjen först. Det gjorde han inte utan i stället var det 27-oddsaren Mystery Love tillsammans med tränaren och kusken Peter G Norman.
– Det är en häst som ligger mig varmt om hjärtat. Han var nära på att dö för några år sedan i samband med en bukoperation, men har nu kommit tillbaka, sade Peter G Norman.
I och med skrällen blev utdelningen för åtta rätt 3 230 015 kronor. Sju rätt betalade 8 980 kronor och sex rätt gav 522.

I övrigt noterade vi…
…att Robert Bergh och Montdore stod för en taktisk triumf i V86-1, där endast sju hästar kom till start. Efter ett halvt varv tog Montdore över ledningen från favoriten Nimbus C.D. och kunde sedan kontrollera den hela vägen in i mål.
– I år har jag större tro på den här hästen än i fjol. Då levde han mest på styrka och var ganska flegmatisk. Det har hänt mycket under vintern och jag tror att han är på väg att utvecklas flera steg ännu, sade tränaren och kusken Robert Bergh.
…att Windy Ways fortsätter att vinna så länge hästen står på bena. Sju starter i år har nu resulterat i fem segrar och två galopper. I V86-2 kopplade Daniel Redéns häst greppet om en tapper ledare i Twigs Voici kort före mål och vann på fina 1.10,7 över 1 640 meter autostart.
…att Stefan ”Tarzan” Melander, sedvanligt, tog ytterligare tränarsegrar när det nalkades tävlingar på Solvalla. I V86-3 körde Johnny Takter in Secret Mission och i V86-6 styrde Tarzan själv in Nose Gear.
…att den före detta hockeystjärnan Kristian Huselius fick besöka vinnarcirkeln efter V86-5. Han äger nämligen den Timo Nurmos-tränade fyraåringen Eclipse Boko, som trots stumma ben den sista biten, lyckades hålla undan före en framstormande M.T.Jordan.
– Han kommer bara att bli bättre och bättre den här hästen. Det var en härlig seger. Speciellt sättet han tog den på, sade Kristian Huselius.
…att franske Univers de Pal är klar för Elitloppet. Det offentliggjorde Solvallas sportchef Markus Myron i V86 Direkt under kvällen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.