Timo Nurmos inför Derbyt 2016

68

timo nurmos inför derbyt 2016

Han har vunnit sex travderbyn tidigare, fyra i Finland och två i Sverige.
Timo Nurmos tränar den stora derbyfavoriten Readly Express som hittills varit kungen i kullen – och har även med Ceasar Sisu i finalen.
Han valde ut båda två som fölungar och har tagit dem hela vägen fram till derbyt.
– Det är jättestort, säger Nurmos.

Finländaren är en erkänt skicklig unghästtränare med mängder av stora segrar i årgångsloppen. Han har vunnit Svenskt Travderby två gånger som tränare, med Sahara Dynamite och Beau Mec. I Finland har han fyra derbytriumfer, det första med Louise Laukko för 20 år sedan, och därefter med Obelix Laukko, Target Hoss och Seabiscuit. Lägg därtill ett antal vinster i stoderbyt och ett gäng ytterligare derbyfinalister genom åren med andra- och tredjeplatser. När Beau Mec vann derbyt hade Nurmos exempelvis fyra hästar med i finalen.
– Vi har lyckats bra. Jag litar på mig själv och mitt sätt att träna. Det handlar om hela konceptet. Att träna unghästar är helt annorlunda än att träna äldre hästar. Man måste vara både lärare och tränare. Att balansera rätt och vara flexibel. Unghästarna utvecklas olika och som tränare måste man hänga med. Man får inte göra samma saker hela tiden. Jag gör aldrig samma schema med unghästarna i träningen utan ändrar hela tiden, säger Timo Nurmos.
– Det är viktiga bitar som att ändra på balans, utrustning, träning och foder. Hästarna måste vara pigga och glada och vilja springa. De måste få lagom med rutin och alla hästar lär sig olika snabbt. Det är hela tiden en balansgång. Att exempelvis inte köra för tidigt eller för hårt. Eller att rycka propparna för tidigt ur deras öron. Sedan är det som med annat i livet att man måste ha lite tur. Men man får inte lita på turen, då får man aldrig någonting.

”Har inte alltid haft den bästa hästen”
Nurmos lägger också in en annan intressant aspekt i sammanhanget.
– I många stora lopp som jag har vunnit tycker jag inte alltid att jag har haft den bästa hästen. Men jag har gjort de rätta sakerna innan med träning, matchning, balansering och utrustning. Det gäller att göra rätt saker i rätt lägen.
– Jag har sett och kört så många typer av unghästar att man har lärt sig så mycket . Jag har inte haft två likadana typer av hästar. Alla är olika, precis som vi människor, menar han.

”Vunnit med krafter kvar varje gång”
På söndag smäller det på Jägersro när travsportens Blå Band ska avgöras. Svenskt Travderby med två miljoner kronor i förstapris och evig ära står på spel. Det största loppet för landets fyraåriga hästar och ett av de riktigt klassiska loppen. Den stora derbyfavoriten har hela tiden varit Readly Express. Han vann Svenskt Travkriterium i fjol i oerhört imponerande stil efter en tung resa. I år har hästen fortsatt att imponera och efter segerloppen i sommar har han blivit jättestor favorit till att vinna derbyt för Jorma Kontio. Readly Express har vunnit elva lopp på 14 starter och aldrig varit sämre än trea. Han har sprungit in 3,6 miljoner kronor och aldrig galopperat i något lopp. Innan han började tävla i år så tjänstgjorde han som avelshingst på Menhammar stuteri där han varit mycket populär och betäckt närmare 100 ston. Tränare Nurmos gick tidigt ut och sa att de stora målen för stjärnan i år är Svenskt Travderby och Europaderbyt.
– Readly Express har varit mycket bra varje gång och vunnit med krafter kvar. Kusken har aldrig ryckt propparna på honom i år ännu. Vi har siktat på att han ska ha hundraprocentig toppform i derbyt. Så här långt ser det bra ut, säger Timo Nurmos.
Hästen vann sitt uttagningslopp utan att behöva förta sig och sattes aldrig på prov. Det såg enkelt ut från sidan.
– Han fick ett lugnt lopp i försöket och vann med krafter kvar. Han gick med bakskor då men i finalen kör vi barfota runt om. Precis som vi gjorde i Kriteriet i fjol, säger Nurmos.

”Är väldigt stark”
Kan du på något sätt jämföra Readly Express med dina tidigare svenska derbyvinnare, Sahara Dynamite och Beau Mec?
– Nej, det är helt olika hästar och individer. Sahara Dynamite var mer en sprinterhäst som var snabb ut och speedig. Beau Mec var mer stark och en stayer. Ready Express är mitt emellan de båda. Han är komplett. Är både speedig och stark.
Vilka främsta egenskaper har han som gör honom till en topphäst? Beskriv honom?
– Han har bra hjärta och lungor och är väldigt stark. Sedan är han travsäker och pullar aldrig något i loppen. Han är så lugn och brukar inga krafter i onödan. Det är inte så stor häst, 1.58 över manken, men när han springer så lyfter han sig och är mycket längre och större häst. Han blir lång när han springer.
Är det den bästa häst du har tränat?
– Det får visa sig senare, men självklart är han en av de bästa.

”Hade blicken i ögonen – en klok häst”
Är derbyt det största loppet man kan vinna i dina ögon?
– Ett av de största loppen. Jag tycker att Kriteriet, Derbyt och Elitloppet är överlägset de tre största. Elitloppet kan man köra flera gånger men i Kriteriet och i Derbyt får hästarna bara en chans i livet. De har annan status än något annat årgångslopp.
– Om man tänker på att det föds runt 3000 hästar så är det inte lätt att välja ut dem som föl och träna dem hela vägen fram och ta en häst till Derbyt. Det är såklart jätteroligt och jättestort när det lyckas. Inte bara för mig som tränare utan för alla som är bakom som ägare, skötare och uppfödare.
– Det är lika stort som första gången och det måste vara så och kännas så i de här största loppen. För när det inte känns så längre är det bättre att man slutar.
Vad minns du av första mötet med Readly Express?
– Det var som föl innan han fyllde ett år. Han var hos uppfödaren då och jag bjöd ut honom till min ägare. Han tog honom på en gång. Hästen hade en mycket fin exteriör och var lugn. Det var inte så stor häst men han hade en speciell blick i ögonen. En klok häst och mycket snäll. Trots att han inte var så mycket hanterad så stod han där på gången och var som en gammal häst, säger Timo Nurmos.
– Han har tränat bra hela tiden men jag testar aldrig unghästarna och kör inte så fort. Men när vi började sänka farterna så kände man att det var en bra häst. Fast han har alltid varit mycket trög i träningen. Det är han fortfarande i jobben men det är viktigt att unghästarna är lugna.
– Jag har skrivit i min dagbok i över 20 år hur unghästarna tränar och bokför allting om mina hästar hur de har tränat. Exempelvis skriver jag alltid första gången jag kör ettåringarna hur jag tycker att de är, vilken typ de är och hur de är i gången.

Skippar hagen – får någon typ av träning varje dag
Hur ser veckan ut för Readly Express fram till derbyt?
– Han får någon typ av träning varje dag. Jag vill inte att det ska hända honom något när han går i hagen så därför får han ut och röra på sig varje dag istället för att gå i hagen. Så har han gjort i några veckor nu. Han går jobb, eller skrittas med grimskaft eller joggar för vagn om dagarna. Han verkar fin i alla fall och har samma lugna fina psyke som innan han betäckte nästan 100 ston i våras. Vi får se om vi reser ner till Malmö på lördag eller på söndag morgon.
Vad är din känsla inför derbyt?
– Självklart måste man vara optimist med en sådan häst. Men jag vill inte tänka på taktik eller på loppet på söndag utan bara fokusera på jobben nu i veckan och alla förberedelser. Jag känner ingen press eller så ännu men när bilen rullar på söndag kommer jag att vara nervös.
– Livet går vidare hur det än går och det kommer nya lopp. Men jag hoppas och tror att formen ska vara hundraprocentig nu med flera lopp i kroppen.

”Ceasar Sisu mycket fin – propparna kvar i försöket”
Timo Nurmos har även med Ceasar Sisu i Svenskt Travderby. Hästen vann sitt uttagningslopp och har tagit sju segrar på 14 starter och vunnit flera V75-lopp.
Han har spår fyra i derbyt och körs av Örjan Kihlström.
– Ceasar Sisu har utvecklats otroligt mycket hela tiden. Han är mycket fint i ordning och hade propparna kvar i försöket och var inte helt tom i mål. Han vann V75-finalen i sommar och vann även på en gång när han gick upp i Bronsdivisionen.
– I försöket hade han åttondespår och det är svårt på förhand men hästen var jättefin och Örjan gjorde en otroligt bra kuskinsats. Det är en trevlig och lugn häst, han pullar ingenting och han har bra inställning och är speedig. Han blir bara bättre och bättre för varje lopp. Även Ceasar Sisu valde jag ut hos uppfödaren när vi köpte honom, säger Timo Nurmos.

Föregående artikel”Jag hoppas att det inte är slut”
Nästa artikelLärlingen utreds nu för djurskyddsbrott

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.