Tränar SEX hästar i söndagens final

41

kallblodskriteriet

Tand Kraft är obesegrad efter sju starter och gäller som loppets store favorit.
– Jo, chansen måste vara god, säger Jan-Olov Persson, som kan ha en ny storstjärna på gång i hingsten med Järvsöfaks som far.

På söndag är det dags för en fullmatad V75-omgång med tävlingar i ångermanländska Dannero utanför Kramfors.
Tre av landets största kallblodslopp avgörs under dagen ( varav två på V75) där den tredje avdelningen är Svenskt Kallblodskriterium med 600 000 kronor till vinnaren.
Efter Hallsta Lotus pensionering och de riktiga glansdagarna för några år sedan är Hagmyrentränaren på topp igen med sina treåringar.
Åtminstone är fallet så i veckan, inför söndagens finaler.
Stallet har storfavoriterna i Kriteriestoet (utanför V75) och alltså sex av tolv finalister i stora kriteriet.
Kullens kung är så här långt Järvsöfaks-avkomman Tand Kraft som på sju starter i livet fortfarande inte varit i närheten av förlust.

Överlägsen i kvalet
Den käcke hingsten vann sitt uttagningslopp för en och en halv vecka sedan med nio längder. Då med spänstiga kliv upploppet ner.
Jan-Olov Persson kör den store talangen själv på söndag och låter inte alls förvånad över att det kunde gå så lätt.
– Han har visat tidigare att han har den här kapaciteten. Det bästa lopp han gjort var andra starten i livet då han mötte några äldre som stod 20 meter före. Det kanske inte var en lite osnäll inskolning i travlivet men han klarar det mesta.
Att börja prata om en ny Järvsöfaks går förstås inte. Men vad säger du om grundmaterialet du har att jobba med?
– Det är utväxling på honom! säger Persson med ett skratt. Han har varit väldigt fokuserad i loppen och det är nästan det mest positiva. Även om han bara gjort sju framträdanden har han visat sig nästan som en äldre häst.
Tand Kraft är startsnabb och du siktar väl på att komma före på pappret värsta hotet 3 Sjö Vinn i starten?
– Kanske. Men det är alltid en risk att trycka iväg hästarna för snabbt också. Det är inte lätt att veta hur det blir i starten men chansen till seger måste vara god i alla fall. Sedan vet man inte hur bilen accelererar heller. Nu senast tyckte jag att bilen gick så jävla sakta hundra meter före start och då är det alltid oroligt. Vi måste få bilen att gå lite fortare på söndag.
Värst emot i kampen om de 600 000 kronorna?
– Tjomslands 3 Sjö Vinn är bra, men den har vi mött två gånger nu och slagit. Det är ett bra fält i övrigt också.
Av dina övriga fem kanske 5 B.W.Sture är närmast att kunna sticka upp. Hästen höll bra från positionen utvändigt Sjö Vinn i kvalet.
– B.W.Sture är klart på gång och är även snabb ut från start. Han gick ett starkt lopp i kvalet. En annan som ”inte är så dålig” är 9 Björlifanner.
På lördag avgörs också Svensk Travsports Guldtäcke (V75-5) där 15 ekipage från lika många banor handikappats in i loppet. Alltså satts på olika tillägg efter hur snabbt de förväntas kunna trava. Vad säger du om10 Skummis chanser att vinna?
– Han står 20 meter för tufft till ser det ut som, så det är pengar som gäller i första hand. Kanske en outsider i loppet. Det där vinner väl Karlsson (Björn) 14 Tangen Haap var ju våldsamt bra vid segern i Bollnäs i juli.
Slutligen lite om Kriteriestoets final som avgörs utanför V75 (Danneros V4-4). Du tränar favoritduon som tog hem kvalen – 1 Sirifaxa och 2 Uggla i Mossen. Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström kör igen.
– Jätteroligt att de vann sina respektive försök, och på så bra sätt. Så där är jag väl lite mera säker på seger. Sirifaxa är väldigt bra men jag tror att ”Ugglan” visar sig starkast. Hon känns fantastisk, slutar Jan-Olov Persson.

Fotnot: Söndagens V75-omgång på Dannero startar klockan 14.30

Föregående artikelComebacken planerad till 12 augusti
Nästa artikelDAM-SM 2016 är avgjort!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.