Travsveriges kelgris gör comeback på V86

243

travsveriges kelgris

Maharajah är tillbaka.
På onsdagen gör Prix d’Amerique-vinnaren comeback på V86 på Solvalla.
– Det enda jag är orolig för är att han blir för stor favorit. För mig är han absolut ingen klar vinnare, säger tränaren Stefan Hultman.

Efter varje träningsjobb är det samma sak. Maharajah trycker sig mot skötaren Lisa Skogh – travkungen kelar, kliar och njuter.
– Det är det han har mig till, kli-bräda, säger Lisa Skogh på sin klingande värmländska och ger sin bästa kompis en extra kram.
Vi besöker Yttersta gård och Stefan Hultmans stall. Det blåser en frisk sydvästvind men i lä är det varmt och skönt för att vara i slutet av oktober.
Lisa Skogh har precis varit ute och kört en motionstur med Maharajah och nu väntar den numera obligatoriska vattenträningen. I en halvtimme får hingsten gå på ett rullband i halvmeter djupt vatten.
Maharajah gör sitt jobb men ser lite så där lagom road ut och efter ett tag så börjar han nafsa och försöker bita i framkanten av ”bassängen”.
– Så gör han varje gång, säger Lisa Skogh och skrattar.

Skrev travhistoria
För nio månader sedan skrev Maharajah travhistoria då han vann Prix d’Amerique, världens tuffaste travlopp på Vincennes utanför Paris. På onsdagen är det dags för comeback efter skadebekymmer och avelarbete.
– Han fick tyvärr en reaktion när vi höll på att förbereda honom för Olympiatravet. Han har aldrig bräckt i sitt gaffelband, men har fått vid två tillfällen en blödning, övre och nedre delen. Han fick en liten blödning och vi fick hoppa av Olympiatravet och då satte avelssäsongen i gång och det är faktiskt så att det är prio ett nu, aveln, säger tränaren Stefan Hultman.
Nioårige Maharajag ser vältränad ut, lagom tjock och inte lika rund som han kanske sett ut vid tidigare comeback-lopp.
– Han blir tjock bara han tittar på mat. Han äter inte speciellt mycket och han bantar hela tiden, men han har lätt för att lägga på sig. Han är rund om magen men inte för rund, han är så att vi accepterar det, säger Stefan Hultman.

”Absolut ingen klar vinnare”
I fjol gjorde Maharajah comeback i The Owners Trophy och det slutade med seger på svenskt rekord. I onsdagens comeback i V86-8 handlar det på nytt om The Owners Trophy och Maharajah startar med 20 meters tillägg mot kvalificerat motstånd.
– Han är ungefär lika dåligt förbredd om man säger så. Han har gått ett banjobb bara efter 1.17,5-1.18. Han känns fantastiskt fin alltså, men han har inte gått några hårdare jobb så formen är långt ifrån på topp. Det enda jag är orolig för är att han blir för stor favorit, säger Stefan Hultman.
– I fjol när han vann loppet då kördes det perfekt, han kom på dem väldigt bra och han kunde avgöra på sin enormt fina inställning. Men det är lätt att komma bort från de här lägena och han möter några riktigt bra hästar, så för mig är han absolut ingen klar vinnare, säger Stefan Hultman.

Ingen racerbalans
I comebacken blir det ingen racerbalans. Det blir varken barfotakörning, stängt huvudlag eller någon modern jänkarvagn på Maharajah.
– Nej, det blir precis som förra året. Jag försöker kopiera hela upplägget. Han kommer att gå med skor och troligtvis med ett öppet huvudlag och en vanlig vagn, i och för sig den vagnen han vann Prix d’Amerique med…

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.