Trixarn inne på karriärens upplopp

31

image-16

Travamatören Bo V Öman tycker att det är synd att hans häst Trixarn snart blir pensionär.
Tolv år gammal är valacken nybliven miljonär och i sitt livs form.
– Han har aldrig varit bättre. En sån som Trixarn borde få dispens att tävla vidare, säger Karlskoga-amatören inför lördagens start i V75 i Karlstad.

Pensionerade målaren Bo V Öman har känsla för hästar. Flera småstjärnor har tränats fram på gården i Karlskoga och de senaste säsongerna är det ett fyrbent brödrapar som utmärkt sig.
I fjol gick Pröjsarn i pension med 1,3 miljoner kronor på vinnarkontot. Trixarn är ett år yngre och passerade miljonen i intjänade pengar bara för några dagar sedan.
På lördag gör Trixarn debut i den näst högsta klassen, silverdivisionen, i V75 på Färjestadstravet.
– Karlstad är nästan hemmaplan för oss och hade det inte varit så nära hade jag nog inte anmält honom. Det är verkligen hårt i silver men han får gå ut här lika väl som i något annat lopp. Annars är det dåligt med starttillfällen för äldre hästar här omkring just nu, säger Bo V Öman med licens på Örebrotravet.

Önskar dispens efter nyår
Öman fyllde 80 i somras och tänker på föryngringen. Kanske kommer det någon unghäst till gården under nästa år då Trixarn tar plats bredvid brorsan Pröjsarn i hagen.
Varmblodiga hästar får bara tävla säsongen ut som tolvåringar – Trixarn har alltså bara tre och en halv månad kvar som tävlingshäst.
– Jag skulle vilja att veterinären undersökte honom kontinuerligt efter nyår och sedan få dispens att tävla ett halvår i taget. Han är verkligen fin nu!
Trixarn startade bra som unghäst men har under karriären varit borta i långa perioder för skador han fått då han enligt Bo V Öman ställt till det för sig,
En gång sprang han olovandes rakt in i en box för att äta och skadade sig på en skottkärra som stod där. När hästen läkt ihop efter den fadäsen rullade han fast sig i hagen och skadade sig på en hagstolpe.
– Då gick gaffelbandet! Han har varit livlig och lite fjanträdd för nästan allting och har fortsatt med det. Han är som en unghäst fortfarande. Flyttar jag sopborsten 30 centimeter – ja, nog så ser han det.

Jagar första på V75
För en vecka sedan spetsade Trixarn hem ett V64-lopp på Axevalla i fin stil tillsammans med Carl Johan Jepson och klev då över en miljon kronor intjänat.
Trots att Öman fått fram några riktigt fina hästar under åren  (Orkan Nibs född 1970 räknar han som den bästa hittills) är några andraplatser bästa resultat i V75 så här långt.
– Orkan Nibs vann fyra V65 som det hette på den tiden varav en final. Men i V75 väntar vi fortfarande på första segern. Han går med sin vanliga utrustning på lördag och barfota runt om. Det är svårt för mig att uttala mig om chanser i det där hårda sällskapet, men hästen är i alla fall inte dålig.

Lungöppnare torsdag
Den pigge tolvåringen från Karlskoga är nederlagstippad i de flesta tidningar. Trixarn är rankad bland de sista men är startsnabb och lär få en fin position.
– Kusken får köra lite från start. Kommer de sig till ledningen och det inte blir ”idiottryck” får han nog hållas där. Annars går det bra att lämna ifrån sig ledningen också. Han får en ”lungöppnare” på 700-metersbana torsdag morgon och brukar svara bra på det, säger han.
Bo V Öman kommer ursprungligen från Kalix i Norrbotten, där brodern Börje Öman, 84, följer Trixarn i tv på lördag. Kalixamatören Börje Öman har tränat många fina hästar. Mowgli Prophet (född 1981) tjänade 3,4 miljoner kronor och hörde ett tag till Sverige-eliten.
– Brorsans framgångar slår jag aldrig. Jag får vara tvåa där!

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.