Tyska chanser på V75?

29

image-16

Thorsten Tietz tillhör en av Tysklands främsta inom travsporten. På senare år har han valt att satsa på verksamhet i Sverige under vinterhalvåret – och i år är inget undantag.
– Svensk travsport är fantastisk och att vara en del av den under vintertid är väldigt inspirerande.

 38-åringen är främst känd som kusk i sitt hemland, Tyskland. Han har själv ingen tränarlicens och kan därför inte stå som ansvarig tränare på hästarna. Det gör istället Heinz Wilhelm. Att Thorsten Tietz är delaktig i träningsverksamheten står det däremot klart.
– Den här veckan exempelvis kommer jag till Sverige över dagen på onsdag och är med och tränar hästarna. Sedan åker jag tillbaka till Tyskland. Det fungerar väldigt bra, men det är givetvis mycket tack vare det fantastiska team jag har bakom mig. Dennis Spangenberg, som kör en del av hästarna är i Sverige på heltid tillsammans med en rutinerad hästskötare.

Otroligt segerfacit
2013 var ett speciellt år för kusken. Han vann var tredje lopp han ställde upp i, 110 segrar på 331 starter. Med det slutade Tietz tvåa bakom Michael Nimczyk i körsvensligan i Tyskland. Kvalitén får det inte tummas på när det kommer till det material han håller på med.
– Jag älskar trav och älskar att tävla. Det har gått väldigt bra de senaste åren och jag har ingenting att klaga över för dagen. Skulle det vara någonting är det givetvis prispengarna i Tyskland som är under all kritik, men samtidigt är det då tacksamt att man får möjligheten att tävla i Sverige.

Att de tyska hästarna står sig väl mot svenskt sällskap har de visat flera gånger om. Med tanke på att prispengarna är låga är det ofta så att hästarna har en helt annan hårdhet och rutin gentemot sina svenska konkurrenter.
– Just vad gäller att sätta in hästarna i loppen tycker jag fortfarande är svårt, trots att man har haft filial i Sverige ett par år, men däremot vet jag givetvis vad mina hästar är goda för. De starthästar jag skickar till Sverige är i bra form och är sådana som jag tror ska duga, annars hade det inte varit någon mening att skicka dem till Stockholm.

Två bud i omgången
På lördag startar två hästar från filialen då V75-tävlingarna avgörs på Sundbyholmstravet. Gerogina Corner är först ut då hon startar i Stoeliten, tillika V75-5. Kör gör Erik Adielsson.
– Det här är en jättefin häst som gjorde det bra i det korta loppet på Solvalla senast. Det strulade en del och hon gick med full fart över mål. Normalt sett ska den starten ha tagit henne framåt formmässigt. För ett år sedan slutade hästen tvåa bakom Canaka B.F. på Solvalla, så hon har visat att hon duger mot de bästa svenska stona tidigare. Distansen är inga bekymmer och jag tror lite på henne.

Det andra bidraget är Spicy A, som Dennis Spangenberg sitter upp bakom. Det blev galopp senast, men det ser Tietz mestadels som ett olycksfall i arbetet.
– Han är normalt sett travsäker, så det tror jag bara är att glömma. Spåret är väl inte det roligaste, men hästen är rask den första biten och det är väl inte omöjligt att det blir en fin position kort efter start. Han är segervan från Tyskland, har tagit sina segrar från alla möjliga positioner och är härdad. Sedan hur långt det räcker på svenska V75 är svårt att säga, men vi får göra ett försök, avslutar Tietz.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.