Ulf Stenströmer inför Stochampionatshelgen 2014

154

ulf stenstromer

Efter Åke Svanstedts flytt till USA är Ulf Stenströmer störst på Axevalla.
En roll han trivs med.
– Det är väl inte så att det är något jag går och tänker på, men det är kul och helt klart en position som är värd att försvara, säger Axevallatränaren.

Ulf Stenströmer har varit tränare i drygt tio år och verksamheten har vuxit i takt med framgångarna. I dag finns 71 hästnamn på träningslistan.
– Jag började med 10-15 hästar och sedan har vi väl flyttat fram positionerna sakta, det är både enklare och smartare att ta det lugnt. Vi har till exempel ungefär samma antal hästar i dag som när Åke Svanstedt var här och vi kör in ungefär samma pengar. Vi håller helt enkelt den nivån vi håller. Vi var inte drabbade av att Åke var här, om man säger så, funderar Ulf Stenströmer.

Stallets stjärna avtackas
Största segern i tränarkarriären för den 40-årige Axevallatränaren kom i vintras då stallets stjärna Noras Bean vann Prix de France i Frankrike.
– Att det är största segern råder det ingen tvekan om. För mig är det ett av världens största lopp, världens största medeldistans lopp. Jag har Noras att tacka på för mycket, säger Ulf Stenströmer.
Tyvärr har skador tvingats Noras Bean lägga tävlingsskorna på hyllan. Han gjorde det dock som en vinnare, obesegrad i år efter tre starter som inbringade drygt 1,9 miljoner kronor. Totalt i karriären blev det 19 segrar på 69 starter och totalt drygt 11,4 miljoner kronor insprunget.
– Det var inte kul att behöva stryka honom ur finalen av Olympiatravet. Men det var ett lätt beslut att låta honom sluta. Han pekades av många ut som en icke-vinnare och därför tycker jag det var extra kul att han fick avsluta som en vinnare, med tre raka segrar, säger Ulf Stenströmer.
På lördagen i samband med V75-tävlingarna kommer Noras Bean att avtackas på hemmabanan,
– Det kommer bli sorgligt. Hästen är jättefin och jag hoppas han får chansen i aveln. Än så länge bor han kvar hemma hos mig på Vasken och vi tränar honom även lite lätt. Nästa år kommer han att flytta till något stuteri, säger Ulf Stenströmer.

V75 både lördag och söndag
Fredag till söndag är det trippeltrav på Axevalla och Ulf Stenströmer startar totalt 13 hästar.
– Det här är årets roligaste helg för oss på Axevalla och jag försöker anmäla så mycket jag kan till den här helgen. Hästägarna vill gärna vara med den här helgen på hemmaplan.
Av stallets 13 starthästar under trippeltravet så startar en inom V75-spelet på lördagen och tre inom Extra V75 på söndagen.
Your Highness (V75-5) startar på V75 på lördagen och stoet har fina meriter från just den här helgen då hon blev tvåa i Stochampionatet i fjol.
– Många frågar om jag kommit från den förlusten. Men hon gick under det svenska rekordet och förlorade ändå, hon fick helt enkelt stryk av en för dagen bättre häst som fick en bättre resa. Vi hade inte kunnat göra mer än vad vi gjorde och jag känner inget annat än stolthet kring den andraplatsen, säger Ulf Stenströmer.
Vad säger du om lördagens uppgift?
– Hon startar med 20 meters tillägg och det är sommarbana och det är aldrig lätt, men hon är skitbra hästen och jag tycker att hon har alla förutsättningar att lösa det ändå. Men det är inte bara att ställa ut skorna. Hon bör väl bli favorit och jag tycker att hon är en motiverad favorit. Hon går normalt fram med lopp i kroppen och hon känns bra i jobben. Det skulle vara skönt om hon får segerdefilera.

Tre hästar inom Extra V75
Inom Extra V75 på söndagen har Ulf Stenströmer två chanser i V75-1. Ne Me Quitte Pas och In Rock.
Ne Me Quitte Pas har fin form och gör allt rätt. Han känns väldigt bra och han vill alltid kriga om det. Jag hoppas att han levelerar även om jag tycker att det här blev ett kanonlopp. Men han gör inte bort sig.
In Rock har ett lopp i kroppen och går framåt med det. Jag körde honom bara för två timmar sedan och han känns uppåt. Han kanske behöver något lopp till innan toppformen sitter där så Ne Me Quitte Pas får bli stallets första fanbärare i det här loppet, säger Ulf Stenströmer.
På söndagen får vi även se Avacado Am i V75-5.
– Det är fin häst men tyvärr har han lite dåliga tävlingsnerver och blir lite blöt i magen. Om vi får ordning på det blir det en bra häst. Nu på söndagen blir jag förvånad om han vinner men inte överraskad om är trea-fyra femma, säger Ulf Stenströmer.
Om vi tittar på samtliga dina 13 starthästar under trippeltravet, vilka är toppchanserna?
– Om jag måste hålla mig till tre så är det Your Highness i V75-5 på lördagen, sedan Bugatti S.L. i lopp 13 på lördagen och Yield To None i lopp 14 på söndagen.

Fakta
Axevalla topp tre, segerrikaste tränare:
1) Ulf Stenströmer: 37 segrar
2) Anna Forssell: 24 segrar
3) Anders Svanstedt: 23 segrar

Axevalla topp tre, vinstrikaste tränare:
1) Ulf Stenströmer: 4 568 342 kronor
2) Anders Svanstedt: 2 195 8834 kronor
3) Anna Forssell: 1 509 671 kronor

Axevalla topp tre, antal häst i träning:
1) Ulf Stenströmer: 71 hästar
2) Anna Forssell: 70 hästar
3) Anders Svanstedt: 59 hästar

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelVärldens vinstrikaste kusk till Solvalla
Nästa artikelV75-tips Axevalla 19 juli 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.