Untersteiner siktar mot Kriteriet!

18

image-14

I fjol skrällde hans Je T’aime Express till 31 gånger pengarna.
I år har han en av förhandsfavoriterna.
Peter Untersteiner kan vinna Svenskt Travkriterium för andra året i följd.
– Poet Broline har visat att han är en årgångstopp, säger Halmstadtränaren inför onsdagens uttagningar på Solvalla.

Årets största lopp för svenskfödda treåringar, Svenskt Travkriterium med två miljoner kronor till vinnaren, står för dörren. Förra året chockade Je T’aime Express trav-Sverige när han från spår tolv spurtade till seger.
– Det var väldigt överraskande även för mig men hästen utvecklades mycket där under hösten. Sedan klaffade det i loppet plus att han var riktigt bra för dagen, säger Peter Untersteiner.

”Han är oerhört snabb”
I år skulle varken publik eller tränaren själv bli lika överraskad om det blir ny seger. Peter Untersteiner spelar ut tre starka kort i onsdagens uttagningar och esset är Poet Broline (V86-4). Hästen radade upp segrarna under sommaren och imponerade stort när han vann långa E3 över 2 140 meter på svenskt rekord. Även i sin senaste start, i korta E3 över 1 640 meter, hade Poet Broline segern på gaffeln när hästarna svängde in på upploppet, men då galopperade han plötsligt.
– Jag har fortfarande ingen förklaring till galoppen. Han tog ett felsteg och förhoppningsvis var det bara en tillfällighet. Utan galoppen tror jag att han hade vunnit.
Hur har han känts i träningen efter det?
– Han är aldrig något träningslejon men för att vara honom tycker jag att ändå att det är positivt. Allting tyder på att han ska vara lika bra som tidigare.
Poet Broline kommer bli storfavorit i sitt uttagningslopp. Startsnabb som han är ligger vägen mot ledningen öppen från innerspår bakom startbilen.
– Han är oerhört snabb. När han tog ledningen från åttondespår i kvalet till korta E3…det var något extremt. Han har aldrig haft spår ett tidigare men jag kan inte tänka mig att det är något problem. Sedan återstår att se hur han klarar 2 640 meter men det ska nog gå bra för han är inte het.

”Tre potentiella finalister”
Poet Broline ska tävla utan skor på hovarna som vanligt. För hans två stallkamrater, som också jagar en plats i kriteriet på onsdagen, väntar utrustningsändringar.
Dolan Spring (V86-3) har gjort många fina lopp och utvecklas hela tiden. Jag tycker att han är allra bästa i ledningen för han är fortfarande lite stänkrädd. Jag vet inte hur snabba de andra är men ledningen är idealpositionen. Vi ska lätta honom lite, aluminiumskor runt om istället för järnskor, och han ska gå med urryckare, så vi har lite växlar kvar att dra på honom.
Flash Håleryd (V86-8) är en oerhört trevlig häst, en sådan där riktig myshäst, som har gjort fem fina lopp. Honom ska vi också dra lite växlar på nu. Han ska gå med aluminiumskor fram och med urryckare för första gången. Det är inte realistiskt att tro att han ska slå Heavy Sound men vi får göra ett försök.
I fjol hade Peter Untersteiner två hästar i kriteriefinalen. I år kan det bli tre.
– Det är mycket som ska klaffa men vi har tre potentiella finalister.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.