Upp till bevis för Mister J.P. på V75

205

image-26

Obesegrade Mister J.P. blir storfavorit i Svensk Uppfödningslöpning som avgörs som V75-5 på lördag.Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Han kan vara den störste tvååringstalang som travat på svenska banor.
På lördagen står Mister J.P. inför karriärens viktigaste uppgift i Svensk Uppfödningslöpning.
– Han känns bara starkare och bättre för varje start, säger Björn Goop.

Svensk Uppfödningslöpning är examensprovet för de allra yngsta tävlingshästarna.
Kört sedan 1926 räknas det till de mest klassiska av landets travlopp vars vinnare i regel också blir den som efter säsongen klassas som kullens kung eller drottning.
Lördagens upplaga kommer att bli det mest välbetalda tvååringslopp som körts i Sverige.
Detta tack vare att hela nio av de tolv finalisterna anmälts till den så kallade ”Premiechansningen”, vilket innebär dubbla prispengar.
En av dessa är den store förhandsfavoriten Mister J.P. Obesegrad i fem starter och som vid seger skulle nå 1,9 miljoner kronor och bli den vinstrikaste tvååringen på svenska banor genom tiderna.
Men så har också Mister J.P. visat att han är något alldeles extra.
– Det var i kvalloppet som jag verkligen förstod vilken jättetalang han var. Det var första gången i livet han var inne på banan och han löste det så jäkla bra, berättar Björn Goop om hästen som såldes i magen på sin mamma Baghdad Dream på Harrisburg-auktionen i USA 2011 och sedan registrerades i Sverige av sina franska ägare.
– Jag känner ägaren sedan snart tre år och de har haft två hästar oss som inte varit så lyckosamma. Men den här talade han varmt om och frågade om jag ville komma ner och provköra i mars. Även om jag bara körde fort en liten bit så kändes direkt att han hade väldiga fartresurser och otroligt fin teknik.

”Växte väldigt mycket”
Några veckor senare var Mister J.P. på plats på Lökene i Kil och 16 juni gick han kvalificeringsloppet som fick Goop att inse att han fått en tänkbar kulltopp i sin vård.
– Vi brukar inte starta så många hästar som tvååringar och har hästägare som inte tycker att man ska ha för bråttom. Men Mister J.P. hade så lätt för att springa och kom fort ner i så snabba tider att vi lät honom träna med de som var ett år äldre.
I karriärens andra start segrade Mister J.P. på 1.13,4 över 1 640 meter autostart på Solvalla, en av de snabbaste tvååringstider som noterats i Sverige. I finalen av nyinstiftade storloppsserien Breeders Course följde han upp med att sänka till 1.13,1, bara två tiondelar från svenska rekordet.
– Efter den starten kom han in i en växtperiod. Han växte väldigt mycket och eftersom han ändå inte hade några passande lopp fick han ta det lugnt i nästan två månader. Trots att hästen travat så snabba tider har vi varit försiktiga med honom.

”Så pass mycket krafter kvar”
Comebacken löstes lika enkelt som vanligt, men när det var dags för kval till årets största uppgift såg det att gå åt skogen när Mister J.P. högg i galopp bakom startbilen.
– Då fick jag hjärtat i halsgropen. Det som hände var att hästen blev lite för ivrig, ville avgöra på två steg och springa förbi de andra. Han blev lite ställd av vad han hade gjort, men efter en bit lugnade han ner sig och blev som vanligt.
Trots markförlusten närmast joggade Mister J.P. runt sina konkurrenter i en upphämtning där klockorna visade 1.12,7/1 400 meter.
Var du överraskad att han kunde vinna trots galoppen?
– Nej, det kan jag inte säga. Hästen hade gått i mål med så pass mycket krafter kvar i sina tidigare starter och jag visste att han fungerar minst lika bra bakifrån eftersom vi alltid kör honom i rygg i träning.
Vad är det som gör honom så bra?
– Han är mycket fint byggd exteriört med väldiga motorer och stora lungor. Men det man slås av när man sitter bakom är vilket driv det är i hästen, han har ett väldigt stort steg.
Är han den bästa tvååring du suttit bakom?
– Jag vill inte jämföra med andra hästar, det är orättvist och sätter för stora krav på honom. Men han är väldigt tidig och har lätt för sig.
Hur är han att ha att göra med till vardags?
– Han är lite busig, gillar att visa sig upp sig och har sina hyss, speciellt när man ska åka ut ur stallet. Då kan han göra lite bocksprång så man får vara på sin vakt. Annars är han jättesnäll.
Hur har uppladdningen varit inför lördagen?
– Precis som vi önskat. Jag körde honom i morse (måndag) och han var väldigt fin. Det var han även förra veckan så han verkar ha tagit förra loppet på bästa sätt. Hästen känns bara starkare och bättre för varje lopp han gör.
Finns det något som oroar dig inför loppet?
– Nej, inte på förhand. Inte mer än att han bara är två år och häst. Dessutom kommer hans kullkamrater att springa samma tider som han har gjort, kanske redan på lördag.
Hur skulle en seger i Svensk Uppfödningslöpning på lördag kännas för Björn Goop?
– Det skulle vara jättestort, det är något extra med just de klassiska loppen. Pappa vann det här loppet med La Promessa (1991), då var jag ung och hade precis börjat intressera mig trav och jag minns att det var en stor grej.
Blir det några förändringar i balans eller utrustning?
– Nej, inget nytt. Bara att jag ska försöka undvika att köra galopp, säger Björn Goop.


Det här berättar Björn Goop om stallets andra V75-häst på lördag:

4 Lovelock (V75-1) har alltid tränat väldigt bra, men fick inte till det i loppen. Vi kom fram till att det förmodligen var en mental grej, att hästen inte riktigt trivdes och därför testade vi att byta miljö. Inför loppet för tre starter sedan flyttade vi honom till Emma Bjerkås som tränar sina hästar under sadel vid havet. Det verkar han trivas med och hästen har gjort det riktigt alla starter sedan dess. Enligt Emma är allt fortsatt väl inför det här loppet så jag räknar med att han kommer att prestera lika fint den här gången, sedan får vi se hur långt det räcker i den här tuffa konkurrensen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.