V65 Söndag: Sunneamatörens nya stjärnskott

254

sunne

Han har bara tränat fyra hästar men ändå fått fram en miljonär.
Nu har Sunneamatören Inge Olsson ett nytt stjärnskott i stallet.
Räkna med Smirre Creek i söndagens V65-omgång på Färjestad.
– Han har överraskat på mig mest hela tiden, säger Olsson.

Inge Olsson är en glad amatör från Rottneros, söder om Sunne. Han kom in i travet av en ren slump i slutet av 80-talet. Efter ett tag satt han fast, som så många andra i travbranschen.
– Det är väldigt roligt med trav. Hästarna ger mig så mycket, det är inget som jag vill vara utan nu när jag vet vad jag får.
Olsson har totalt haft fyra hästar genom alla år. Han har valt att ha en häst åt gången, allt för att få så mycket tid som möjligt med individen.
– Man måste skämma bort dem litegrann. Framförallt jag, som är en riktig nybörjare på det här. Jag tar stor hjälp av pulsklocka när jag tränar, den följer med mig på varje runda. Tack vare den kan jag anpassa så att passet blir precis så tufft som jag vill ha det.

”Bara myser”
När vi når Olsson på fredagsmorgonen sprakar det ordentligt i luren. Han är ute och kör det sista jobbet med Smirre Creek inför söndagens start.
– Jag bara myser, det är helt fantastiskt. Sola skiner och jag sitter upp bakom en bra häst, det kan inte bli bättre. Jag kör bara lugnt för att mjuka upp honom och jag kan inte tänka mig något annat än att han kommer att vara väl förberedd på söndag.
Smirre Creek har övertygat i sina inledande starter i karriären. Något som förvånat tränaren en aning.
– Jag hade inga förhoppningar på honom när han började starta. Det är en liten häst som inte ser mycket ut för världen, men springa, det kan och vill han.

Trodde knappt sina ögon
Efter ett galoppmisslyckande i karriärens första framträdande vann hästen sitt andra lopp med god marginal ner till konkurrenterna. Det var då Sunneamatören började ana vad det månde bliva.
– Det var knappt så att jag trodde mina ögon. Han krånglade i debuten och galopperade, så att han skulle gå ut och vinna så lätt, det kunde jag inte drömma om. Efter det loppet har jag höjt mina förväntningar en aning. Nu hoppas vi på att hästen ska kunna hävda sig i V75 framöver, men det är långt dit.
På söndag startar Smirre Creek i den inledande V65-avdelningen på Färjestad och hästen körs, precis som tidigare, av Mikael J Andersson.
– Micke hade hästen i träning ett litet tag innan jag tog hem honom. Han har alltid haft ett gott öga till hästen och jag har inte haft en tanke på att någon annan ska köra. När Micke var på semester för ett tag sedan hoppade jag över att starta, så därav blev det lite väl långt mellan de två senaste starterna.

”Förväntar mig en bra insats”
I senaste starten gick Smirre Creek med broddskor och sulor på alla fyra hovarna. Den här gången blir det betydligt lättare balans, såväl broddarna som sulorna tas av, något som tränaren tror gör gott.
– Det är en hel del vikt som försvinner vilket bör göra honom lite rappare. Nu när han dessutom har det senaste loppet i kroppen är jag optimist, säger Olsson och börjar fundera kring förutsättningarna.
– Vi fick spår tre den här gången, vilket ska passa bra. Jag hoppas att Micke laddar mot ledningen, där biter han ifrån sig bra. Det är några bra motståndare på tilläggsvolten, men jag har en så pass bra häst att jag måste tro på vinstchans.
Inge Olssons senaste travare som syntes på travbanorna, Sintram Creek, tjänade sammanlagt 1 666 440 kronor under sin karriär. Dit har Smirre Creek, med 57 500 kronor på vinstkontot, en bra bit. Men talangen finns där och får han vara frisk och skadefri kan det vara han som är Inge Olssons vinstrikaste häst när karriären rundas av.

Dennis Engelbo

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.