V75: Dramatik under Bodens toppkväll

215

drama

En miljon till sagohästen Sanity.
All tur i världen efter loppet då hästen skyggade för något i segerceremonin och ställde till med stor kalabalik.
– Det är riktigt starka krafter i gång när hästar är iblandade. Nu hade vi tur att det gick så bra och hästen var ju fantastisk i dag, summerade kusken Johnny Takter storloppet Norrbottens Stora Pris i Boden som lockade rekordpubliken 10 365 personer under lördagskvällen.

Den stora travfesten i Boden kunde ha slutat i en olycka. Nu avlöpte allt till det bästa och summeringen av midnattstravet blev trots allt en stor tumme upp med banrekord, rekord i prispengar och en publiksiffra som för första gången översteg 10 000 personer.
Det var tredje året med midnattstrav i Boden och vädergudarna var på topp.
En fyrbent aktör på topp var Sanity som med Johnny Takter i sulkyn ledde miljonloppet Norrbottens Stora Pris från start till mål.
I segerceremonin blev Sanity rädd för något och protesterade med att resa sig. Hästen kunde dock hjälpas ur sina tömmar och togs från banan med en bucklig sulky i släptåg.
– Det är ingen fara med hästen, allt vekar ha gått bra, sa en skärrad Moa Löfgren på stallbacken efter loppet.

Sanity pep till spets
Årets upplaga av Norrbottens Stora Pris mönstrade tre hästar som var med bland de 16 startande i Elitloppet på Solvalla i slutet av maj.
Sanity med sina 134 delägare och lilla tränare Malin Löfgren var knapp favorit i loppet och avgjorde spetsstriden på några steg.
Dryga varvet från mål kom Caballion och Fredrik B Larsson upp utvändigt och sista varvet formades till en duell mellan täthästarna.
Caballion tröttnade i början av upploppet och i stället blev det Robert Berghs nyförvärv Nahar som utmanade den sista biten med ett rykande avslut från tredjeparet utvändigt.
Johnny Takter och Sanity hann undan med ett nödrop på nya banrekordet 1.11,6 över de 2140 meterna.

Skönt vid mållinjen…
Johnny Takter om den närgångne Nahar:
– Nahar var absolut ingen häst man hade räknat med skulle blanda sig i leken. Men jag vet ju om att det är en otrolig styrka i hästen och såna är alltid bra när loppen körs i hårt tempo. Jag fick en dålig känsla där ett tag och tyckte det var skönt när mållinjen kom – för jag tycker att han är en värdig vinnare, sa Johnny Takter om Sanity.
Sexåringen presterade på topp igen efter den sämre insatsen i sitt försök till Elitloppet.
– Jag kände redan 600 meter från mål i Elitloppet att det inte var samma häst så jag var inte ett dugg besviken efteråt. Sedan visade det sig ju att han led av allergi och hade problem med halsen. I dag var han fantastisk igen och nu ser vi framåt, sa Johnny Takter.
Tränare Malin Löfgren stod över tävlingarna i Boden och hade lämnat över ansvaret till sin syster och anställda Moa. Malin befann sig själv på ett bröllop i Gävle tillsammans med sin lille son Charlie.

”Nahar vinner om…”
Nahar blev alltså den store uppstickaren i loppet som slog till med en andraplats. Hästen ägs av hockeytvillingarna Sedin och är ny i Robert Berghs träning.
– Det blev strul när hästen Erik Adielsson körde (Express Type) stannade under slutvarvet. Vi var tre hästar som kilades fast i varandra och min häst tappar säkert 30 meter på den sista bortre långsidan. Utan det strulet kör jag under 1.11 och vinner loppet lätt, sa en trots allt nöjd Robert Bergh efter loppet.
Trea i mål slutade Noras Bean som Stefan Söderkvist var fullt nöjd med (efter positionsstrul) även om han menade att hästen inte känts som allra bäst under dagen.
Elitloppsdeltagaren Orecchietti var mycket betrodd men kom aldrig till och slutade oplacerad.
– Det blev ett helstruligt lopp för oss men kanske var det inte samma tryck i honom ändå som i Elitloppet. Vi tappade väl 100 meter när Eriks häst stannade där i andraspår, summerade Örjan Kihlström.

Infektion som spökade?
Utan pengar blev även loppets tredje elitloppshäst Caballion som tröttnade i början av upploppet efter att ha travat utvändigt Sanity under slutrundan.
– Han kändes fi n i travet men blev trött alldeles för tidigt i dag och vi misstänker att han kan vara nedsatt av infektion, sa Fredrik B Larsson.
I övrigt noteras att Robert Bergh blev dagens tränare med fyra segrar (en inom V75-spelet med Rite Key) och en hedrande andraplats i huvudloppet med uppstickaren Nahar.
En bejublad hemmasegrare blev Flicka Rigas, tränad i Piteå av amatören Ola Johansson som haft alltid haft fina framgångar tillsammans med sin pappa Ove.
Flicka Rigas kördes av Ove A Lindqvist som dubblerade på V75. Lindqvists lotsade även Hagmyrenhästen Rigel Odin först i kallblodsloppet.
Övriga vinnare: Drillbit Ås, Max De Lux och B.W.L Champion.
Sju rätt delade ut 6 619 kronor och femrättspotten förvandlades till jackpot nästa helg då Kalmartravet arrangerar V75.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.