V75 Lördag och Prix d’Amerique 2016

143

osten uppladdning v75

Snacket om Prix d’Amerique tar ny fart med världsstjärnorna Delicious U.S. och Nuncios medverkan i V75 på lördag.
Legendaren Berndt Lindstedt minns hur det var när han bestämde sig för att vara med i världens mest prestigeladdade travlopp med 1973 års vinnare Dart Hanover.

Delicious U.S. och Nuncio startar i var sitt V75-lopp på lördag. Gemensamt för de båda hästarna är att tränarna bakom leker med tanken på att starta i Prix d’Amerique i januari.
– Vi får se hur det blir, ingenting är bestämt, säger både Stefan Melander och Daniel Redén.
För att gå segrande ur striden i Prix d’Amerique krävs noggranna förberedelser. Stefan ”Tarzan” Melander har gjort det förr. 2006 vann hans Gigant Neo det stora loppet med Dominik Locqueneux i sulkyn.
Berndt ”Osten” Lindstedt är en annan blågul vinnare i Paris. 1973 ställde han till med sensation med hästen Dart Hanover.
– Jag var där och provkörde ett halvår innan för att se om han grejade banan. Vincennes är en speciell bana och den var ännu lite mera extrem på den tiden med en mycket tvärare första kurva och en skarpare uppförsbacke än i dag. Jag körde bara lugnt inne i fältet för att se om Dart Hanover grejade det. Det visade sig att han passade alldeles utmärkt där och därför blev det så att vi var med, säger Berndt Lindstedt.

”Osten” bakom trippeln
Lindstedt är en av de största tränarna genom tiderna i Sverige och är tillsammans med Stefan Melanders den som vunnit den stora trippeln. Förutom segern i Prix d’Amerique, har det blivit dubbla segrar i Elitloppet med Dart Hanover och Pershing. Och 1988 vann Lindstedts Armbro Goal Hambletonian.
– Hambot vann jag inte som kusk, utan bara som tränare. John Campbell körde, liksom understryker Berndt Lindstedt.

Lopp på vägen på lördag
Tillbaka till 2015 och spekulationerna om Nuncios och Delicious U.S. eventuella medverkan i Prix d’Amerique.
Lördagens starter i gulddivisionen (V75-3) och Solvalla Grand Prix (V75-5) kan bli ”lopp på vägen” för de båda världsstjärnorna.
– Prix d’Amerique är ett av de största lopp som går att vinna så det är klart att de funderar. Det är klart att det är två fantastiska hästar. Absolut är det så. Om de sedan kommer att räcka på Vincennes är svårt att säga. Nuncio vet alla är bra och Melander borde veta om den står distans. Den lilla märren (Delicious U.S.) har ju provats över 2640 meter och då gick hon ju bra. Men det är ändå skillnad om det är backe upp och backe ner. Vi får hoppas att det handlar om undantagshästar som klarar allt, säger Berndt ”Osten” Lindstedt.

Stig H säger ”kör”

Stig H Johansson har medverkat i Prix d’Amerique några gånger. 1993 vann han loppet med Queen L. Om det ska bli Prix d’Amerique för dagens fyrbenta stjärnor?
– Båda hästarna hör ju till världstoppen och då klarar man det mesta; underlag och distanser och andra krångligheter. Så egentligen ser jag inga konstigheter kring detta. Har man hästar som visar sig duga ska man köra på tycker jag.

Walmann inte intresserad
Roger Walmann har tagit många stora segrar som tränare, som fjolårets elitlopp och VM-loppet 1986 med Habib.
Loppet den sista helgen i januari i Paris har han dock aldrig varit särskilt intresserad av.
– Jag har inte varit så fascinerad av franskt trav. Det är ju pengarna som är det stora i Frankrike, travsporten i sig är inte så lockande. Jag är mer lockad av den amerikanska typen av hästar. Men alla vet hur hårt det är i Prix d’Amerique. Det är många faktorer att väga in som banans beskaffenhet, årstiden och konkurrensen som ju alltid är svår där nere, säger han.
Stefan Melander och Daniel Redén har en del att väga in i sina beslut menar kollegan Roger Walmann.
– Om det är vettigt eller inte får man ta utifrån hästen man har. Det är ju världens tuffaste lopp.

Fotnot: Sex svensktränade hästar har vunnit Prix d’Amerique, senast Maharajah 2014. Övriga är: Scotch Fez (1950), Dart Hanover (1973) Queen L. (1993) och Ina Scot (1995), Gigant Neo (2006). Svenske Jimmy Takter, verksam i USA, tränade vinnaren 1999, Moni Maker

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.