V75 på Kalmar 22 juni 2014: Är Opitergium starkast?

181

image-41

Svensk rekordhållare över 2 640 meter.
Med i det lilla Elitloppet på Solvalla över sprinterdistans.
Opitergium är allround men kanske bäst över riktigt långa distanser enligt stallet som hoppas på bra chans i Kalmar V75 på söndag.
Midsommarhelgens start blir en debut över tre kilometer för bjässen Opitergium.

Opitergium spåddes vara ett ämne till en världsstjärna av Lutfi Kolgjini som tränade och även delägde hästen till i höstas.
Halmstadtränaren Marcus Lindgren tog då över träningen av den storvuxne hingsten som mäter hela 174 centimeter över manken.
Söndagens start blir den sjätte i den nya regin.
Hemma i Halmstad blev det ett svenskt rekord i början av maj. Italienfödde Opitergium travade då 1.13,8 över 2 660 meter med voltstart vilket är ett nytt svenskt rekord för äldre utländska hingstar och valacker.
Enda segern så här långt för det nya stallet då man även hunnit med försök och final i ”Lilla Elitloppet”, Sweden Cup, på Solvalla under elitloppshelgen.
1 609 meter som det handlade om där räknas inte som hästens bästa distans.
– Men han mådde bra av det och fick två riktiga snabbhetstester på Solvalla som jag tror har gjort honom gott. Han tog två fjärdeplaceringar på fina tider och känns väldigt fin i träningen efter det, säger Peter Sjöberg i stall Marcus Lindgren i Halmstad.

Längst bak i Kalmarsundsstayern
Opitergium stod med 20 meters tillägg när han sprang sitt svenska rekord. I V75 i Kalmar på söndag är distansen över 500 meter längre.
100 000 kronor väntar vinnaren i Kalmarsundsstayern som avslutar omgången.
Hästar på tre tillägg med den dubble miljonären Opitergium 40 meter efter i den sista fållan.
– Sommartid när det går fort brukar trenden i de riktigt långa loppen vara att någon längst fram brukar vara för svår. Men som jag läser loppet på förhand så ska han absolut kunna sluta långt framme och göra upp om det. Han får gå barfota runt om igen och känns som sagt väldigt fin.
Opitergium var trea i Kungapokalen 2012 efter en fin prestation bakom vinnaren Fawkes. En start som följdes upp med seger i Ina Scots Ära på Mantorptravet i starten efter för Lutfi Kolgjini.

”Ligger aldrig på”

Största framgången pengamässigt så här långt kom samma år i Fyraåringstestet i Eskilstuna samma år över 2 640 meter.
– Vi tycker att han är allround. Han är väldigt fin i loppen, ligger aldrig på någonting och det är väl det som gör att han kan gå på längre distanser också. Jag tror att han är bäst på långt då han kanske är lite för osnabb att hänga med den yppersta eliten över 1600 meter, säger Peter Sjöberg.
Stallet räknar med en bra prestation på söndag i styrkeprovet. Förmodligen kommer man också att försöka matcha hästen i just de extremt långa loppen i sommar.
– Vi tror och hoppas att han ska kunna vara med och slåss om segern på söndag.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJoke Face vill inte sluta!
Nästa artikelDagens Dubbel Vaggeryd 18/6-2014

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.