Världens bästa dalahäst ”hemma” i Nusnäs

420

världens bästa dalahäst hemma i nusnäs

Världens snabbaste och bästa dalahäst har flyttat hem.
Hem till Nusnäs.
– Det är här dalahästar hör hemma, säger Martina Jonsson, skötare och nu även nybliven ägare till On Track Piraten.

Nusnäs är centrum för tillverkning av de världsberömda dalahästarna. I den lilla byn vid Siljans strand producerar i dag två företag dalahästarna som blivit en symbol för Sverige. Dalahästarna har gjort Nusnäs till ett populärt turistmål.
Nu har även världens bästa dalahäst flyttat ”hem” till Nusnäs och kanske kan även On Track Piraten vara värd ett besök för turisterna.

Flyttlasset gick i söndags
24-åriga hästskötaren Martina Jonsson som jobbar hos travtränaren Hans R Strömberg har bott i Rättvik senaste fyra åren, men när hon fick On Track Piraten som gåva av förra ägarna bestämde hon sig för att flytta tillbaka hem till Nusnäs.
– Flyttlasset för både mig och On Track Piraten gick i söndags. Jag är härifrån och både min mamma och min mormor har målat dalahästar, berättar Martina Jonsson.
Vad kände du när du fick On Track Piraten?
– Det kändes jättehäftigt, men samtidigt nästan overkligt. Vi hade pratat om det redan för ett år sedan, vart han skulle ta vägen när han slutade tävla. Ändå om jag visste så var det nästan en chock när vi skulle skriva ägarpappren.
Varför tror du det kändes så starkt?
– Det är en häst man följt och hejat på även långt innan jag fick honom som passhäst. Jag har alltid sett upp till honom, nästan lite ”starstruck”.
– Jag tycker väldigt mycket om honom och jag tror att det är ömsesidigt.
Om du skulle beskriva honom?
– Han är speciell, otroligt snäll, stor och maffig, lite divig, han gillar inte att bli borstad för mycket, lite gubbgrinig, säger Martina Jonsson och skrattar.
Hur kommer On Track Piratens pensionärsliv att se ut?
– Nu bor han tillsammans med två ridhästar. Han ska bara ha det bra, mysa runt och ridas i skogen. Jag rider honom flera gånger i veckan. Han tycker om att hålla igång.

Sagolik karriär
On Track Piraten avslutade en sagolik karriär midsommarhelgen hemma på Rättvikstravet. Då kunde världens bästa dalahäst summera en karriär som inbringat drygt 19,2 miljoner kronor via 47 segrar på 199 starter. Med 33 segrar på V75 är han bäst av alla varmblod genom tiderna.
On Track Piraten är verkligen lite av folkets häst och för den som vill har Martina Jonsson startat instagram-konto @ontrackpiraten där man kan följa dalahästens pensionärsliv,

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.