Världsmästaren: ”Det går inte att fega”

105

Tidigare världsmästaren Magnus Strömsten ger sina bästa tips för lyckas i VM i V75: ”Gäller att sticka ut …”

1 av 3 | Foto: KANAL75

Magnus Strömsten blev världsmästare i V75 för två år sedan: ”Det var en skön belöning för all tid man lagt ned på travet de senaste 25 åren”, säger han.

TRAV17 oktober 2017 12:29

Magnus Strömsten, 40, vann VM i V75 för två år sedan.

Som travjournalist är han mycket väl insatt i branschen och ger här sina bästa tips för att lyckas i årets tävling.

– Det gäller att sticka ut och inte fega för mycket, säger han.

Magnus Strömsten fick ta på sig kungakronan för två år sedan när han blev världsmästare i V75. Förutom titeln belönades Vimmerbysonen med 250 000 kronor. Strömsten har ett stort travintresse sedan många år och skriver regelbundet referat i facktidningen Travronden. Han har även jobbat som tipster i flera år och är fotograf på Mantorptravet åt en bildbyrå. Magnus är delägare i sex travhästar och till vardags jobbar han på Vimmerby Tidning.

Inför årets omgång av VM i V75 har vi bett Magnus Strömsten att blicka tillbaka lite grann till när han blev världsmästare. Han delger även sina bästa tips för att bli en framgångsrik V75-spelare, men också sin bästa taktik för att lyckas i VM i V75.

Hur kändes det att bli världsmästare i V75?

– Det var förstås en häftig känsla. Som liten drömde man väl som alla andra att vinna VM-guld i något, men att man skulle bli världsmästare i V75 på äldre dagar hade man inte trott. En skön belöning för all tid man lagt ned på travet de senaste 25 åren, säger Magnus Strömsten.

Fick inte behålla kronan

Hur har reaktionerna varit efteråt och hur påminns du om det så här två år senare från din omgivning?

– Man påminns ofta av att folk kallar en för Världsmästaren. Just dagarna efteråt var det extremt mycket uppståndelse, jag fick ägna mycket tid i telefon och svara på sms från vänner och bekanta. Det var många som hade följt dramatiken framför tv. Mest stolta var nog mina två systersöner som frågade om jag var kung nu när de sett mig med kronan på huvudet i tv. De var dock lite besvikna över att jag inte fick behålla kronan.

Vad minns du från själva finaldagen?

– Det var lite nervöst inför den första delen där man skulle svara på 15 frågor med 1×2-alternativ. Jag var ganska säker på att jag hade minst tio av dem rätt, men hur långt det skulle räcka mot de andra kunde man inte vara säker på. Det visade sig dock att mina elva rätt räckte för att vara näst bäst och gå vidare till final som en av tre.

– Där blev det ett nytt spänningsmoment med tv-sändningen och allt och finalen blev ganska långdragen och jämn. Jag hamnade i underläge först, men jobbade mig ikapp och avgjorde på den andra matchbollen så att säga. Med facit i hand var det några av frågorna som jag bommade på som jag kunde svaret på egentligen, men det är svårt att komma på det under press när det gäller.

Köpte bil och lyxsemester

Vad gjorde du för vinstpengarna?

– Merparten av dem gick till en ny bil, vars färg är samma blåa nyans som loggan för V75. Sedan unnade jag mig en lite lyxigare semesterresa. Dessutom köpte jag in mig i en ny häst och så fick systersönerna en slant var också.

Hur gick det till när du tog dig till final, visst vann du en etapp?

– Ja, det stämmer. Jag var på plats på Solvallas V75-finaler den 14:e november 2015 och kom på en halvtimme före spelstopp att jag kanske skulle testa att lämna in en rad på VM i V75. Tävlingen hade redan dragit igång veckan innan, men med tanke på att man kunde gå vidare genom att bli bäst under en etapp gjorde jag ett försök. Jag gjorde ett offensivt system med fyra spikar. Två av dem var av den säkrare sorten i och med att både Nuncio och Delicious U.S. fanns med på kupongen. Därför ville jag chansa lite mer på de två andra och valde Usain Henna och Felicia V.E. De vann båda två till runt åtta-tio gånger pengarna.

– Dessutom prickade jag in resterande tre lopp också. Utdelningen blev inte mer än runt 3 000 kronor. Jag hade dock en känsla av att det skulle kunna räcka en bit i striden om etappsegern i VM. Många hade ju satt sju rätt den här gången, men jag hade maximala fyra spikar och dessutom till de två högsta vinnaroddsen. Någon timme senare hörde de av sig från ATG och det var förstås skönt att få det bekräftat. Det blev 10 000 kronor in för etappsegern och dessutom en plats i finalen.

”Går på fyra spikar”

Vad är dina bästa råd för att lyckas i VM i V75? Någon speciell taktik?

– Det gäller att sticka ut och inte fega för mycket så man bara går på favoritbetonade rader. Jag gillar att försöka gå på fyra spikar. Måla på rejält i ett lopp där man har känslan att det kan skrälla och sedan hitta några fräcka lås i de två övriga där man tror att det går att jobba bort favoriterna.

Hur blir man framgångsrik på V75? Hur lägger du upp en vecka och vad har du för hjälpmedel?

– Det finns inga genvägar utan det är hårt jobb som gäller. Det är viktigt att följa travet i stort så mycket som möjligt och få med sig färska intryck av de hästar som är igång och startar inom V75. Mitt grundjobb görs ofta redan på söndagskvällen då startlistorna blir klara. Då brukar jag plocka ut två, tre idéer som tänkbara spikar.

– Sedan funderar man vidare under veckans gång och tar del av information i tipstidningar och så vidare. Är det väldigt negativ info på någon idé som exempelvis en negativ balansförändring så tänker jag i regel om.
Annars gillar jag att stå fast vid mina idéer och inte låta sig påverkas för mycket av allt snack.

TIDIGARE ÅRS VINNARE:

2016: Staffan Edholm, Hudiksvall

2015: Magnus Strömsten, Vimmerby

2014: Johann Leidenfrost, Österrike

2013: Dag Bernhardsson, Oskarshamn

2012: Jan Lundin, Gävle

2011: Peter Carlsson, Frösön

Hur väljer du ut dina spikar? Vad går du på?

– Jag föredrar som sagt att spika hästar som jag har bra koll på i grunden. Har de bra utgångsläge, är startsnabba och ser ut att få hållas i ledningen är det förstås ett stort plus. Men man får inte vara rädd för att ta ut svängarna också lite ibland.

Hur hittar du dina skrällar?

– Jag gillar att krydda systemen med vad man kan kalla för ”sympatihästar”. Sådana man fått upp ögonen för i vardagstravet och som normalt
inte duger på V75, men så klaffar allt och de sitter där. Får man med en sådan skräll på låt oss säga tre streck då de flesta andra spelare som fick in den nästan helgarderat loppet är mycket vunnet. Sedan gillar jag att kolla lite på vad hästarna har sprungit in i snitt per start i pengar. Både totalt i karriären och under året man är inne på. Då får man lite hum om hästens kapacitet och form. Är det nån häst som har höga värden där, men inte är särskilt mycket streckad kan det vara ett bra vis att hitta en skräll på.

Kör V75 Tillsammans

Hur resonerar du när du komponerar dina V75-system?

– Förr spelade jag mycket med hjälp av reducerade system, men numera är det ofta raka som gäller. Man måste ta ställning och sätta minst tre spikar om man ska få till ett slagkraftigt system. Sedan tar jag gärna någon helgardering och hittar gångbara lås i övrigt för att få ihop det.

Till sist; några andra goda råd för att bli en framgångsrik V75-spelare?

– Jag spelar ofta via V75-Tillsammans och gör system för någon tusenlapp eller två. Jag lägger ofta mellan 20 till 30 procent av insatsen själv och det är extra kul att fler kan vara med på ett hörn.

STRÖMSTENS BÄSTA TIPS FÖR ATT BLI FRAMGÅNGSRIK PÅ V75

Håll dig uppdaterad

Det finns inga genvägar utan är hårt jobb som gäller. Följ travet i stort så mycket som möjligt och få med färska intryck på de hästar som är igång och startar inom V75.

Gå på känslan

Ta del av information i tipstidningar och så vidare. Är det negativ info på någon häst som negativ balansförändring kanske du får tänka om, men våga gå på känslan och stå fast vid dina idéer

Våga stick ut

Gå inte bara på favoritbetonade rader. Måla på rejält där du tror att det kan skrälla och försök jobba bort några av favoriterna. Man får inte vara rädd för att ta ut svängarna ibland.

Kolla in snittet

Kika på vad hästarna har sprungit in i snitt per start i pengar. Både vad gäller karriären och året. Då får man ett hum om hästens kapacitet och form och har någon höga värden där men är lite streckad kan det vara ett bra vis att hitta skrällar på.

17 oktober 2017 12:29

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelSatte Dagens Dubbel – till nytt jätteodds
Nästa artikelGuiden: Här avgörs VM – omgång för omgång

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.