Världsrekord av Adrian Kolgjini och Dante Boko

92

adrian kolgjini och dante boko

I våras vann hästen Sweden Cup över kort distans.
På onsdagen noterade Dante Boko ett nytt världsrekord vid seger över 2 700 meter på den franska banan Le Croise-Laroche i Lille.
– Han är en sköning den här och är inte alltid inspirerad – men i dag var han verkligen det! säger Adrian Kolgjini som satt bakom.

Sexårige Dante Boko har under karriären visat sig allround när humöret varit på topp och segrat över så väl extremt långa som korta distanser.
Onsdagens seger i Lille, 20 mil norr om Paris, kom överraskande mot ett hårt motstånd. Till råga på allt på nya världsrekordet 1.11,4 över 2700 meter med bilstart – en kapning av Commander Crowes gamla rekord med över två sekunder.
Adrian Kolgjini inledde från ett bakspår bakom bilen och kom fram i fjärde utvändigt med Dante Boko. I täten kördes det friskt med sverigebekanta Anna Mix i dödspositionen utvändigt ledande Valko Jenilat.
Franck Nivard såg till att hålla tempot uppe med Anna Mix. Något som bäddade för Adrian Kolgjinis seger. Dante Boko fick kliva på i ryggar på den sista bortre långsidan och 600 meter satte Kolgjini jr in attacken.

Fanns det något kvar?
Sexåringen avslutade tungt och slog aldrig av på takten och vann slutligen med tre-fyra längders marginal. Briac Dark avslutade bra till andraplatsen. Anna Mix tapper trea.
– Hästen är jävligt speciell. Egentligen så känns det inte som att man har någonting kvar förrän man vrider på. Men när vi attackerade i dag bara small det till. Samma känsla som då han vann Sweden Cup i våras. Det bara smäller till och då vet man att hästen är i ordning och att man kan lita på att han går hela vägen hem, säger Adrian Kolgjini i telefon någon timme efter storsegern.

”Speeden tog aldrig slut”
Triumfen i grupp III-loppet Grand Prix Federation Regionale du Nord var värd 380 000 kronor.
Och alltså på ett nytt världsrekord vilket förstås inte var väntat för Kolgjini-stallet.
– Det var det inte. Men samtidigt har han visat korta stunder av sin karriär att han tillhör toppklasserna, i Hugo Åbergs till exempel när var fyra och gick i tredjespår 800 meter delvis utan ryggar. Nu blev ju loppet kört till vår fördel men han hade ändå en speed på 700 meter i dag hästen, en speed som aldrig tog slut. Så det var en mäktig känsla, säger Adrian Kolgjini.

”Ska vara sugen”
Dante Boko tog fem segrar i Frankrike under fjolåret och slutade fyra i loppet Prix d’Ete för 14 dagar sedan.
I augusti vann han finalen av Summer Meeting Stayer på Åby med en halv miljon i förstapris. Detta över tre kilometer.
I maj blev det seger i så väl försök som final i Sweden Cup på Solvalla över den engelska milen. En allround travare med andra ord
– Det handlar om att hästen ska vara sugen och att motivationen ska finnas där. När han väl har den där energin spelar det ingen roll vilken distans det är. Omvänt. När han inte har den energin spelar det heller ingen roll viken distans det är – för då går han ingenting, säger Adrian Kolgjini och skrattar.
Nästa uppgift för den nyblivne världsrekordhållaren?
– Han ska vara kvar i Frankrike men jag har faktiskt dålig koll på vilka lopp som kan bli aktuella. Som det känns kan vi spänna bågen hårdare efter det här.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.