Om en månad lägger hon tävlingsskorna på hyllan.
Men först kan ”skrällgumman” Lischla Dunder ordna miljonutdelning på V86.
– Jag tror att hon kan vinna, säger tränaren Sven-Åke Andersson inför onsdagens dubbeljackpot.
En del hästar föds till stjärnor, andra får slita för havren i många år.
Men få är som allra bäst just innan pensionen.
Med sina 126 818 kronor insprungna kommer tioåriga Lischla Dunders sista säsong på tävlingsbanan också att bli hennes mest framgångsrika.
Faktum är att hon är bäst i Sverige av stona som faller för åldersgränsen vid årsskiftet.
Men så hade hon också en trög inledning på karriären.
– Det är väl skötaren som behövt tid att lära sig. Jag kunde ingenting om trav när jag började för drygt tio år sedan, säger ägaren, tränaren och uppfödaren Sven-Åke Andersson som fick fölstoet Nektarin Min till skänks och kort därefter nyligen pensionerade Tius Tooz – en helbror till självaste Zoogin och själv en gedigen tävlingshäst med knappa miljonen intjänat och två V75-vinster.
– Vi önskade oss en hingst till gården och han kom som en skänk från ovan. Jag hade kontakt med Lasse Lindberg som tyckte att Tius Tooz var den bästa häst han hade tränat, men aldrig fick visa det på grund av skadeproblem.
Resultatet blev fem avkommor där Lischla Dunder vid segern för tre starter sedan klev förbi storasyster Clay Dunder och blev vinstrikast i stallet.
Men framgångarna har dröjt.
Efter en vinst som fyraåring tog det tre år innan Lischla fick segerdefilera igen.
– Det krånglade mycket. Först skadade hon ett gaffelband och fick vila ett helt år. När hon kom tillbaka drabbades hon av en olycka när hon skulle gå av transporten och skar upp ena benet. Då blev det vila igen.
Men under sin första hela säsong som sjuåring vann hästen tre lopp och har sedan stadigt blivit bättre.
Även i år har tre vinster bokförts och de ha något gemensamt. Alla har varit till glada odds, det lägsta var 14 gånger pengarna vid senaste triumfen för en dryg månad sedan.
Faktum är att den som spelat 100 kronor vinnare varje gång Lischla Dunder startat gjort en prydlig nettovinst på 1 484 kronor.
– Jag har märkt att hon gett höga odds, men själv blir jag aldrig överraskad när hon vinner. Hon är ruggigt rapp i benen och de dagar hon får rätt löpningar kan hon matcha riktigt bra hästar. Hon är nog lite bättre än det kan se ut på pappret många gånger, säger Andersson som ännu inte spikat schemat för hästens sista månad på tävlingsbanan.
– Det blir några starter till efter den här, förmodligen två. Men jag har inte bestämt var och när ännu.
Vad händer med henne sedan?
– Då ska vi ta ett föl på henne. Själv är jag inte så duktig på det här med stammar, men jag har ett par bekanta som är väldigt intresserade. De har kommit fram till att Torvald Palema skulle passa perfekt. Då blir det linjeavel på Minerva.
Lättat på träningen
Med drygt åtta miljoner kronor extra i V86-potten lär många spelare känna sig kallade denna onsdag. Och kanske kan det tioåriga skrällstoet hjälpa till att få upp utdelningen.
– Hon kan vinna, det tror jag. Bara hon får rätt sorts löpning. I senaste starten var hon ursäktad av att jag skott henne illa. Hon var nog lite öm i fötterna, men sprang på och kämpade ändå. Jag tror att hon kommer att vara bättre den här gången.
Går det att försöka vässa formen lite extra den här sista månaden?
– Nej, inte som träningsförhållandena ser ut här uppe just nu. Det är bedrövligt dåligt att köra på. Istället har vi lättat på träningen mot tidigare. Hur det slår vet man aldrig, antingen blir hon jättepigg eller så kanske hon tappar det där lilla extra till slut. Jag har ingen aning om vilket.
Hon har ofta fått invändiga lopp, men gick en bra bit utvändigt om ledaren vid senaste vinsten, hur blir upplägget nu?
– Det viktigaste för henne är att hon känner att hon rår på motståndarna. Börjar det ta emot får man inte vara på henne med spöet, då galopperar hon direkt. Detsamma gäller om man släpper av och jagar på. Hon måste få springa av sig själv. Sedan är det ingen häst som kan gå för länge i tredjespår, då ledsnar hon.
Kan hon öppna snabbt bakom bilen?
– Ja, men det hänger helt på hur kusken förbereder henne i provstarterna. Man måste väcka henne där, annars fattar hon inte att hon ska ta i förrän hon har travat ett varv. Hasse Bergh har kört henne många gånger och kan hästen, han har fått riktig snurr på henne från början. Men jag hoppas att Ulf Eriksson kommer lika bra överrens med henne, han har aldrig suttit bakom, men kört mot henne massor av gånger så jag tror att han vet lite av vad som krävs.
Kan ledningen vara aktuell?
– Det tror jag inte. Vad jag minns har hon bara gått där en gång, det var flera år sedan och då vann hon, men det var i enkel omgivning. Även om hon mot förmodan skulle hamna där så misstänker jag att någon kommer och trycker hårt i så fall. Men visst, skulle hon nå spets utan att det kostar för mycket vore det roligt att prova.
Hoppas få låna en jänkarvagn
En annan sak som kan tala för fältets ålderkvinna är det skotvång som träder i kraft 1 december.
Lischla Dunder har med ett undantag tävlat med skor genom hela karriären, däremot har nio av konkurrenterna i loppet sprungit med någon form av barfotabalans i sina senaste fem starter.
– Ja, det borde ju tala för oss. Senast hade hon även brodd i skorna vilket fungerade mycket bra aktionsmässigt. Annars brukar hon inte trivas så bra på Bergsåker som ofta har en hård bana med lite grus ovanpå. Solvalla bör passa bättre.
Hon tävlar med öppet huvudlag, blir det någon ändring där?
– Nej, det vågar jag nog inte. Hon har haft helstängt en gång, i ett sprintlopp i början av förra säsongen. Då fick hon attackera först i tredjespår i sista sväng och blev väl paff när det inte var någon framför helt plötsligt så det blev galopp. Men när hon ställde sig gick hon rysligt snabbt och hann fram till pengar ändå. Men, som sagt, jag tycker att hon gör så gott hon kan ändå och har inte planerat att ändra.
Jänkarvagn, har hon testat det?
– Nej, men det är jag faktiskt lite sugen på. Tyvärr är jag en fattig man som inte har råd med en själv. Jag kan tänka mig att hon skulle få ett lyft av det, så finns det någon vänlig själ som vill låna ut sin är vi intresserade, säger Sven-Åke Andersson.