Wallin hoppas på Tall Odin

243

talls odin

Några dagar in på det nya året kom det rejält med snö i Sundsvall.
Nu kan travtränaren Anders Wallin på allvar börja trimma segerstaplaren från fjolåret Talls Odin igen.
Elva segrar blev det under 2015 och det nu sexårige kallblodet blev bara bättre och bättre.

Anders Wallin kom i ropet direkt i starten av 2016 med en seger på V75.
Det lilla stallet i Sundsvall har inte haft någon V75-vinnare på tre år men Masai Southwind såg till att det blev utdelning igen i travets elitserie. Stoet delade ut 36 gånger i vinnarodds i omgången på Romme 2 januari med Per Linderoth i sulkyn.
Att det skulle skrälla till i stoloppet i Borlänge var inte något Bergsåkerstränaren räknat med.
– Det är inte så lätt att hitta rätt i V75 med bara sex starthästar och resten två- och treåringar. Men Masai Southwind gjorde det verkligen bra och var 20 meter bättre än jag trodde. Hon passar bra på vintern med skor och brodd och vi provar nog V75 i Gävle igen om en vecka, säger Anders Wallin.

Kall stjärna i stallet
Stjärnan i det 13 hästar lilla stallet är ett kallblod. En häst som är i början av sin karriär och något för eliten om något eller några år om det vill sig.
Talls Odin plockade elva segrar på 21 starter under fjolåret. Med det blev han tvåa i ligan över de segerrikaste travarna och tog en plats mellan Timbal och Månprinsen A.M.
Anders Wallin gav upp segersamlandet och valde att låta den vackre fuxen gå till vintervila redan i början av november.
– Han fick tre veckor i hagen och bara slappade helt och hållet. Sedan har vi kört honom en till två gånger i veckan jättelugnt. Att snön kom nu är helt perfekt träningsmässigt. Från och med den här veckan hade vi kalkylerat att börja köra honom rejälare efter en vinter då det varit hårt och lerigt om vartannat i markerna.

Överlägsen i V86 i november
Talls Odin kom i Anders Wallins träning för drygt ett år sedan. En häst som tränade mycket bättre än han tävlade. Åtminstone var fallet så i början.
Wallin tycker att den stora utvecklingen kom under de två-tre sista starterna innan uppehållet. Avslutningen gick också i dur i V86 på Bergsåker 11 november där Talls Odin helt sonika klev runt fältet och lämnade lekkamraterna till slut.
60 000 kronor på ett bräde för segerstaplaren som bara tävlat om hälften av den summan i loppen tidigare.
– Han har varit spänd och så i loppen trots att han vunnit. Det var inte förrän mot slutet han började löpa ut riktigt. Då kom det stil i hästen också. En fantastiskt fin teknik. Från att ha varit mera stark och bara hållit ett tempo kunde han börja speeda och blev som ett varmblod att köra.
Peppar, peppar…du måste tro en hel del på honom?
– Det är klart att man hoppas. Hästen har fina förutsättningar, både fysiskt och psykiskt och är både välstammad och med en jättefin exteriör. Sedan vet man ju inte hur mycket utveckling det finns i en häst. Det finns mer att ”ta av” om man säger. Samtidigt måste han ju utveckla sig ett steg till för att hävda sig mot högre klassens hästar vi hoppas han ska börja tävla mot i år.
Vilka lopp kommer du att matcha honom i?
– Vi hoppas ju på V75. Det är väldigt passande att loppen för kallblod fått fasta propositioner i V75 så att man vet hur man ska matcha. En gräns går vid 500 000 kronor intjänat så det passar bra att börja där då. Kanske i V75 på hemmaplan i början av mars.
Anders Wallin fick snö natten mot tisdagen på Wolmsta gård i Njurunda där han hyr in sig. Så från och med den här veckan går påläggskalven Talls Odin för full i träningen inför årsdebuten om några månader.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.