Walmanns duo startar i USA!

28

elitloppsvinnaren 2015 usa

På lördag gör Magic Tonight första starten sedan segern i Elitloppet.
Då gör även hans stallkamrat D’One amerikadebut.
På Meadowlands utanför New York ställs Roger Walmanns duo mot den Nordamerikanska eliten.
– Resa och uppladdning har faktiskt gått oförskämt bra. Båda hästarna är så bra förberedda som de kan vara, säger Roger Walmann.

Roger Walmann laddar själv upp inför Hambletonian-helgen med några dagars semester i Miami Beach.
– Jag åkte över till USA i fredags och det blir lite semester också faktiskt. Man får ta chansen när man har möjligheten, säger Solvallatränaren när vi når honom på mobilen vid poolkanten.
Ungefär en vecka efter Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj påbörjade Magic Tonight och toppstoet D’One sin resa till USA. Med sig hade de sina skötare, Victor Flink Ideborn och Malin Boman, och efter transport till Holland, flyg över Atlanten och karantän i sex veckor har hästarna stått uppstallade hos Nancy Johansson på White Birch Farm i New Jersey.
– Det har inte varit några problem alls, säger Roger Walmann.
– Jag var själv över i några dagar för ett par veckor sedan men Victor och Malin är rutinerade och hästarna är i goda händer även om inte jag är på plats.

Bra i kvallopp
Både Magic Tonight och D’One sprang kvallopp på Meadowlands 25 juli. Magic Tonight gick i mål som trea på 1.10,8 (1 609 meter auto) bakom Lindy’s Tru Grit och elitloppsbekantingen Wind Of The North. D’One ledde sitt kvallopp från start till mål på 1.11,2.
– Magic Tonight gjorde ett jättefint kval. Han gick med som tredje häst, alla ligger ju på rad här nere, och följde med bra i en väldigt snabb avslutning. Han hade både bomull i öronen och järnskor, så det ser bra ut. Och D’One såg väldigt laddad och fin ut i kvalet. Hon har känts väldigt laddad hela tiden och verkar ha tagit allt på bra sätt.

Påpassad av pressen
”Den största dagen inom sulkysporten”. Så brukar Hambletonian-dagen kallas i USA och Walmanns hästar är påpassade av amerikansk press. Inte undra på det. Magic Tonight inledde karriären i USA och har nu återvänt som Elitloppsvinnare. D’One är inte bara en fantastisk häst, hennes föräldrar, Giant Diablo och Donato Hanover, skrev travhistoria när de samma tävlingsdag vann på världsrekordet 1.08,5 i Lexington 2007. Storyn blir inte sämre av att Roger Walmann tränade även Giant Diablo.
– De är väldigt nyfikna på hästarna här. De luskar runt och stället frågor och det är skoj.
Hur stort är det för en rutinerad kille som dig att ha två hästar till start under Hambletonian-dagen?
– Det är jättestort för alla och även för mig, ingen tvekan om det. Jag har varit med i gemet länge och även om jag har varit här förut är det nytt varje gång.
Roger Walmann har en seger på Meadowlands sedan tidigare. Giant Diablo vann sitt första lopp i USA där, sommaren 2007, men en seger under Hambletonian-dagen skulle slå högre.
– Jag skulle värdera en seger på lördag väldigt högt. Det skulle vara lite annat än att vinna hemma på Valla. Det är stort det också men att vinna lopp under Hambohelgen på Meadowlands skulle vara något nytt och jättestort.

Inte långt från toppformen
I Walmanns duo är det Magic Tonight som tillskrivs störst möjligheter inför lördagen. Från spår fyra bakom startbilen i John Cashman Memorial (tidigare Nat Ray Trot) rankas han tvåa efter 2012 års Hambletonian-vinnaren Market Share.
– Market Share gjorde ett jättefint lopp senast och är favorit, men Magic Tonight fick ett väldigt bra spår och jag tycker att han ska kunna vara med och nosa långt framme. Min förhoppning är i alla fall att han ska vara med bland de tre, fyra främsta.
Hur bedömer du Magic Tonights form jämfört med när han vann Elitloppet?
– Det vore konstigt om han är lika bra nu, Elitloppet hade vi mer eller mindre siktat på i ett år. Nu har han trots allt stått i karantän i sex veckor. Men jag tycker ändå att formen är helt tillfredsställande och jag tror inte att han är långt ifrån toppformen.
Han brukar tävla utan skor. Kan han göra det på Meadowlands?
– Barfota fram går och det finns de som kör barfota runt om också. Vi får väl höra oss för lite och se hur banan ser ut på lördag innan vi bestämmer oss definitivt men jag tror inte att vi kör barfota runt om. Det troliga är skor bak.

”De kommer att springa fort”
Redan i loppet efter John Cashman Memorial är det D’Ones tur att äntra banan. Precis som Magic Tonight ska hon köras av Örjan Kihlström och från spår tio bakom startbilen i stoloppet Fresh Yankee har inte ekipaget någon enkel uppgift framför sig. Utöver ett svårt utgångsläge att brottas med finns bland andra superstoet Bee A Magician med i loppet.
– D’One har sämre läge och möter också hästar som är väldigt svåra att slå. Men vi tror att hon kommer att göra ett fint lopp och sedan vet egentligen ingen hur långt det räcker. Man kan räkna upp och ner och fram och tillbaka men hon måste möta de här hästarna innan vi vet något. Hon kommer troligen gå med aluminiumskor runt om men vi får se hur väder och banförhållande blir.
Magic Tonights och D’Ones Nordamerikaturné ska pågå fram till Breeders Crown i Toronto 24 oktober. Kanske tar de den amerikanska publiken med storm redan på lördag.
– Att de kommer att springa fort på Meadowlands vet vi. Om de andra kan springa ännu fortare får vi snart veta, säger Roger Walmann avslutningsvis.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.