”Då stjäl jag en svensk flagga”

23

Hemmafavoriterna drog de bästa startspåren i VM-loppet i New York, men Stefan P Pettersson har inte gett slaget förlorat med fjolårsfyran Oasis Bi.

– Vi får hoppas att det blir en jäkla körning. Då är sista quartern vår! säger Mantorptränaren.

På lördag avgörs International Trot på 800-metersbanan Yonkers i New York. VM-loppet, som det kallas, lockar med ett förstapris på 4,2 miljoner kronor och sex européer är med i det tio hästar stora startfältet. Av dessa hade Finlands representant, Jonesy, bäst tumme med fru fortuna i spårlottningen. Han drog spår tre. Även startsnabbe Oasis Bi fick ett fint utgångsläge i spår fem. Enda bekymret är att de favorittippade hemmahästarna – Hannelore Hanover och Åke Svanstedts elitloppstvåa Resolve – fick de två innersta spåren.

– Att de fick så bra lägen gör att det ser lite tuffare ut för oss. Men de kanske kan tampas lite sinsemellan? Och Korvenojas häst är också ruggigt snabb första stegen. Förhoppningsvis öppnar det upp sig så att Oasis Bi kan kommer ner. Blir det sedan högt tempo är han stark till slut, säger Stefan P Pettersson.

Så det är inte aktuellt att ladda för ledningen?

– Erik Adielsson får bestämma det där helt och hållet men jag har oerhörd respekt för Resolve och vill inte att vi hamnar utvändigt om den.

Båt runt Manhattan

I fjolårets VM-lopp hade Oasis Bi spår tio och efter en småstrulig resa avslutade han snabbast av alla till fjärdeplatsen bakom vinnaren Papagayo E.

– Vi har lite bättre förutsättningar i år men han kom ändå hyggligt på det förra året, förutom att han fick en trött häst framför sig. Men han kom loss och jag hoppas att han har bästa biten till slut i år också.

Resan över Atlanten har gått alldeles utmärkt för samtliga nordiska hästar och Stefan P Petterssons erfarenheter från förra året gör att uppladdningen inför årets drabbning flyter på bekymmersfritt.

– Det är helt klart en fördel att ha varit här en gång tidigare. Nu visste vi vad vi kunde förvänta oss och hur rutinerna ser ut. Jag har delat med mig av det jag visste till mina nordiska kollegor. Bland annat att banan är hård, så vi har skott med sviktsulor och så där när vi tränar. Vi är bättre förberedda i år och jag ser det också som en fördel att vi redan är på banan. De amerikanska hästarna och kanadensaren har längre att resa.

De nordiska hästarna flög tillsammans från Belgien i förra veckan. Samtliga har klarat resan bra och deras tvåbenta följeslagare har blivit ett sammansvetsat gäng under de senaste dagarna.

– Vi blir väldigt väl omhändertagna av arrangörerna. De har tagit med oss på spektakulära restauranger i New York, som man annars aldrig kommer till som vanligt människa, och i går var vi ute och åkte båt runt Manhattan, kikade på Frihetsgudinnan och sådär. Vi har det jättebra helt enkelt.

”Stjäla en svensk flagga”

Oasis Bi är Sveriges näst vinstrikaste häst i år. Skulle han vinna på lördag fattas bara 400 000 kronor till Nuncios 9,4 miljoner. Men pengarna har sekundär betydelse när man försvarar sitt lands färger i VM. Det där med landsfärger är emellertid lite rörigt för Oasis Bis del. Arrangörerna ”flaggar” hästar lite som de vill för att många länder ska representeras i loppet och eftersom Oasis Bi är född i Italien tävlar han under pastalandets färger, trots att han är både ägd och tränad i Sverige.

– Det där är ingen stor grej för mig och man får ta det men en nypa salt, men det känns inte hundraprocentigt. Jag förstår att arrangörerna vill ha med hästar från olika länder men för oss är det en svensk seger om han vinner. I så fall får jag stjäla en svensk flagga och springa omkring med.

Och vinna kan han?

– Jag tror i alla fall att han kommer till start med full form. Vi får hoppas att det blir en jäkla körning. Då är sista quartern vår!

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Då stjäl jag en
svensk flagga”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelGlenn Strömberg: ”Gått vansinnigt bra”
Nästa artikel”Är i särklass den bästa V75-spiken”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.