Den blygsamme kronprinsen på Bergsåker

33

kronprinsen

Per Linderoth vill inte höra talas om att han är en av kronprinsarna som väntas fylla tomrummet efter Robert Bergh på veckans V75-bana Bergsåker.
– Man är den man är bara. Kanske låter det tråkigt men jag kan inte göra så mycket mer än det bästa jag kan, säger Linderoth när vi träffar honom efter tisdagens stora framgång i derbyvalen på Jägersro.

Bergsåker står inför banans största helg för året – med trav i dagarna två och med lördagens storlopp Sundsvall Open Trot som huvudnummer.
Banan hade fina framgångar i tisdags på Jägersro då sju hästar från Sundsvall tog sig vidare till finalerna. Bäst lyckades Per Linderoth vars stall kvalade in tre hästar till finalen av Derbystoet.
Olympia Gold var riktigt stark vid sin seger och bli en av favoriterna till slutsegern nästa helg. Maya Gold och Oklahoma Broline kvalade in via andraplatser.
2013 vann Per Linderoth Stochampionatet på Solvalla och nu talas det om honom som en stospecialist.
– Nä, bara specialist på ston? Det skulle ju vara ett fiasko om det blev så och man skulle stå där med 50 märrar till slut. Jag hoppas jag är bra på hingstar också. Man försöker alltid göra så gott man kan, med alla hästar, säger 35-åringen.

Virrande i innerstan
Vi har stämt träff med honom på Solvallas stallbacke dagen efter derbysuccén för en intervju om den stundande travhelgen i Sundsvall.
Per Linderoth ruttade tur Stockholm med flyg för uttagningsloppen på Jägersro. Under onsdagen hade han lite ledigt och hann bland annat med att titta på unghästar, klippa sig samt att villa bort sig i innerstan med bilen.
– Jag var inne och yrade på i Stockholm och kände mig alldeles vilsen. Hade några ärenden jag skulle fixa hade jag tänkt, men det blev inte så mycket av med det när det tog 40 minuter bara att hitta en parkering! säger han och skrattar.
Hästen han har till start senare på kvällen står i Erik Svenssons stall. Sommaren dröjer sig kvar och han sitter ute på en av bänkarna med kollegieblock och penna och fördjupar sig i veckans planering.

”Jävligt synd på Bergh”
Per Linderoth har 52 hästar i träning och bor och arbetar på Mellangård i Matfors i Sundsvall, stället där Åke Svanstedt höll till för några år sedan.
Robert Bergh växte när Svanstedt lämnade Bergsåker. Nu när Bergh i sin tur ska flytta och Svante Båth satsar mer och mer på södra Sverige, kan Per Linderoth bli en av tränarna som flyttar fram sina positioner ordentligt.
– Det gäller att göra sitt bästa bara. Kanske är vi några som höjer oss hemma på Bergsåker – men att komma upp på Berghs nivå är inte det lättaste. Jag måste verkligen understryka att det är jävligt synd att Bergh flyttar. Han är en av Europas bästa tränare och vi hade gärna haft honom kvar.

Någon framgångsformel?
Tisdagens framgångar har han redan släppt säger han.
– Nu är det andra lopp och hästar som gäller ett tag. Jag vet hur jag är. Skulle det gått dåligt hade jag däremot funderat mycket på tisdagen! Men alla hästarna gjorde mycket bra ifrån sig och vi är verkligen nöjda.
Per Linderoth är en av de mest framgångsrika tränarna i norra Sverige. Har han någon framgångsformel?
Svaret blir typiskt Linderoth, han vill inte låta högfärdig.
– Nja, det finns några faktorer som gör det lätt att vara travtränare. En bra häst behövs först och främst. Bra hästägare är otroligt viktigt, ägare som förlitar sig på jobbet jag gör och inte börjar blanda sig i vad hästen ska ha på hovarna och hur jag ska köra i loppen. Då hamnar du i obalans. Sedan måste du ha bra hästskötare. Har du allt det där – som jag har – då är travtränarjobbet bara en liten del.
Du har tre hästar till start på V75 på lördag. Tror du på några framskjutna placeringar?
– Några riktiga vinstchanser är det inte. Motståndet är jävligt vasst alltså. Jag tror säkert att mina hästar presterar på toppnivå och det hade räckt i februari mars, april på den här nivån. Nu är det augusti och så vasst motstånd i gång så det realistiska är att tro på pengar. Kanske att vi blir trea, fyra, femma som bäst med alla tre?
Bästa chansen av de tre?
– Utan att tro på seger är väl Miss Elaza (V75-4) den som kan vara längst fram. Hon har startat i silverdivisionen den senaste tiden och gjort det förhållandevis bra och möter bara märrar nu. Kan hon hänga med i tredje invändigt och få turlucka kanske det kan bli en hyfsat framskjuten placering.
Liberty Face och Dollar Boko startar båda i bronsloppet, V75-2. Vad säger du om dem?
Liberty Face har det bättre läget och gjorde det bra sist i brons. Han kan inte vinna loppet på egen hand utan kräver hängresa i hårt tempo. Dollar Boko kommer också med ganska bra form men fick ett dåligt spår och får svårt att räcka på V75.
Din vinnare i miljonloppet Sundsvall Open Trot, V75-7?
– Jag tror att det blir så välregisserat att Bergh vinner det loppet vilket han aldrig gjort tidigare. Nu tar han hem sitt första Open Trot i sitt sista försök som Bergsåkertränare. Hans Global Money är riktigt bra. Jag tror att loppet kommer att vinnas av en häst som går på innerspår och jag hoppas på hemmaseger. Creatine i ledningen och den drar fram Berghs häst, det blir bra, slutar Per Linderoth.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.