Derbykval – Då är Båth med!

23

regerande mastaren

I fjol hade han fyra hästar med i finalen när Poochai vann Svenskt Travderby.
Nu jagar Svante Båth en ny gul derbykavaj och har sex hästar som han provar att kvala in till Derbyt – samt en häst till Derbystoet.
– Bonbon Mearas i Derbystoet är min bästa chans och den med störst chans av hingstarna är Conlight Ås, säger Svante Båth.

En derbyvinnare blir aldrig bortglömd brukar det heta och Poochai var det som skrev in sig i historieböckerna förra året genom att betvinga en urtapper Ivar Sånna precis på mållinjen.
ränaren Svante Båth –-som hade fyra hästar inkvalade – vågade inte titta på loppet utan satt för sig själv i omklädningsrummet utan att varken se och höra finalen. När han vågade sig ut och kikade fram på resultattavlan såg han att Poochai vunnit travsportens Blå Band med två miljoner kronor i förstapris. Dessutom var Svante Båths Västerbo Fantast trea och Maverick Man femma.
– Det var fantastiskt naturligtvis och på frågan om det är största segern så är nog svaret ja. Men det var även väldigt stort när jag vann kriteriet och sedan finns det andra stora lopp som poppar upp när man börjar tänka i de här banorna. Orsi Mangelli i Milano med Quid Pro Quo till exempel. Samt många andra stora segrar ihop med Lasse Lindberg, säger Svante Båth.
– Det som var kul förra året var att jag hade fyra hästar med i derbykvalen och alla fyra lyckades kvala in.
Hur är läget med Poochai i dag?
– Det är bara bra och han tränar för fullt igen. Han gjorde bara två starter efter derbyt och fick sedan en gaffelbandsskada. Men nu är hästen redo för att gå ett tuffare rundbanejobb om några veckor och egentligen är han nog startklar om sex  till åtta veckor. Vi skyndar långsamt och det är ingen jäkt med att få honom ut till start. Han känns i alla fall väldigt bra, säger Båth.
Hur ofta använder du den gula derbykavajen?
– Ha, ha, jag har använt den några gånger och det är inte så att jag tänkt ha den som någon dammsamlare. Samtidigt är jag inte någon som använder kavaj så ofta men jag har haft den på mig den med jämna mellanrum.

Pass upp i V75-5
Tisdagens uttagningar till Derbyt och Derbystoet kryddas dessutom med en V75-omgång på Jägersro.
Svante Båth har sju hästar till start, varav sex av dem ska försöka kvala in till Derbyt. Den allra hetaste vinstchansen tycker han dock att Bonbon Mearas har, ett fyraårigt sto som är med i uttagningen till Derbystoet.
– Bonbon Mearas (V75-5) hoppas jag ska få utdelning snart. Hon har gjort det bra på slutet då hon fått två uppbyggande lopp efter det tuffa loppet som hon fick i kvalet till Stochampionatet. Hon är snabb ut och kommer hon till ledningen tror jag på bra chans. Vi har sparat bakfötterna på henne och nu blir det optimal balans, barfota runt om. Min bästa chans.
Vilka är dina näst hetaste chanser?
– Det tycker jag är de två som var med i Kriteriet i fjol. Conlight Ås (V75-7) är den jag har största förhoppningar på. Han satt fast med krafter kvar senast och såg jättefin ut. Han gick barfota runt om då och det föll väldigt väl ut så det blir samma balans igen. Hästen har visat att han duger bra mot de bästa och jag hoppas och tror att han kan kvala in till finalen. Det var dock synd på bakspåret eftersom han är så startsnabb, menar Båth.
Global Revolver (V75-6) har jag inte varit så missnöjd med som resultatraden kan ge sken av på slutet. Vi provade lite ny utrustning senast som inte fungerade och i finalloppet blev det punktering på sulkyhjulet. Nu blir det helstängt huvudlag igen, som han fungerat bäst med, och fortsatt skor runt om. Cash Gamble blir svår att slå men på läget så hoppas jag på en finalplats.
– Av mina övriga hästar så är det inga heta vinstchanser men jag hoppas att någon har lite extra flyt som behövs och kan ramla med till finalen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.