Två pinnar kvar till 8000 – Men Derbyt då?

27

stig h derbyt 2015

Stig H Johansson har bara två pinnar kvar till sin 8000:e seger som tränare.
I onsdags vann han det särskilda legendloppet på Solvalla och är verkligen i ropet.
Kan han slå till med Emmett Brown i tisdagens derbyuttagningar med V75 på Jägersro?

Sex av tisdagskvällens sju V75-lopp är uttagningar till Svenskt Travderby på Jägersro. Stig H Johansson kommer med två hästar till Malmö och kan teoretiskt sett bärga karriärens tränarseger nummer 8000 under kvällen.
Själv tror han inte alls på det scenariot. Hero Sjöhammar (V75-1) möter kullkungen Al Dente och ser ut att få svårt att hävda sig även mot ett par andra hästar i det loppet från bakspåret anser Stig H.
– Realistiskt sett har jag bara chans med en häst på tisdag, säger han och syftar på Emmett Brown i kvällens tredje uttagningslopp, tillika V75-3.
Erik Adielsson kör hästen som varit tvåa bakom Stefan Melanders kungapokalsvinnare Volstead i två de två senaste starterna.
Volstead liftade med i rygg på Emmett Brown som travade utvändigt ledaren i den näst senaste starten. I Örebro för en knapp vecka sedan blev det en ny andraplats bakom Volstead.
Eftersom Volstead inte är född i Sverige slipper Emmett Brown åtminstone den hästen i fyraåringarnas största drabbning för året.
– Jag tycker att min häst har gjort det bra i de här starterna, då det inte alls blivit optimalt för honom. Senast vart det lågt tempo i loppet och han gick fort till slut. Emmett Brown var krånglig i fjol och hoppade lite omotiverat några gånger. Jag tycker att han känns mer stabil nu och allmänt lätt i travet – han har helt klart bättrat sig betydligt i år, säger Stig H Johansson.

Namnet efter virrig uppfinnare
Emmett Brown – som fått sitt namn efter den virrige uppfinnaren i Tillbaka till framtiden-filmerna – blir mycket betrodd i sitt uttagningslopp på tisdag.
Al Dente och Cash Gamble är klara favoriter i derbyt i år. Två miljoner kronor väntar vinnaren av ”travets blå band” söndagen 6 september och Emmett Brown är en häst som nämns med outsiderchans.
– Om jag tror på min häst i derbyt? Jag tycker att det känns lite övermaga att ge sig in i några spekulationer så här innan uttagningarna. Till att börja med ska vi försöka kravla oss vidare till finalen och jag vill se kvalen först och främst och sedan analysera tisdagens lopp.
Han fortsätter:
– Jag tycker i alla fall att jag har en häst i bra form och att han ska räknas på tisdag. 2640 meter är nytt för honom och vi får se hur han reder ut det. Om det blir skor eller barfota måste jag återkomma till då jag inte kollat fötterna på honom efter senaste starten.

Sju segrar i derbyt
I onsdags vann Stig H Johansson det särskilda legendloppet hemma på Solvalla för andra året i rad. Ett tillfälligt inhopp som kusk som gav karriärens 6 224:e seger.
Som tränare är han den störste i landet numerärt och står inför tisdagen på 7 998 segrar.
Stig H Johansson har vunnit Svenskt Travderby sju gånger. Segerhästarna i tur och ordning: Segerstorp Comet (1970), Grain (1974), Rex Håleryd (1982), Big Star (1984), Queen L. (1990), Victory Tilly (1999) och S:t Göran (2000).

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.