”Det kan vara sista chansen för mig…”

89

Förra året var han tvåa bakom Nuncio efter en fantastisk avslutning.

Nu jagar Resolve revansch i Elitloppet – som kan bli det sista för Åke Svanstedt.

– Hästen känns ännu bättre och fräschare i år. Det här kan vara sista chansen för mig, säger ”Svanen”.

Resolve levererade en rasande spurt i förra årets Elitloppet som tvåa.

Nu är den amerikanske superstjärnan tillbaka och kan då ge Åke Svanstedt hans tredje seger i Elitloppet. Han har tidigare vunnit med Gidde Palema (2004) och Torvald Palema (2009). Resolve – som är sex år och har sprungit in närmare 21 miljoner kronor – gör sin sista säsong på tävlingsbanan. Nästa år väntar avelsverksamhet på Hanover Shoe Farms i USA för hingsten som har en diger meritlista av stora segrar, bland annat VM-loppet i fjol. Det här kan också vara det sista året som Åke Svanstedt, 59, har en egentränad häst med i Elitloppet.

”Haft himla tur”

– Det kanske är sista chansen för mig. Resolve slutar tävla och sedan är det ju mest unghästar som gäller i USA, två- och treåringar, man tävlar med där. Jag har haft en himla tur att ha fått topphästar som Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K. Jag tycker att Resolve är av samma kaliber som dem så min kvot av Elitloppshästar kanske är fylld nu. Att man ska få en sjätte häst till som är lika bra är nog ganska liten, säger Åke Svanstedt.

– Sedan vet vi inte hur det blir med direktflyg från USA till Sverige framöver. Karl-Erik Bender har sponsrat direktflyget i två år nu och det var mycket därför som det blev aktuellt att åka med Resolve. Att det blev en så lättsam resa. Tidigare har just resan varit lång och besvärlig för de amerikanska hästarna som har fått åka via Amsterdam. De har blivit halvtrötta av resan och inte presterat något bra i Elitloppet.

– Så även om man får fram en ny kanonhäst i eliten är det ändå inte säkert att det blir Elitloppet om det inte blir något direktflyg kommande år.

Fick spår 8

Resolve och Svanstedt drog en riktig nitlott när startspåren lottades till Elitloppsförsöken. Spår åtta bakom bilen försämrar möjligheterna men tro inte att Svanstedt har gett upp för det.

– Det är klart att det är sämsta spåret, så det var ju otur. Synd när man åker så långt och får dåligt spår. Men nu är det som det är och det blir inte lätt att besegra Bold Eagle när han fick spår fem.

– Att lägga upp någon taktik på förhand är svårt, det får ge sig när starten går. Man får offra mycket kraft i starten om man ska ladda därifrån och backar man så hamnar man bland de sista. Först och främst gäller det att ta sig vidare till final. Sedan blir det nytt lopp. Men Resolve är väldigt stark och tål att gå så jag hoppas att han tar sig vidare

Om du jämför Resolve i år mot för ett år sedan, hur känns han då?

– Han känns lite bättre i år och framförallt fräschare. I fjol sprang han och krängde lite men det har han inte gjort i år utan sprungit rakare. Han har tränat i sandbanan efter årsdebuten och känts fin. Normalt sett borde hästen gå framåt med loppet i kroppen och vara ännu bättre nu men det behövs också om han ska räcka till.

– Det hade såklart varit häftigt att få vinna Elitloppet en gång till. Det är alltid en så speciell stämning den här helgen på Solvalla och det ska bli kul att komma dit igen

Till Solvalla på söndag

Resolve flög tillsammans med de andra amerikanska hästarna och landade i Göteborg i tisdags. Han kommer sedan att stå uppstallad på Bjertorp i Kvänum, Svanstedts tidigare träningsanläggning där han trimmade Gidde och Torvald Palema till Elitloppssegrar.

– Jag kommer att köra ett rundbanejobb med honom på fredag och så åker han till Solvalla söndag morgon.

Svanstedt själv kom till Sverige i onsdags morse och ska tillbringa några dagar på Bjertorp för att hälsa på sina föräldrar, samt sönerna Anders och Rickard.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Bold Eagle är sårbar…”
Nästa artikelSå här bra är alla Elitloppsekipagen