Drömspår för Piraten på Lördag

22

drömspår för piraten

Världens bästa dalahäst mot elitloppsvinnaren.
On Track Piraten vann spårlottningen gentemot Nuncio i Årjängs Stora Sprinterlopp.
– Han har fått ett drömspår. Vi ska göra ett försök att besegra Nuncio, säger Hans R Strömberg.

På lördag smäller det i Årjäng och det kan bli en riktig batalj mellan två av landets bästa hästar. Förstapriset i loppet är 600 000 kronor och vinnaren får dessutom en plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 26 juli. V75-omgången kryddas dessutom av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 44 miljoner kronor, enbart på sju rätt.
Hans R Strömberg strör superlativer över On Track Piraten som har radat upp topprestationer under året. Han har vunnit gulddivisionslopp på löpande band och Rättvikstränaren tycker att hästen har levererat jämnare insatser än tidigare under en längre tid. På elva starter i år har det blivit sex segrar, ett andra- och två tredjepris. I de andra två loppen var On Track Piraten femma i Olympiatravet och oplacerad i elitloppsförsöket.
Totalt har stjärntravaren sprungit in 10,8 miljoner kronor i sin karriär.
– Det känns som att han har stabiliserat sig och höjt sig ytterligare ett snäpp mot i fjol. Han är åtta år och det känns som att han är jämnare nu och alltid gör kanonlopp. Jag tycker att hästen är bättre än förra året, säger Hans R Strömberg.

”Känns jättefin – presterar hela tiden”
Efter en tredjeplats i Norrbottens Stora Pris, där On Track Piraten gick en våldsam forcering över sista bortre långsidan och var ruskigt tapper som trea, fick han senast vinna i ett enklare gäng hemma i Rättvik.
– Han vann överlägset på ett fint sätt och behövde inte bruka sig för fullt. Hästen känns jättefin och jag har kört honom i dag (måndag) i skogen och en liten vända inne på banan i 1.20-tempo. Det var perfekt allting och han känns lika fin som tidigare. Han kommer även att gå intervaller på onsdag.
Känns han rentav bättre än någonsin?
– Han känns ju bra jämnt , så jag vet inte hur han ska vara när han är på topp, ha, ha. Det är likadant i loppen, han går bra varje gång ta mig sjutton och presterar hela tiden. Sedan är det löpningsförloppen som avgör till slut.
– Nu har det ju gått tre veckor efter senaste starten men det känns som att han är i ordning. Vi har haft Hugo Åbergs som mål och med loppet på lördag så hoppas man ju att han är helt på topp då. Men han känns som sagt jättefin och jag tror att han räcker långt även nu i Årjäng men det blir inte lika lätt som senast.

”Kan springa en låg 1.09-tid – blir jäkligt intressant”
Årjängs Stora Sprinterlopp är den sportsliga höjdpunkten i V75 på lördag. On Track Piraten vann spårlottningen och fick bricka tre bakom startbilen. Han körs som vanligt av Johnny Takter. Elitloppsvinnaren Nuncio startar längst ut bakom vingen, från bricka åtta med Örjan Kihlström i vagnen.
– Det var ju fantastiskt skojigt att vi fick ett så bra läge. Det är ett drömspår kan man säga. Hästen är snabb ut och jag hoppas att han kan komma till ledningen. Sedan är ju Nuncio supersvår att stå emot men vi ska göra ett försök att slå honom, säger Hans R Strömberg.
Tror du att On Track Piraten kan besegra Nuncio?
– Ja, chansen finns, absolut. Det är sällan min häst har de här förutsättningarna och det får inte strula för mycket för Nuncio. Vi har ett bättre läge och det ska bli jäkligt intressant.
On Track Piraten gick sitt rekord 1.09,7 i elitloppsförsöket. Hur fort tror du att han kan springa nu?
– Den gången var han ute och vinglade i spåren i sista sväng. Får han springa på innerspår nu så vet i fasiken hur fort han kan springa. Jag tror att det krävs en låg 1.09-tid för att vinna och det är inte omöjligt att han han springa så fort.

”Blev öm i fötterna – bakskor nu”
Några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, det blir bakskor på den här gången. Han blev lite öm i fötterna efter senaste starten men barfota fram och med skor bak har han tävlat många gånger och vunnit flera guldlopp på den balansen. Så det är inte något negativt på något sätt. När det gäller startsnabbheten är det däremot positivt. Vi testade ju från innerspår på Romme i våras och då bara blåste han till ledningen.
– Annars blir det norskt huvudlag och jänkarvagn som vanligt, säger Hans R Strömberg.

Du har även med Olympic Torch i V75-6. Chanserna där?
– Han vann senast då det var två heat samma dag. Först var han tvåa i försöket och sedan vann han finalen. Jag lyckades ta ledningen från springspår med honom och han vann lätt. Det är en häst som är på väg uppåt i form men han är väldigt trög av sig och det är en stor och lite gänglig häst. Han har ett intressant läge för han är travsäker och startsnabb. Men han är som sagt jäkligt trög, fast han blir aldrig trött. Det blir barfota runt om igen och han får ses som en platsfidus.

Föregående artikelDags för Quid Pro Quo på V86
Nästa artikelEftersnack från Skrubbs v86 och Gotlandslöpningen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.