Eftersnack och resultat V75 Örebro

60

eftersnack v75örebro

Per Nordström kan konsten att träna tvååringar till stordåd.
Det visade Dixi Sisu som stod i en klass för sig i Svampen.
– Vi gjorde det 2012 och den här upprepar samma sak. Helt underbart, kommenterade lördagens segerherre på Örebrotravet.

Få tränare i landet har så stark unghästprofil på stallet som Per Nordström.
Av 22 hästar på träningslistan är endast fem äldre än tre år.
En av dessa är Denim Boko som för tre år sedan krönte en fenomenal tvååringssäsong med att hemföra Svampen på Örebrotravet.
På lördagen gick Dixi Sisu i samma fotspår.
Exakt samma fotspår närmare bestämt.
Från samma spår fyra bakom startbilen, från samma position ledningen och på samma tid 1.14,0/1 609 meter autostart sprintade stoet hem Sveriges näst största tvååringslopp och drygt en halv miljon kronor.
Den enda skillnaden var att denna seger blev betydligt mer överlägsen.
– Den här gången fanns det faktiskt mycket gas kvar, mös Nordström vars häst debuterade bakom startbilen, men såg ut att vara född bakom densamma då hon blixtrade till ledningen på några steg.
Resten var uppvisning då Dixi Boko höll konkurrenterna på säkerhetsavstånd innan hon bjöd på segerrycket runt slutsvängen.
Ett segerryck som Nordström nog drömt om sedan han fick syn på hästen som fölunge.
– Hon är uppfödd på Sisyfos som har väldigt fina hästar och jag är uppe där titt som tätt och tittar vad som finns. Dixi Sisu såg jag ut redan som föl och sedan började vi köra in henne redan i april som ettåring. På pappret är hon en bebis, men hon har gjort allt på rätt sätt, fortsatte Nordström som däremot inte kan upprepa Denim Bokos dubbel med seger i Svensk Uppfödningslöpning då Dixi Sisu är norskregistrerad och därför får inrikta på grannlandets största tvååringslopp i november.

Jackpot på lördag
En minst lika glad vinnare var 22-årige amatören Oscar Berglund haft sitt genombrottsår och nu fick kröna det med sin första V75-seger. Detta sedan Ulf Ohlsson lassat till spets från spår åtta bakom bilen med Seattle Zet.
– Hon har varit hysterisk bra hela året så någonstans trodde jag ändå på det, kommenterade Östersundsbördige Berglund som gör sin andra fulla säsong som tränare.
Ohlsson rundade även av dagen med Reijo Liljendahls Mellby Diamant som var en av fyra streckfavoriter som infriade förväntningarna och såg till att hålla V75-utdelningen till 8 853 kronor vilket innebar jackpot på fem rätt och att drygt 20 miljoner kronor flyttas vidare till kommande lördag.

”Tänk att man skulle bli 61 år”
De tre övriga favoriterna kom i inledningen som var nästan helt befriad från dramatik.
Det ”värsta” exemplet var gulddivisionen där konkurrenterna tillät Björn Goop att varva i 1900-tals tempo, numera smått osannolika 1.17, bakom Thai Broadway.
Att resten skulle bli defilering var inte svårt att räkna ut.
– Det fanns ingen häst som var tillräckligt stark att göra det utanpå ledaren i dag, konstaterade Goop som onekligen lyckats få tillbaka löpglädjen i den forna norska unghäststjärnan.
En häst som säkert hade kunnat piffa upp det loppet är Sauveur. Men Örebrotravets största profil står fortfarande kvar i näst högsta klassen där Åke Lindblom närmast förnedrade en så bra häst som Ni Talar Bra Latin efter att ha gått fram utvändigt varvet från mål.
– Tänk att man skulle bli 61 år innan man fick tag i en sådan här. Jag tror inte att någon häst jag haft är i närheten, skrockade hemmatränaren som när franska drömmar med stjärna, men sannolikt inte förrän nästa år.
– Det kan bli Paris i vinter, men jag skulle inte tro det. Jag vill att han ska få mer rutin.

Vaken Björn
Dessförinnan hade Erik Adielsson kopplat segergrepp bakom Svante Båths Balero Mearas genom tidig ledning och samma duo såg ut att vara på väg mot ett nytt vinnarcirkelsbesök då Linslusen A.U. rusade till front bakom bilen i bronsdivisionen.
Men just i detta lopp var det inte i starten som blev avgörande utan en händelse varvet från mål. Då skickade nämligen Björn Goop fram Diamond i en häftig attack som närmast såg ut att skrämma ledaren i galopp och därmed tillskansa sig den genom hela dagen vinstgivande positionen som första häst in på det dimbeslöjade upploppet.
Femrättsjackpoten innebär att 44 miljoner kronor väntar en ensam vinnare under kommande lördags V75-tävlingar på Jägersro.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.