Farfar Bergh inför V75 på Jägersro

54

farfar bergh

Hans hästar har inlett 2017 med stormsteg och på det privata planet har han fått ikläda sig en ny roll.
Räkna med nyblivne farfarn Robert Bergh när V75 på lördag avgörs på Jägersro.
– Aileron (V75-1) är min bästa chans på förhand, säger Åbytränaren.

Robert Bergh har precis hunnit kliva ur sängen på sitt hotellrum i Nice när han svarar i mobiltelefonen. Han är inte på någon nöjesresa till jetset-staden utan anledningen till vistelsen på Franska rivieran är att han efter frukost ska åka en bit längs kusten söderut, till Cagnes-sur-Mer och tävla med tre av sina hästar.
– Det är trevligt att komma hit ibland men det glassiga livet får vi vänta med tills solen står högt på himlen, säger han skämtsamt.
I måndags blev 48-årige Robert Bergh farfar för första gången när äldste sonen Nicklas Westerholm och hans sambo Elinor Lindberg fick en dotter.
– Ja, det gick fort! Han vann V75-lopp i lördags och så kom barnet i måndags. Han håller samma tempo som jag gjorde när jag var ung, säger Bergh och skrattar.
Hur känns det att vara farfar?
– Lite konstigt känns det. Tiden går fort… Men jag är väldigt glad att det gick bra allting.

Aileron bästa chansen
Men det är inte för att prata om franska sydkusten och farfar-rollen som vi har ringt Robert Bergh. I fjol kom han tvåa i den svenska tränarligan och han har rivstartat 2017 med 5 segrar på 17 starter. Stallformen är med andra ord prima och det är sannolikt klokt att ta hans hästar på största allvar i lördagens V75-omgång på Malmöbanan Jägersro.
Aileron (V75-1) är min bästa chans på förhand men har jag bara lite flyt med Geisha Sund (V75-7) känns det som bra chans med henne också, säger Bergh.
Aileron jagade senast sin sjätte raka seger i klass II-finalen under annandagstravet på Solvalla men var inte som bäst för dagen och kom i mål som sjua.
– Det blev utdragen körning och han orkade inte riktigt. Men vi hade haft tre veckor med jäkligt dåligt att träna på och det märktes. Han var inte alls på samma nivå som i loppen innan.
– Nu har vi haft en bra period i två-tre veckor och hästarna har gått bättre. Det kommer säkert han också att göra. Jag har en bra känsla för hur han är förberedd. Han har kommit iväg bra bakom startbilen tidigare så jag kommer att prova mot ledningen till att börja med.
Snygga fuxan Geisha Sund (V75-7) hade inte tävlat på över fyra månader när hon senast levererade en rykande avslutning som trea bakom Anna Mix och Red Rose America i stoeliten.
– Hon var överraskande bra. Jag hade inte varit nöjd med hennes träning heller inför den starten och hon hade bara gått ett banjobb, så hon gav ett väldigt positivt besked. Tidigare har hon haft lite problem och hon var småseg den sista tiden i Frankrike, men det har försvunnit och hon ser fin ut. Eftersom vi har innerspår kan hon gå med jänkarvagn precis som senast och man ska absolut förvänta sig att hon är ännu bättre den här gången.

Positivt med lugnare träning?
Totalt har Robert Bergh fem hästar till start inom ramen för V75 och i gulddivisionen startar han forne elitloppsvinnaren Nahar (V75-3). Hästen har visat fin form på slutet men från spår tolv har 13-faldige miljonären en tuff uppgift framför sig.
– Det här är väl en start där han inte är alldeles upptrimmad men han har haft sådana lugna perioder tidigare också utan att det har varit något negativt. Till exempel vann han ett par lopp med sådant upplägg i Kanada så ibland kan det vara positivt att inte bara ligga i selen. Men från det här läget blir det lurigt. Det kan hända att jag satsar framåt men jag har kört tufft med honom många gånger nu och ser helst att han slipper det. Troligtvis får han skygglappar på sig den här gången när han har bakspår.
Catch Me W.F. (V75-5) har ingen jätterolig resultatrad men Robert Bergh låter nöjd med hästen som från spår tre bakom startbilen kan sorteras in i kategorin skrällbud.
– Henne har det blivit lite tokigt för på slutet. Senast jag var på Jägersro med henne var hon tunt jobbad och senast blev det för våldsamt i spåren när hon fick avancera tidigt. Nu har hon några lopp i kroppen och hon ser fin ut i träningen. Jag tycker att man kan ta med henne på kupongen.
Att Kirin de Zeun (V75-2) ska dyka upp i segerstriden tycker Bergh är långsökt även om hästens form är bra.
– Hon var lite klen i november-december men sakta men säkert har hon blivit bättre träningsmässigt och hon har bra form. Men det är lurigt med spårtrappor och nu när hon fick spår åtta blir det svårt.

Föregående artikel”Roligare lopp när alla får chansen”
Nästa artikelDaniel Redén om chanserna i Prix d Belgique

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.