Flög från Milano – för att köpa hästen

18

Foto: Lars Jakobsson / Kanal 75

Dartagnan Sisu blir kvar i Sverige och laddas nu mot Frankrike.

TRAV5 december 2017 18:21

Jättetalangen Dartagnan Sisu slutade tvåa i Solvalla Grand Prix – bakom stjärnhästen Cyber Lane.

Efter succéloppet flög italienska storhästägare till Sverige – för att försöka köpa hästen.

– De flög hit ända från Milano, säger ägaren Lars Westergren.

Dartagnan Sisu är ett hett ämne för många hästägare.

Till och med i Italien är hästen ett välkänt namn. Efter den storstilade andraplatsen i Solvalla Grand Prix, bakom självaste superhästen Cyber Lane, kom två Italienska storhästägare till Mattias Djuses gård i Onsala.

Anledningen: De ville köpa Dartagnan Sisu för jättesumma.

Trots att de erbjöd tre miljoner kronor för hästen, plus flera bonusar – så var det aldrig nära någon affär.

– Det stämmer, de flög ända från Milano till Onsala för att kolla på hästen, de ringde flera gånger innan. De var alldeles galna i hästen och hade sett hästen i flera lopp och ville köpa honom. Men jag sa till dem att det aldrig var aktuellt, en sådan här häst får man bara en gång i livet och jag har så mycket roligt med den här hästen att det inte är värt pengarna, jag har inte missat ett lopp som hästen har startat i under hela hans karriär. Vi åker och flyger överallt han startar, säger Lars Westergren, som är ägare till Dartagnan Sisu.

”Skulle få 50 procent av prispengarna”

Ägaren Lars Westergren berättar att italienarna erbjöd massa bonusar om det skulle bli en snabb affär. Anledningen: De siktade på att starta hästen i ett storlopp i Italien under December.

– De skulle bjuda på resa dit och boende. Sedan skulle vi få 50 procent av insprungna pengar i det loppet, så de försökte med mycket smått och gott, jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger han.

Stjärnhästen Dartagnan Sisu verkade dock inte heller vilja åka till Italien och tävla – speciellt inte när han såg italienarna på gården.

– Dartagnan sprang och gömde sig längst ner i hagen när italienarna kom, så det fick åka tillbaka till Italien igen, säger ägaren och skrattar.

Laddas mot Frankrike

Hur ser närmsta framtiden ut för Dartagnan Sisu nu?

– Han startar nästa onsdag på Solvalla, ett fyraåringslopp på Solvalla. Sedan har vi ett lopp på annandag jul, med 200 000 kronor i förstapris, sedan eventuellt ska han ner till Frankrike, vi ska köra några lopp i Februari där nere, det finns många fina lopp där som jag tror passar hästen. Han har tagit det väldigt lugnt i år och bara startat 11 gånger, så han kommer kunna hålla igång nu i vinter med är ambitionen.

Dartagnan Sisu har tjänat 1 076 500 kronor. Hästen tränas av framtidslöftet Mattias Djuse som går mot sitt överlägset bästa år någonsin. Hittills har tränaren kört in 5 759 650 kronor under 2017.

5 december 2017 18:21

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.