Inför EXTRA V75: Commander Crowe söker formen i Oslo

251

image-15

Efter en tveksam säsongsupptakt är Commander Crowe tillbaka på banan på söndag.
I Oslo Grand Prix ska fjolårets kung i trav-Europa visa att han fortfarande är att räkna med.
– Men han har nog inte full form. Det satsar vi på att han ska ha till Elitloppet, säger hästens svenska delägare Barbro Wihlborg.
I fjol var Commander Crowe (V75-6) outstanding i de Nordiska storloppen. Han inledde med seger i Olympiatravet och fortsatte sedan att dominera genom segrar i Oslo Grand Prix, Elitloppet, Kymi Grand Prix, Forus Open och Hugo Åbergs Memorial, där han satte världsrekord på tusenmetersbana (1.08,9). Totalt inbringade säsongen 11,5 miljoner kronor i prispengar. Årets säsong har inte inletts lika lovande. I årsdebuten hemma i Frankrike diskvalificerades Commander Crowe för orent trav. Därefter vann han ett billigt lopp i Holland utan att imponera och med hänvisning till tveksam form valde hästens tränare Fabrice Souloy att stå över Olympiatravet.
– Det var lite taskigt att de diskade honom i årsdebuten. Han har stor gång och det var inget märkvärdigt alls. Men Fabrice sa också att det är värre för utländska hästar, domarna har lättare för att diska dem, säger Barbro Wihlborg och fortsätter:
– Sedan i Holland skulle han gå bakifrån för att lära sig det men det villa han inte. Precis som vår Jack russel-hund har han en egen vilja och han bestämde själv att han skulle springa i ledningen. Matthieu Abrivard försökte dra ner på tempot men det var ingen som ville köra runt honom och när Commander Crowe inte får sträcka ut ordentligt ser han kanske inte lika läcker ut som han kan. Det har i alla fall inte varit några större fel på honom.
Istället för Olympiatravet skulle det ha blivit start i Finlandia-Ajo 27 april men inte heller där blev det något framträdande. Efter strul på flygtransporten till Finland var man tvungen att ge Commander Crowe lugnande medel och stryka honom ur loppet.
– Det kunde ha slutat illa det där och de säger att han hade änglavakt. Men det var inte som det stod i tidningarna att han varit i bråk med en annan häst, utan det var så att den andra hästen fick panik när planet lyfte. Den kastade sig åt sidan och sparkade ner skiljeväggen in till Commander Crowe så att han inte hade någonstans att stå. Han ramlade omkull och blev jätterädd och då var man tvungen att ge honom lugnande.
Motgångarna till trots låter Barbro Wihlborg hoppfull inför säsongen.
– Lika mycket tur som vi hade i fjol har vi haft otur i år, men Fabrice är väldigt positiv. Jag pratade med honom i går (läs onsdag) och då hade Commander Crowe gått ett bra jobb. Han flyger till Oslo på lördag och landar vid 16-tiden. Fabrice kommer att flyga med i planet för att hästen ska känna sig helt trygg. Dessutom kommer han stå mitt emellan två hästar från samma stall, så vi gör alla åtgärder vi kan för att det ska gå bra.

På topp till Elitloppet
Nästan 1,8 miljoner kronor väntar på vinnaren av Oslo Grand Prix, som utgör den sjätte avdelningen i söndagens extrainsatta norsk-svensk V75-omgång. Titelförsvararen Commander Crowe startar från spår nio och motståndet är högkaratigt. Mot sig har han hästar som europamästaren Sebastian K., fjolårets elitloppstvåa Arch Madness och olympiatravsvinnaren Maharajah.
– Det är svårt att säga hur Commander Crowe står sig jämfört med förra året. Jag tror att han är rätt så bra men jag vet inte om han har full form, han har inte riktigt fått de förberedelserna.
Precis som i förra starten får Commander Crowe Mathieu Abrivard i sulkyn. I fjol körde Christophe Martens hästen i samtliga starter.
– Kuskbytet är Fabrices beslut och har ingenting med Commander Crowe att göra. Jag vet inte om det är någon fnurra mellan Fabrice och Christophe. Vi har varit väldigt nöjda med Christophe men det är viktigt att tränare och kusk har ett bra samarbete och när Fabrice ringde och sa hur han känner sa vi att det är upp till honom att bestämma kusk.
Vad tror du om loppet, kan Commander Crowe försvara fjolårssegern?
– Jag tror att han kan vara tvåa, trea. Vi hoppas att loppet för honom framåt och att han har full form till Elitloppet.
Men än så länge har inte Commander Crowe fått någon inbjudan till Elitloppet. På söndag är det således upp till bevis. Ska han få chansen att försvara sin titel på Solvalla 26 maj gäller det att leverera.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Solänget 11/5-2013
Nästa artikelAll in på "Koffe" !

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.