Inför EXTRA V75: "Fantastiskt men jättejobbigt"

206

fanta

Drömmen om Elitloppet har besannats för Malin Löfgren och sagohästen Sanity.
Men drömmen består inte enbart av glädje.
Den medför också en enorm, nästan outhärdlig anspänning.
– Det är verkligen skräckblandad förtjusning, säger Löfgren.

Har man följt Sanitys (V75-2) framfart på travbanorna vet man att Malin Löfgren brukar vara oerhört nervös när hennes ögonsten ska tävla. På söndag tillhör han favoriterna i Elitloppet, loppet som av många anses vara världens största. Lägg därtill ett oerhört medietryck. Då är det inte så svårt att föreställa sig att anspänningen börjar bli i det närmaste outhärdlig.
– Helst skulle jag stanna hemma och stänga in mig (skratt). Jag höll på att bryta ihop redan under spårlottningen och när jag åkte förbi Solvalla började jag hyperventilera och tänkte att om det är så här hemskt nu, hur ska det då gå om en vecka? Att vara med i Elitloppet är fantastiskt men samtidigt jättejobbigt. Efteråt kommer jag verkligen kunna njuta av allt det här men just nu längtar jag till det är över, säger Löfgren.

Extrahjälp om pressen blir för stor
Som stöd har Löfgren sin yngre syster och medtränare Moa, men nu har även Moas nerver börjat ge med sig.
– Moa börjar också bli väldigt nervös. Men vi garderar oss. Två extratjejer kommer att följa med till Solvalla så om det går åt helsike för oss kommer ”Svante” i alla fall få på sig selen och komma ut på banan, säger Löfgren halvt på skämt, halvt på allvar och fortsätter:
– Jag tror att det är bäst om jag är i stallet så lite som möjligt på söndag. Jag kommer vara så jäkla nervös och jag är rädd att det kan överföras till hästen. Jag får försöka sysselsätta mig med annat och vara tillgänglig om jag behövs.
Hur kommer du må när startbilen börjar rulla i försöket?
– Målsättningen är att klara av att titta på loppet men jag är tveksam till att det kommer gå. De har tjatat på mig att jag ska vara med i TV-studion under försöket men jag har sagt att jag skulle bryta ihop då. Men jag har lovat att vara med innan defileringen. Sedan får vi se var jag hamnar när loppet väl går.

”Gjort vad vi kan”
Sanity fick en inbjudan till Elitloppet efter att i sin senaste start har imponerat väldeliga vid seger i Guldbjörken i Umeå. I förra veckan körde hans kusk Johnny Takter ett tuffare träningsjobb med honom inne på Solvalla. Av allt att döma kommer hästen att vara i toppskick när det blir allvar på söndag.
– Vi har i alla fall gjort vad vi kan för att han ska vara i absolut toppform. Han gick intervaller i går (måndag) och han kändes jättebra. Sedan får vi se om det räcker.
Hur ser dagarna fram till Elitloppet ut för Sanity?
– Nu kommer han få det relativt lugnt. I morgon (onsdag) blir det ett lättare ridpass i skogen och så ska han gå finslipande intervaller på fredag. Han får också väldigt mycket massage och stretching. Vi lägger ner mycket tid på det. Han har lätt för att bli stel i musklerna men det är också lätt att hålla efter.

Bra startspår i försöket
Totalt gör 16 hästar uppdelade i två försöksheat upp i Elitloppet. För att gå vidare till finalen, där tre miljoner kronor väntar på vinnaren, gäller det att sluta bland de fyra främsta i försöket. Sanity går ut från startspår fyra i det första försöket.
– Jag är av samma åsikt som jag hört från andra också, att vårt försök är tuffare än det andra. De som lever på sin styrka och tål att vridas på i dödens, Rapide Lebel, Caballion och även Yarrah Boko, har alla hamnat i vårt heat. Men man vet ju aldrig vad som händer och huvudsaken är att vi fick ett bra startspår.
Spekulationerna och analyserna inför elitloppsförsöken startade så fort startlistorna blev klara och naturligtvis har även Löfgren sina funderingar.
– Önskescenariot är förstås att han kommer till ledningen, får bestämma en bit och kan spara på krafterna till finalen, men som det ser ut är det en omöjlighet. Jag tror inte att han tar ledningen direkt från start i alla fall för han tog sig ju inte förbi Caballion i Umeå senast. Men det är nästan ingen mening att spekulera i hur det kommer att utveckla sig. Kanadensaren (Windsong Geant) kanske blåser till ledningen? Eller så laddar ”Ludde” med Sebastian K? Om Rapide Lebel fungerar är frågan om man ens vill ha ledningen. Jag tror hur som helst att Johnny trycker till från början för att se vad som händer men det där är helt upp till honom.

Två heat inget problem
Förutsatt att Johnny Takter lyckas styra Sanity till en finalplats blir det första gången som hästen startar två gånger samma dag. Men det tror inte Löfgren ska medföra några bekymmer.
– Han är alltid adrenalinstinn och har hög puls direkt efter loppen men han återhämtar sig väldigt snabbt. Man kan aldrig säga säkert innan den dagen han går två heat men jag inbillar mig att det inte ska vara några som helst problem för honom.
Tror du att han kan vinna Elitloppet?
– Det törs jag inte ens tänka. Jag vågar bara tänka fram till värmningen.
Starten i Elitloppets final går 17.45 på söndag. Ett par minuter senare kan Malin Löfgren andas ut. Kanske får hon göra det framför 30 000 personer i Solvallas vinnarcirkel…

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.