Inför EXTRA V75/Kriteriet: Livet går vidare med Rokkakudo

265

Livet går vidare efter hustruns bortgång.
Rokkakudo köptes på auktion samma dag som hans Ulla gick bort av dottern Anna och nu äger de hästen tillsammans.
En seger i söndagens Svenskt Travkriterium ligger inom räckhåll.
– Ah, det är kul att bara vara med i en kriteriefinal, säger pensionerade tränaren Torsten Forssell från Piteå.

image
Torsten Forssell avvecklade sin tränarverksamhet 1999 då han var lärare på travskolan Wången. Men livet handlar alltjämt mycket om hästar.
Sonen Hans har en rörelse med hästtransporter som Torsten hjälper till med och dottern Anna Forssell är travtränare på Solvalla.
Själv har han uppdrag kvar i travet, bland annat inom avelsvärderingsnämnden och i travets överdomstol.
– Men kör häst gör jag bara då jag är nere hos Anna. Jag har sålt gården i Piteå och flyttat till lägenhet i stan, säger Torsten Forssell.
När travet firar en av sina största helger på året är han på plats för att bedöma hästar för ett forskningsprojekt. Fakta som samlas in under dagarna med Kriterieauktionen i Upplands-Väsby.
Han vet när han får något extra framför ögonen. Under ett träningspass med en av Annas unghästar tyckte han att den utmärkte sig lite extra.
– Jag visste inte att det var den här Rokkakudo. Vilken jäkla fin häst sa jag och Anna lät mig köpa in mig i Rokkakudo som är den bäste jag ägt. Jag ägde bara de dåliga hästarna själv när jag var tränare. De bättre som Legend Ribb, One Moment Later, Yxbackateddy och Impuls var kundernas, säger Torsten.

”Anna ordnade hästen”
Det var Anna som köpte Rokkakudo på Kriterieauktionen för två år sedan. Samma dag gick Ulla bort efter en tids sjukdom.
– Hon inte med oss längre. Den fredagen hjälpte jag Hans med hästar som skulle transporteras upp i landet. Jag mötte i Hudiksvall och vände hem igen med transporten. Så jag var aldrig ens i Stockholm det året. Det var Anna som ordnade hästen, säger han.
Rokkakudo är en av tolv finalister i söndagens final av Svenskt Travkriterium. Eftersom man tidigt valde att avstå pengar i början av hästens karriär (den så kallade Premiechansningen) har Anna och Torsten Forssell chansen på dubbla förstapriset.
En seger på söndag är i deras fall värd fyra miljoner kronor.
– Vi har en bra häst men det är så mycket som ska stämma i sådana här lopp. Han är startsnabb men jag skulle tro att det inte satsas för ledningen. Spets är en utsatt position i klassikerna och de som sitter där brukar ju alltid få någon över sig.
Rokkakudo vann sitt uttagningslopp enkelt från ledningen.
– Ah, det är kul att bara vara med i en kriteriefinal och en plats bland de fem första skulle vara roligt. Han är lite valpig och som jag tror det finns det utveckling kvar i honom, säger Torsten Forssell.

Mikael Wikner