Inför V75: Återstiftar bekantskapen med spurtkatapulten

81

inför v75® återstiftar bekantskapen med spurtkatapulten

På lördag återstiftar Marc Elias bekantskapen med Ferrari Sisu.
Tillsammans bär de favoritskapet i huvudnumret på V75® – Bergsåker Winter Trot med en halv miljon kronor till vinnaren.
– Det ser ut som en bra chans, säger den nyblivne proffstränaren.

Marc Elias har kört Ferrari Sisu många gånger. Men det var när han arbetade hos sin pappa, tillika hästens tränare, Conrad Lugauer på Jägersro. När han nu svingar sig upp i sulkyn gör han det för första gången i egenskap av proffstränare.
– Jag har en relativt liten verksamhet än så länge. Jag har sex hästar på träningslistan och så har vi en som står på Lines (sambo Line Bach-Skallberg) lista. Vi har hästarna inne på travbanan här på Axevalla. Jag gillar att ha mina hästar ute dygnet runt och det är viktigt att de kan röra sig i stora riktiga hagar. Det har vi här och det var en av anledningarna till att vi valde Axevalla. Vi har också fina träningsbanor och allt man behöver för att träna hästar, säger Marc Elias.
Än så länge är det bara Remus Eck som har representerat det nya proffsstallet på tävlingsbanan. Sexåringen har vunnit en av tre starter i år.
– Det har varit ganska lugnt nu men jag vill att hästarna är startklara och kan vinna loppen när de kommer ut. Tar jag ut en häst som med ett bra lopp inte ens är trea blir jag besviken, då är jag inte nöjd med mitt arbete. Men vägen är inte spikrak. Det behövs en del erfarenhet och att man lär sig av sina misstag. Förhoppningsvis gör man rätt därefter och kommer ut med fina hästar att tävla med.
Hur ser framtidsvisionen för din tränarrörelse ut?
– Jag hoppas så klart hitta ett träningssystem som fungerar och att jag har hästar som kan vara med och tävla på V75 och i större lopp. Men jag vill inte ha något storstall med 100 hästar, utan någonstans mellan 50-70 skulle vara lagom. Jag har jobbat hos Goop och farsan som båda har över 100 hästar i träning och jag tror att det kan bli svårt att driva så stora stall i framtiden. Jag tror inte heller att det är någon fördel för travet med jättestallar. Bredden och sporten mår bättre om inte stallen är så stora.

”Ska vara favorit”
Vi låter inte telefonsamtalet med Marc Elias gå djupare in i travpolitiken utan styr i stället över till helgens V75 på Bergsåker. Dit gör Ferrari Sisu den 100 mil långa resan från Malmö för att gå ut i gulddivisionen, Bergsåker Winter Trot, och Marc Elias åker till Sundsvall enbart för att köra spurtkatapulten.
– Farsan är avstäng och då får jag köra, men det är inte precis så att jag och hästen inte känner varandra, säger Marc Elias och skrattar.
Senast han körde topptravaren var i september men dessförinnan var han ordinarie kusk på hästen, som efter tre raka segrar senast galopperade när han skulle sätta in slutstöten i Prix du Luxembourg i Paris.
– Han tappade en framsko. Han går med en patentsko med sula och de väger en del, men om han galopperade för att han tappade skon eller om han trampade av sig den när han galopperade vet vi inte. Han har galopperat en del i slutkurvan tidigare också så det gäller att veta vad som kan hända och se upp med det.
Vad har du fått för rapporter om hästen efter den starten?
– Han tog Frankrikeresan på ett bra sätt och tränar på bra efter den.
Har du kikat något på uppgiften som väntar i Sundsvall?
– Jag har tittat en del och det ser ut som en bra chans. Det finns ingen häst i loppet som jag skulle säga är omöjlig att knäcka. Det känns som lagom motstånd och den av de bättre som får det bästa loppet vinner förmodligen.
Var hamnar ni från spår sex bakom bilen?
– Han är relativt långsam ut så precis som när han vann på Bergsåker för tre starter sedan kommer han nog hamna ganska långt bak, så det gäller att han får rätt ryggar och att tempot blir någorlunda högt. Senast på Bergsåker gick det i och för sig långsamt och han spurtade förbi alla ändå, men det kanske är lite bättre motstånd den här gången och det kan behövas lite högre tempo för att nå ända fram. Men jag tycker att han ska vara favorit med tanke på hur bra han var i starterna innan Parisresan.

Föregående artikelInför V86: Drömmar om guld för Four Guys Dream
Nästa artikelInför V86: ”Han står sig bra i den här typen av lopp”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.