Inför V75®: ”Det här året har varit sagolikt – bra chans igen”

109

Inför V75®: ”Det här året har varit sagolikt – bra chans igen”

I fjol våras köpte handbollsprofilerna Johan Sjöstrand och bröderna Jernemyr Vagabond Bi från Italien.
Efter en strulig inledning ramlade poletten minst sagt ner hos hästen som nu har radat upp framgångar i V75® och är storfavorit på lördag i Eskilstuna.
– Det här året har varit helt sagolikt. Självklart måste jag tro på bra chans igen, säger tränaren och delägaren David Persson som spikar sin häst i det officiella tipset Fem tippar V75.

Ingen kan säga emot om man påstår att Vagabond Bi har genomgått en metamorfos i sin utveckling senaste året. Amatörtränaren David Persson har gjort ett toppenjobb med hästen som har sprungit drygt 1,1 miljoner kronor bara i år (totalt 1,6 miljoner kronor i karriären). Sommaren och hösten har varit fantastisk med tre V75-segrar och Walter Lundbergs Memorial på Solvalla för att nämna några av framgångarna. Men om det har gått som på räls i år så var det motigt i början av hästens karriär på svensk mark. Han vann förvisso i debuten i sin nya regi i Sverige, men sedan fungerade han inte och det blev fyra raka galopper.
– Han var allmänt strulig i början och lite för het i temperamentet. Han höll sig heller inte riktigt fräsch de första månaderna och även om vi kände tidigt att det var något extra till häst så blev vi givetvis lite fundersamma. Det började strula där på vårkanten 2019 och vi tog beslutet att kastrera honom, säger David Persson.
– Efter det gick det väldigt fort åt rätt håll. Han tog två raka direkt efter kastrationen och sedan har det bara varit stadigt bättre hela tiden.

”Har varit otroligt häftigt”
Från oktober i fjol fram till i dag har Vagabond Bi sprungit in närmare 1,4 miljoner kronor. Han har gått raskt genom klasserna på 13 månader och når strax Gulddivisionen. Men trots att hästen ännu inte riktigt har nått upp till högsta klassen (fattas drygt 50 000 kronor) så har han redan fått känna på hetluften i eliten. Som bronsdivisionshäst tog han ett nappatag mot guldhästarna i Sundsvall Open Trot i augusti och blev hedersam femma.
– Det här året har varit helt sagolikt. Otroligt mycket häftigare än man vågat drömma om och 1,4 miljoner insprunget på de senaste 13 månaderna är fantastiskt bra. Den utvecklingen som hästen har haft är något man önskar att alla som håller på med det här får vara med om någon gång. Han har bara höjt sig hela tiden.
– Jag och övriga ägare hade tänkt igenom allt noga innan starten i Sundsvall Open Trot. Vi kollade hur snabbt han hade sprungit mitt i loppen och kom fram till att han duger. Vi misstänkte att han skulle ha en vettig chans att nypa fina pengar så det var inget överilat beslut att vara med där. Sedan förstår jag att folk undrar varför han gick från Bronsdivisionen ut mot världseliten men han visade med femteplatsen att han inte gjorde bort sig, menar David.

”Riktigt bra senast”
Efter seger i det anrika stayerloppet Valter Lundbergs Memorial näst senast blev det en övertygande vinst i V75 gången efter. Det var i Silverdivisionen i Gävle där Vagabond Bi var överlägsen.
– Senast var han riktigt bra. Han blev lite pigg och lade bort en del krafter när han hamnade utvändigt utan rygg men gick i mål med hyfsad spänst.
– Efter det loppet tog vi sikte mot finalen som går i slutet av november. Men han behövde ha ett lopp i kroppen innan också. Vi tyckte därför det var mer passande att gå ut här på lördag när det är medeldistans än att starta över 1600 meter. Tre veckor mellan loppen känns väldigt bra, säger Persson.

”Självklart tror jag på bra chans”
Vagabond Bi är omgångens största favorit i V75 på lördag. Han startar i den sjätte avdelningen från spår tre bakom bilen och körs som vanligt av Ulf Ohlsson.
– Vi är jäkligt nöjda med spåret och Uffe har lite valmöligheter hur han vill köra. Hästen har blivit medelsnabb ut och satt långt fram i Sundsvall Open Trot. Det är klart att jag måste tro på honom. Vi har respekt för motståndet och han har både slagit och blivit slagen av några av dem som är med. Men vi har en häst i väldigt bra form som är stark och rejäl och inte rolig att ha på utsidan. Självklart tror jag på bra chans, säger David Persson.
Axevalla-tränaren är en hårdsatsande amatör med stall inne på Bjertorp träningsanläggning i Västergötland.
– Jag jobbar heltid med hästarna men är kvar på mitt gamla jobb på 30 procent. Det är på en mekanisk verkstad och jag sitter där nu när du ringer. Annars så tränar vi hästarna på Bjertorp och där finns det fina möjligheter med sandbana och rundbana, säger David som är delägare i Vagabond Bi tillsammans med några välkända handbollsprofiler.
– Johan Sjöstrand och familjen Jernemyr är med plus två bra kompisar till mig. Så vi är ett härligt gäng som har kul med den här hästen.

Föregående artikelInför V75®: Galactica sprallar vidare mot nya succéer
Nästa artikelV75 Analys avd 1-3 från LIRAREN/Spelguiden AB

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.