Inför V75®: Galactica sprallar vidare mot nya succéer

84

Inför V75®: Galactica sprallar vidare mot nya succéer

Nästan uträknad av experterna.
Men så slog hon till under SM-dagen på Åby.
Galactica – korad till Årets sto i Sverige 2016 – är åtta år gammal på väg mot absolut toppform igen.
– Alla kritiker som inte trott på henne har fått sig en knäpp på näsan! säger amatörtränaren Malin Bergström vars stjärna har hemmaplan i V75® på lördag.

På bilden från 2016 har Galactica nyss vunnit Stochampionatet och sprallar i hemmahagen på gården Himmelsända i Eskilstuna.
Malin Bergström försäkrar att stjärnan är lika yster i dag. Som åttaåring.
Ett par försök att få Galactica dräktig har misslyckats. Så även alla planer på ett lugnare tempo under åren. Galactica trivs helt enkelt bäst då hon får träna och tävla.
– Hon har alltid varit speciell och liten egen av sig och vi är så otroligt stolta över att hon nästan är i sitt livs form som åttaåring. Min största glädje är att hon är tillbaka och att hon tycker att det är så roligt. Om hon ska räknas på lördag? Ja, i den formen hon är i just nu kan jag inte se annat än att hon ska ha med utgången att göra, säger Malin Bergström.
Hon hinner med att mocka några boxar under tiden intervjun görs på måndagen. Malin Bergström och hennes familj bor granne med Malins föräldrar som äger gården, belägen mellan Eskilstuna och Strängnäs.
– Det är jag och min mamma och pappa som jobbar med hästarna om dagarna. Vi har tio hästar hemma nu, om man räknar döttrarnas ponnys. Sex tränar jag själv. På slutet har det även blivit några delägare på ett par av hästarna vilket ju är skitroligt. Det är bland annat föräldrar i döttrarnas fotbollslag som vi lockat in i travet, säger Malin Bergström.

Drömmer om Cornulier
På lördag startar stallets stjärna Galactica i Stoeliten (V75-3) hemma i Eskilstuna. Galactica har tävlat mycket i monté på slutet. I Stoeliten är det sulky igen och då får förstekusken på Galactica, Lars-Åke Söderholm, chansen på nytt.
Söderholm ska köra om det blir starter i Frankrike i vinter också då man planerar att varva sulkylopp och monté.
Om inte den ökade smittspridningen av covid-19 ställer till det drömmer familjen om en start i världens största montélopp Prix de Cornulier i Paris i januari.
– Det kan bli så att travet på Vincennes stänger för utländska hästar. Vi kan bara fortsätta drömma och försöka hålla henne i form. Men det är mot Prix de Cornulier vi siktar.

Otrolig i SM
I år har det handlat om monté i tio av 14 starter. En ny disciplin för det åttaåriga stoet.
Senast blev det seger i Monté-SM på Åby för Galactica som där var inblandad i en häftig duell med Rajesh Face och kunde ta sig förbi sista biten efter en snygg ritt av jockeyn Anna Erixon.
Insatsen av Galactica var minst sagt plusbetonad.
– Vilket otroligt lopp hon gör! Det är klart att hon gillar monté. Men hon var även ruskigt bra som trea på Solvalla för Lasse på 1.09,9 i starten innan och jag tror att hon tycker att det fortfarande är skitroligt med vanliga lopp också, säger Malin Bergström.
I juni 2019 meddelade Malin att karriären var över för Galactica. Efter en tyngre period då man hade svårt att hitta den rätta formen på hästen, slumpade det sig så att stoet drog på en hostning inför en tänkt start och ströks.
– Vi kände att vi inte hade fått ordning på henne. Vänster bakknä var lite sopigt och när hon hostade så där tänkte vi att nu får hon bli mamma i stället, säger tränaren.
Galactica inseminerades men blev inte dräktig och fick återuppta tävlingskarriären igen.
På lördag är hon med i Stoeliten och möter hästar som Björn Goop-tränade Mellby Free och Timo Nurmos färska Sto SM-vinnare Hevin Boko.
Ett niondespår bakom bilen gör att tränaren baissar chanserna något. Att det handlar om 2640 meter är dock ett plus för den nytända travaren.
– Distansen är absolut inga problem. Men läget? Det är så mycket som ska klaffa liksom. Samtidigt har hon visat tidigare att hon går bra bakifrån. I montén blir det ju aldrig lopp i kön eftersom hon är så jädra startsnabb. Nu får Lasse (kusken Söderholm) åka med i början och hoppas på lite tur.
Vad tror du att det blir för slags lopp på lördag?
– Någonstans tror och hoppas jag på att Mellby Free kommer till ledningen och att Hevin Boko kommer upp tidigt och trycker. Kanske får Nurmos häst till och med får överta efter sina prestationer på slutet. Det blir förhoppningsvis tempo på loppet.
I Stoeliten på Solvalla i september tävlade hon barfota runt om för blott andra gången i karriären. Hur blir det med skor och så?
– Jag tänker att hon får gå med skor fram och barfota bak. Att vi sparar framhovarna till de korta loppen. Men jag har inte pratat ihop mig riktigt med kusken ännu. Är vädret rätt kan det bli så att det blir det optimala, med skoryck och allt. Blir det minsta lilla förmånliga löpning och inte krypcasino ska hon räknas. Jag tycker absolut att hon visat att hon matchar de bästa.

Fotnot: Sundbyholmstravet i Eskilstuna står värd för V75 även på söndagen. Då med finaler i unghästserien Breeders’ Crown.

Föregående artikelInför V86®: Fem chanser till final för Båth
Nästa artikelInför V75®: ”Det här året har varit sagolikt – bra chans igen”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.