Inför V75 Gävle 17 maj 2014: On Track Piraten

314

dalahasten

On Track Piraten vann spårlottningen.
På lördagen hoppas Hans R Strömberg kvala in till det finaste loppet av alla.
– Elitloppet är drömloppet för alla svenskar, säger Rättvikstränaren.

2011 genrepade Brioni i gulddivisionen på V75 i Gävle veckan före Elitloppet för att sedan gå ut och skrällvinna på Solvalla.
I fjol var det Nahar som via seger i H.K.H. Prins Daniels lopp blev inbjuden till Elitloppet där han sedan tog sitt livs triumf.
I år är dalahästen On Track Piraten en av tio hästar som hoppas ta vägen till Elitloppet via seger på Gävles erkänt snabba bana. I år är loppet dessutom ett rent kval till Elitloppet och förutom 400 000 kronor är vinnaren garanterad en plats bakom startbilen på Solvalla 25 maj.
Hans R Strömberg blev mycket nöjd när han såg spårlottningen och att On Track Piraten äntligen fått bra utgångsläge.
– Vi har bara haft svåra utgångslägen på slutet. Man blir frustrerad och då undrar man vad man gjort för ont… Men det jämnar väl ut sig i långa loppet och nu var det vår tur att ha lyckan med oss.
– Innerspår bakom bilen är ett önskeläge. Det är innerspåret som gäller för att lyckas på den här distansen, säger Hans R Strömberg.

Spikar On Track Piraten
Hans R Strömberg är optimist inför lördagen och spikar 1 On Track Piraten (V75-6), som den här gången körs av Erik Adielsson, i tipset ”Fem Tippar V75”.
Hur är dina tankar inför loppet?
– Drömscenariot är att han håller ledningen och att det sedan inte går för fort. Han har visat sådana kvalitéer att han ska kunna vinna det här.
On Track Piraten är en ganska långstegad häst. Den franskstammade hästen (pappa heter Kool du Caux) har inte varit känd som varken någon startraket eller sprinter. Fakta är att hästen gjort sex starter över sprinterdistans i karriären med två andrapris som bästa resultat.
– Jag tycker att han har utvecklat den biten och är numera riktigt snabb ut. Han hade ett liknande läge på Vincennes i vintras och löste det perfekt. Han kan öppna riktigt bra, säger Hans R Strömberg.

Såg Ego Boy vinna 1973
Vad betyder det i starten att det nu är 1609 meter istället för 1640 meter?
– Jag tror vi har stor nytta av att det är 31 meter närmare till första kurvan.
Vid en eventuell seger väntar Elitloppet.
– Ja, det står så i propositionen… Det skulle betyda mycket, Elitloppet är drömloppet för alla svenskar.
Vad är ditt förhållande till Elitloppet?
– Det är det största. Jag var på plats som 20-åring när Rättviks-hästen Ego Boy vann 1973 och det var stort. Jag har vunnit lopp under elitloppshelgen och det är något speciellt. Segern med Hilda C.D. i Treåringseliten för ston 2007 till exempel är ett härligt minne, säger Rättvikstränaren.
On Track Piraten avslutade fjolåret på topp med två storsegrar i Svenskt Mästerskap på Åby och i Müllers Memorial på Jägersro. Han inledde sedan lika imponerande i årsdebuten i januari då han bland annat besegrade Maharajah i dennes genrep inför Prix d’Amerique. Men sedan har On Track Piraten startat sex gånger utan att nå vinnarcirkeln.
Hur bedömer du formen?
– Jag tycker formen håller i sig. Han gick ett snabbjobb på banan här i Rättvik i fredags och gick då 1.15/1600 meter på bra vis. I dag har han gått lite tryckvagn och så blir det intervaller på rakbanan i morgon och så en skogstur på torsdag. Han kommer förberedd.
Har du planerat några ändringar inför lördagens lopp?
– Nej, han kommer att gå barfota runt om och med ett halvstängt norskt huvudlag.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunchdubbel Romme 13/5-2014
Nästa artikelInför V86 14 maj 2014: Daniel Redéns favorit tittar ut

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.