Inför V75: Heiskanen räds inte dåligt läge

234

Världseliten i vår och sommar?
Gärna det säger Åbytränaren Veijo Heiskanen.
Femårige Solvato är hästen som kan bli aktuell för de stora loppen.
Hur går det i V75-starten på hemmabanan på lördag?
– Det är ett bra gäng han möter och tur behövs från ett dåligt läge, men han ska räknas i alla fall, säger Heiskanen.

heiskanen
Solvato är en femårig USA-född hingst som köptes till Sverige i våras av hårdsatsande Göteborgsstallet Denco i Kållered.
I tredje starten i Sverige blev det full pott i ett lopp i Kalmar i mitten av november. Solvato rundade då ett fält från 40 meters tillägg och var överlägsen i mål på ett tangerat banrekord i Kalmar.
Veijo Heiskanen tillät sig börja drömma om vårens och sommarens stora lopp efter segern. Nu då?
– Han är fortfarande stallets bästa häst. Visserligen har han inte vunnit på några starter nu men jag har inte ändrat uppfattning om hästen än i alla fall. Solvato är fem år gammal så det är inte så mycket att välja på i år. Han måste möta de bästa och jag hoppas att han hittar formen och lever upp till förväntningarna jag har, säger Åbytränaren.
En seger i gulddivisionen (V75-3) på hemmabanan skulle givetvis vara något extra för kretsen kring hästen. Solvato blir mindre betrodd den här gången, en outsider.
Noras Bean och I’m The Ansver är exempel på hästar som kan bli svårslagna och dessutom har bättre utgångslägen än Heiskanens häst.

Sprinter från staterna
Trond Smedshammer i USA tränade jänkaren fram till i våras och hästen har stor rutin av sprinterdistansen.
– Ja, kortlopp har han sprungit nästan hela sitt liv. Men läget är dåligt, man vet inte vart man hamnar. Jag kör lite från början och kommer vi ner någonstans så borde vi vara bland de tre och göra upp om segern. Det blir rycktussar nu (öronen) och vi får se vad det ger.
Solvato förlorade från ledningen senast och var väl lite sämre än fväntat?
– Det har varit bättre träningsförhållanden och på slutet har han fått träna så som jag önskat att han fått göra hela tiden. Så han borde gå lite bättre den här gången. Det har varit lite krångel med karlederna också men nu känns han piggare och riktigt på hugget.
4 Dream Duo (V75-7) vann ett V75-lopp från ledningen på Åby i höstas. Ingen start sedan slutet av november nu. En kapabel häst. Bättre chans än Solvato?
– Nej, det är jämngoda chanser tycker jag. Han är frisk och tränar bra och ska räknas. Men det är samma här, det är många bra hästar med och det krävs lite tur med positionerna. Varken Dream Duo eller Solvato kan vinna från utvändigt ledaren. Det blir barfota runt om nu vilket är ett plus.
Du har även 7 Cairo med i V75:ans andra avdelning. Chansen där?
– Formen är mycket bra, men läget lite dåligt. Hon tjänar säkert lite pengar där men jag tycker inte att hon är segeraktuell.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet